Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 10 hónapja

Szoftverrel értékelