kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Szakemberhiánytól tartanak a borászatok

A szakmai utánpótlás hiánya, minőségének színvonala a legnagyobb gondja a hazai borászatoknak. A természet akadályaival megküzdenek a pincészetek tulajdonosai, de az emberi hibák kivédhetetlen károkat okoznak. Ezért csak megbízható szaktudású dolgozók készíthetnek bort. A tokaji borvidékhez tartozó mádi Demetervin pincészet tulajdonosa, Demeter Endre, és a szekszárdi borvidéken működő Twickel Szőlőbirtok főborásza, Urbán Péter beszélt nehézségeikről, a megoldásokról és a jövőről.

A bor és a készítésének presztízse az elmúlt 10-12 évben nagyot nőtt idehaza. Külföldön még nem annyira elismert a magyar bor, de a minőségét már magas színvonalra emelték, és elmondható róla, hogy már csak a nemzetközileg is erős bormarketing hiányzik. Most kezdenek kialakulni azok az elsősorban családi alapokon nyugvó borgazdaságok, ahol a szülők még a rendszerváltás környékén jutottak a szőlőhöz. Majdnem mindegyik mai csúcsborásznak eredetileg más volt a foglalkozása, és önerőből, szakkönyvekből, tanulmányutakon szerezett tapasztalatokból, és nem utolsó sorban a saját kárukon kitapasztalva jutottak el oda, hogy ma már rangja lett a hazai bornak.

Tokajban minden munkás pótolhatatlan
Nagyon sok munkájukba került a Demetervin Pincészet munkatársainak, hogy ma már kevesebbet, de azt kiváló minőséggel és biztos piaci alapokon állítsanak elő. "Én a boraimmal nem házalhatok, mert ennél a színvonalnál már a terméknek kell saját magát eladnia" - mondta a HR Portálnak Demeter Endre, a mádi Demetervin Pincészet ügyvezető tulajdonosa.

Jóformán nincsenek új vevőik, a hosszú távon kiépített üzleti kapcsolatok alapján értékesítik az árut. Ez a hosszú távra, bizalmon alapuló tervezés működteti az egész Demetervint. A földet olyan technológiával próbálják megművelni, amely nem tesz kárt a környezetben, természetes és részben hagyományos a művelés módja. Demeter Endre szerint csak ez a fenntartható fejlődést szolgáló művelési technológia segíthet a környéken élőknek. Észak-Kelet-Magyarországon az ipar már visszavonult, csak a mezőgazdaság ad az ott élők számára munkát. A szőlőtermesztés az a monokultúra, amely viszonylag alacsony beruházást igényel, és ahogy a Demetervin 10 hektáros szőlőjének 40 százaléka, úgy a környék vulkanikus talajának nagy részén lévő ültetvények is, szinte csak kézi erővel művelhetőek. A már meglévő tőkékhez, szőlőültetvényekhez gyors betanítás után nagy tömegeket lehet alkalmazni. Ezt azonban a magyar állam még nem fedezte fel - állítja a pincészet tulajdonosa.

Pedig a jövő Tokaj-hegyalján a szőlőművelésé lesz, amelyet kiegészíthetnek a természetes módon megművelt, nagyobb hozzáadott-értéket képviselő mezőgazdasági tevékenységek is. Ma már - az idén a fiatal borászok nagydíját elnyerő Demeter Endre szerint - nem az alacsony mértékű emberi erőforrással dolgozó ágazatoké a jövő, mert ha "csak egy traktor műveli meg a 10 hektárnyi területet, akkor elnéptelenedik a vidék". Ehelyett inkább a biogazdálkodásokban látja a kiutat a szakember. Ha vegyszerektől, műtrágyától kevésbé szennyezett élelmiszert termel a vidék, akkor többen fognak idelátogatni a városokból. Ez pedig generálhatja a falusi vendéglátást, az idegenforgalom fejlődését is.

Most azonban még Tokaj környéke nem olyan mértékben fejlett, mint amennyire ezt a bor hírneve alapján kiérdemelné. A pincészet vezetője szerint ennek is sok oka van. Az egyik a hiányzó 40 évnyi marketinges tevékenység. A vasfüggöny mögül nehéz volt kilépni. Most már a helyi boros gazdák megfeszített munkával dolgozzák le a hátrányt, de az állam erre sem ad hatékony támogatást. A borász szerint az a szerv, amelyiknek feladata lenne a bormarketing, inkább ellentétes hatással fejti ki a tevékenységét. Ezenkívül Tokajt Demeter Endre még mindig "Vadkelet"-nek tartja. Sárospatak környéke már messze esik az autópályáktól, ezért nehéz leruccanni egy-két napra erre a környékre.

A külföldi piacok nyitottak a tokaji borokra. Szívesen vásárolnak, mert a minőséget a termelők már visszaállították arra a szintre, amely a háború előtt jellemezte hazánkat. Most az árak terén a legnagyobb a küzdelem. Demeter Endre szerint még a francia borászok is furcsállva nézik a tokaji árát, mert náluk az ilyen kategóriájú bor a dupláját éri.

A borturizmus azért sem kiépült ágazat Tokaj környékén, mert a korlátozottabb mennyiségű turista miatt alacsony a kereslet a borturiszikai, illetve az ehhez kapcsolódó gasztronómiai szolgáltatások iránt. Most még a szolgáltató, illetve a kiszolgáló, szakképzett személyzet sem áll rendelkezésre olyan arányban, amely a nagyobb forgalomban szükséges. Ezt a problémát azonban gyorsan orvosolni lehet.

A Demetervin birtokainak nagy részén nagyon meredek talajba ültették a szőlőültetvényeket, ezért géppel a birtoknak körülbelül a felét nem is lehet megmunkálni. A szőlővel kapcsolatos munkák sok-sok emberi erőt felemésztő tevékenységek, de ebben a struktúrában, a gépek számára egyenesen megközelíthetetlenek a telepített tőkék. Tavasszal és ősszel a szüretkor állandó összetételű csapatokat fogad a Demetervin is. Metszeni, kötözni, illetve szüretelni a környező falvakból érkeznek a munkások, többnyire ugyanaz a csapat.

Hatalmas károkat tud okozni a nem jól dolgozó munkás, ezért új embert betanítás nélkül nem is engednek az ültetvényre. "Nem űrhajót építünk, de ennél a viszonylag egyszerű munkánál sem megengedett a hibázás" - mondja a szakember. Ha rosszul metszi le a rügyeket a munkás, akkor több millió forintos veszteséget tud termelni. Most, a szüret idején ebben a kevésbé barátságos környezetben, 30 fokos melegben sietniük kell a munka elvégzésével. Éjjel-nappal folyik a szüret a Demetervinnél, mert ahogy a meleg és a napsütés miatt emelkedik a szőlőben a cukortartalom, úgy csökken a savtartalom, és annál nehezebb jó bort készíteni belőle - említi meg a napi nehézségeket Demeter Endre.

A szőlészeti szakmunkákat állandó munkatársak végzik, és állandó vállalkozókkal szerződtek le az időszakos munkások alkalmazására, de még a szüretelő arcok is ismerősök Demeter Endre számára. Ez egy bizalmon alapuló iparág. A borász korábban jogászként, multinacionális vállalatoknál is dolgozott. A legfőbb különbség a mostani és a régi munkakörnyezete közt az, hogy itt a szép, értékteremtő tevékenységben minden egyes szakemberre a maga posztján és személy szerint van szükség. Szinte pótolhatatlan az elmenő dolgozó - pont ezért alacsony a fluktuáció.

A saját, családi borászatában dolgozó Demeter Endre számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nehezen találni igazán jó, felsőfokú szakképzéssel bíró borászt. A szakmunkásképzőt végzettek - szerinte - most sokkal magabiztosabb tudással bírnak, mint az egyetemi/főiskolai diplomások. A hazai borászati felsőfokú képzés tekintetében Demeter Endre úgy látja, az elmúlt húsz év során a gyakorlat messze elhagyta az oktatott elméletet.

Példaként a szőlészeti kutatásokat említette. Van olyan hazai egyetem, ahol évek óta kutatják azt, hogy milyen hatása van a mennyiség visszafogásának a minőségre, miközben a pincészetek már ugyanennyi ideje gyakorlatként használják a termés-visszafogást a minőség javítására. Ma a hazai borászatok saját maguk végzik el a szükséges kísérleteket, kutatásokat abból a kevés haszonból, amelyet az élelmiszeriparnak ez a szelete kitermel. "Az emberek, akik nálam dolgoznak, szeretik a földet. Éppen ezért sokkolná őket, ha megmutatnám, milyen folyamatokkal művelik a szőlőt az állami tangazdaságokban" - mondta a pincészet vezetője.

Szekszárdon is szükség van a fiatal borászokra

"Bárcsak bekopogtatna hozzám egy 19 éves, érettségizett, munkát szerető, pályakezdő borász az önéletrajzával, hogy dolgozni kezdhessen" - mondta a HR Portálnak Urbán Péter, a Pannon borvidék Szekszárdhoz közeli Twickel Szőlőbirtokának főborásza. A probléma a szakképzés terén nem az oktatással, hanem a fiatalok hozzáállásával kapcsolatban merül föl. Urbán Péter néhány éve egy szőlészeti szakmunkásiskola oktatóját kérte például arra, hogy ha tud olyan végzőst, aki szívesen jönne kitanulni a szakmai alapokat a 200 hektáros borászatukban, azt a pályakezdőt ajánlja ki bátran. Sajnos, megfelelő ajánlat hiányában lemondott tervéről.

Urbán Péternek is az a tapasztalata, hogy a mai Y generációnak nevezett huszonévesek, nem nagyon szeretnek mezőgazdasági munkával foglalkozni. A vezetőnek a felsőfokú végzettségű borászokkal kapcsolatban sem sikerült jobb tapasztalatokat szereznie. Volt olyan egyetemet épphogy befejezett jelentkezőjük, akinek a szakmai tudása elégtelennek bizonyult, az önbizalma viszont ezzel pont ellentétes irányba mozgott. A főborász látta, hogy például Dél-Franciaországban, Montpellier-ben milyen magas színvonalon képzik a borászokat, és milyen komoly szakmai tapasztalatokat tudnak szerezni a jól felszerelt iskolákban. A hazai felsőoktatásból kikerülő végzősök pedig hasonló tapasztalatok nélkül kerülnek ki, akár a Twickel borászatába, és ha fizikai munka kerül szóba, akár degradálónak is veszik.

A pincészet vezetője meg van arról győződve, hogy a hazai elismert borászok azért váltak jó szakemberré, mert a örökölt, vagy vásárolt szőlőjükben a legapróbb fázisokig mindent maguk kísérleteztek ki. Végiglépkedtek az összes szakmai lépcsőfokon, minden munkafázisban részt vettek, minden tapasztalatból tanultak, és csak 10-15 év munkája után értek el oda, ahonnan ezek a fiatal pályakezdők indulni szeretnének. Ez a példa lebegett Urbán Péter előtt is, hiszen előbb próbálta megszerezni a munkatapasztalatokat belföldön és külföldön, és azután kezdett bele felsőfokú szakmai képesítés megszerzésébe, a tanulmányok folytatásába.

A szőlőben Szekszárdon is sok az a munka, amit csak kézi erővel lehet végezni, és itt is időszakos munkára vesznek fel embereket tavasszal, illetve szüretkor. Mivel a Twickelnél ipari méretű termelés zajlik, ezért a szőlőmunkákat teljesítménybéres konstrukcióban kiadják stabil alvállalkozóknak. Mivel azonban Szekszárd környékén sem sok a munkalehetőség, és a szőlőben itt is tapasztalt, betanult munkások kellenek, Urbán Péter arcról szinte minden munkást ismer.

A borászatban 17-18 fős állandó, illetve 5-6 fős időszaki munkást vesznek fel. Az állandó dolgozók 20-25 éve dolgoznak a Twickelnél, és körükben nagyon kevés a cserélődő munkavállaló. Az emberek szeretnek itt dolgozni, és a főborász, aki az egész működést irányítja, szintúgy hozzászokott ezekhez az emberekhez. "Ők azok, akik pontosan azt csinálják, amit kérek tőlük. Ez pedig nagy dolog."

A főborász azonban azt is látja, hogy pont a fiatalok hozzáállása és az idősek ragaszkodása miatt eltűnik az utánpótlás. Ma többnyire negyvenes-ötvenes emberek dolgoznak a szőlőben és a pincészetben. Azonban fölvetődik a kérdés, vajon milyen lesz 15-20 év múlva a borászat jövője? Lesz-e, aki folytatja a munkát? Akkor sem lehet majd minden folyamatot gépesíteni.

A fizikai dolgozók nagy részét vállalkozók hozzák, de van egy munkakör, amelynek az időszaki betöltőit maga a főborász veszi föl. Ez a palackozó üzemben a töltőmunkások posztja. Itt a speciális, élelmiszergyártási előírásoknak is meg kell felelnie a dolgozóknak, illetve olyan betanulással megszerezhető tapasztalattal is bírniuk kell, amely szinte a szakmunka nívójára emeli ezt a tevékenységet. Ezenkívül ez egy bizalmi pozíció is. Rontani nem lehet, és a becsületes munkavégzés alapkövetelmény.

A szakember meglátása szerint a szőlőben végzett munka is becsületi kérdés. Bárki, aki kér, annak adnak egy-két liter bort, de akár a szőlő, vagy a bor lopása hatalmas kárt okoz. A tolvaj munkás nemcsak a Twickelt károsítja meg, hanem a borvidék összes szőlősgazdáját is - képletesen.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk