kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Százezer új munkahelyet ígér a Bölcsőprogram

A Family Business Network magyar tagozatának elnöke, Rudas László az általuk kidolgozott Bölcsőprogram keretében bejelentette, tagjaik képesek új munkavállalókat fölvenni, ha azok után három évig nem kell munkáltatói terhet fizetni. A szervezet és a mögötte álló szakmai társulás akár százezer új munkahely ígéretét jelenti. Úgy tűnik, a programot és a szervezetet a kormány is támogatná.

A mai gazdaságpolitika legnagyobb problémáiról, a családi vállalkozások hátrányos jogi- adóügyi megkülönböztetéséről, a munkanélküliség felszámolásában játszott szerepéről, a regionális helyzetről, illetve felajánlásaikra érkező kormányzati válaszról szólt a túlélési technikák témakörében szervezett konferencia. A vállalkozás- tulajdonos családok szakmai szervezete, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület és nemzetközi társszervezetei, illetve azok magyar tagozata 2011. április 7-én több témakörben cserélt eszmét.

Átadás-átvétel

A nemzetközi Family Business Network olyan ernyőszervezet, amely maga mögé gyűjti azokat a vállalkozásokat tömörítő érdekképviseleteket, ahol a tulajdonosok családok, családtagok. Ők már felismerték, hogy olyan, közös problémákra hatékonyabb együtt keresni a választ, ami a sajátos működésmódból fakad.

Az egyik, jelentős probléma például a korábbi, szenior generációnak a távozása és a következő, "next generation"-nek a cégbe integrálása. Ez olyan folyamat, ami az esetek kétharmadában az egész vállalat életében nehézséget okoz. Ha megfelelő a jogi-adózási környezet, akkor kisebb döccenővel megy végbe a folyamat. Európában a komoly lobby-tevékenység következtében Ausztriában, Lengyelországban és időlegesen Olaszországban eltörölték az örökösödési adót, a nagy értékű vállalati vagyon tekintetében is.

Rudas László, a hazai szövetség (FBN-H) elnöke ezt az új magyar kormánnyal folytatott kommunikációja első válaszlépésének látja. Az elnök - a sok hasonló helyzetben lévő, első generációs, hazai vállalkozás tulajdonostárssal együtt - még életében szeretné jó kezekben tudni, átadni a vállalat vezetését és tulajdonlását. Erre a kérésükre is hamar kaptak hatékony választ. Amiért külföldön évtizedeken át kellett a családi vállalkozásokat tömörítő szervezeteknek lobbyzniuk, azt a döntést a magyar kormány könnyebben meghozta. Az egyenesági ajándékozás is adó- és járulékmentes lett idehaza.

Ez azért fontos, mert maga a vagyon a működés során többszörösen adóztatva lett, és az átadás az a momentum, amikor a befektetés távlativá válhat. Ha még extrán ezt a folyamatot is megadóztatják, ellehetetlenülnek a családi vállalkozások - mondta bevezetőjében Rudas László.

A szervezet, bár még igazi lobby-tevékenységet nem folytat, de fontos konzultációs partnere lehet a döntéshozatalnak. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében erre külön felkérte az FBN magyar tagszervezetét. A miniszterelnök-helyettes a hazai gazdaságot, a társadalmi képhez hasonlóan a családi vállalkozások alapjaira építené fel. Kiemelte, hogy a sok, spekulatív befektetéssel szemben a családi vállalkozások hosszú távon működnek, pillanatnyi piaci érdekek miatt nem vonulnak ki az országból és az a tényező, hogy a tulajdonos a nevét adta a gazdasági tevékenységéhez, egyfajta biztosítékot, garanciát is nyújt.

Ma bár pontos statisztika nem áll rendelkezésre, a vállalkozások akár 70-80 százaléka Magyarországon családi vállalkozás, ami a munkahelyek számának 40-50 százalékát biztosítja. A vállalkozók többsége a '80-as évek végén kezdett el gmk-kban, szövetkezetekben dolgozni és rengeteg munkával, a haszon többszörös visszaforgatásával lettek 20 év után nagyvállalkozók. Életkorukat tekintve ez a generáció lassan eléri a 60. életévét, és a visszavonuláson kezd el gondolkodni.

Rudas László erről a helyzetről azt mondta, az események elé kell menni, hogy az utolsó pillanatban ne kelljen kapkodni és ezzel rossz megoldások kompromisszumát megkötni. Utódlási terv kidolgozását és ennek a részcélokra bontott megvalósítását javasolja az érintett tagoknak, családi vállalkozások vezetőinek a szervezet.

Kitörési lehetőség: Bölcsőprogram

Az egész világon, de az Európai Unió tagországaiban és Magyarországon főleg a legnagyobb probléma jelenleg a munkanélküliség. Kevesen dolgoznak, alacsony a foglalkoztatottság és állami, adópolitikai szempontból ez azt jelenti, hogy alacsony a járulékfizetés szintje is. A magyar egyesület kezdeményezett egy szemléletváltó munkanélküliség-elleni fellépési javaslatot, ami egyben a családi vállalkozások fejlődését is segítheti.

Eddig régiók, munkavállalói csoportok elhelyezkedését segítette a mindenkori kormányzat, de az FBN-H ezt a logikát megfordítaná, és a családi vállalkozások menedzsmentjére bízná, kit venne fel dolgozni. Ha ezt az elmúlt 3 év statisztikai létszámát meghaladóan tenné, akkor viszont 3 év munkáltatói járulék-mentességet kérnének ezért a lépésért cserébe. Ezzel az ország területén és a gazdaság szerkezetében egyöntetűen, nagymértékben növekedhet a foglalkoztatottság.

Rudas László elmondta azt is, hogy ebben a tervben még sok olyan részlet van, amit ki kell dolgozni. Valószínűleg maximálni kell majd a támogatott módon fölvehető munkavállalói létszámot, nehogy valaki céget alapítson ezért a célért. Illetve, azt is figyelembe kell venni, hogy minden szubvenció a meglévő, piaci helyzetet olyan módon befolyásolja, hogy azok, akik ebben az esetben már kitermelték azt a többletköltséget, amellyel alkalmazhatták az extra munkaerőt, és újabbra nincs módjuk, vagy szükségük, versenyhátrányba kerülnek azzal a munkáltatóval szemben, aki ezt a lépést még támogatva teheti meg.

Mindezek mellett azonban nagyon fontos állomás lenne ez a hazai munkaügyi kapcsolatok fejlesztésében - mondta Rudas László. Ezzel a lépessel segíteni lehet a hazai kis- és középvállalati szektorra még nagyon is jellemző szürkegazdaság kifehérítését. Ezután nem éri meg a nem bejelentett foglalkoztatás. A munkavállaló személyi jövedelemadó-terheiből is talán át tud majd vállalni a munkáltató egy bizonyos összeget, mert a termelékenysége, az extra emberi erőforrás bevonásával nőni fog.

Az elnök úgy látja, hogy kiemelten hasznos lehet ez a program a pályakezdők számára, illetve azoknak, akiket eddig megszokásból a szürke/fekete zónában alkalmaztak, például a kisegítői munkát végzőknek.

A program hatását az FBN-H a körülbelül ezer taggal működő Magyar Könyvelők Országos Szövetségének a szakembereivel pénzügyileg lemodelleztette. A végeredmény az lett, hogy már 10 százalékos felszívó hatás mellett is az állami költségvetés egyenlege pozitív lesz. Bruttó 200.000 forintos fizetési átlaggal számolva körülbelül százezer munkahely nyerhető ezzel a megoldással.

Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára előadásában elmondta, örömmel fogadták a javaslatot, és mivel csak átmeneti időszakra kért kedvezményekről van szó a Bölcsőprogramban, úgy látja, beilleszthető lesz a kormányzati törekvésekbe.

A hazai társadalombiztosítási jogosultságok és a munkavállalási lehetőségek megteremtése a helyettes államtitkár szerint stratégiai fontosságú. Az Új Széchenyi Terv legfontosabb célkitűzése a magyarországi foglalkoztatási szint növelése. Ezért, minden kitörési pontnak, javaslatnak örülnek, ami a rendkívül magas szintű munkanélküliség csökkentését segíti. A kormány 10 éven belül egymillió új, adózó, tehát legális munkahelyet szeretne teremteni - mondta a Szöllősi László. Ehhez vagy teljesen új munkahelyek létrehozását generálja, vagy a már meglévő munkahelyeket próbálja beemelni a legális területekre. E kettőnek a kombinációja kétféleképpen valósulhat meg. A nagyberuházások behozatala mellett egyre inkább a másik lehetőség látszik célravezetőnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a közeljövőben a hazai kis- és középvállalkozásokat szeretnék jobban támogatni.

Régiós problémák és megoldások

Hasonló politika-gazdasági szerkezeti átalakulások, torzulások, örökségek határozzák meg a kelet-európai családi vállalkozásokat. A régiós körképpel foglalkozó panelbeszélgetés során az a tanulság általánosan levonhatóvá vált, hogy sehol, semelyik kormány a hosszú távú befektetésnek bizonyuló családi vállalkozások sajátosságait eddig nem vette figyelembe.

Történetileg a rendszerváltást követően a családi vállalkozás volt Kelet-Európában az egyetlen lehetőség arra, hogy vállalkozói létbe lépjenek át az alkalmazottak. Az erőteljesen változó piaci környezetben is mindvégig megtartották ezek a családi vállalkozások erőforrásukat, munkaerejüket, piaci pozíciójukat.

Bulgáriában nagy problémát jelentett, hogy elmaradtak az új befektetések, mivel osztalékként kivették a tulajdonosok a vállalkozások hasznát. Meg kellett győzni őket a hosszú távú befektetések szükségességéről. Ma már megváltozott a trend és az elmúlt 3 év átlagában az látható, hogy a bolgár FBN szervezet tagjainak a vagyona 85 százalékban a vállalaton belül maradt.

Az alapító generációk nem tervezik az irányítás és a tulajdonlás átadását Szlovéniában, ami nehéz helyzetbe hozza a következő generációt. Nem általános még a kidolgozott örökösödési tervek, családi alkotmányok elkészítése, bár van olyan cég, ahol ez már megtörtént.

Romániában a rendszerváltás után olyan, vonzó gazdasági környezet alakult ki a sok tekintetben elmaradott országban, hogy bárki vállalkozóvá lehetett és jól keresett. Se komoly munkavégzés, se elkötelezettség nem kellett ehhez. Aki jókor, jó helyen volt, az kaphatott lehetőséget. Ezekből a vállalkozásokból kell most hosszú távon, perspektívában gondolkodó, érett családi cégeket formálni. Jelenleg a romániai családi vállalkozások nagy része csak pár hónapra tervez előre és értetlenül, illetve éretlenül fogadja azt a tényt, miszerint stratégiában kellene gondolkodnia.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk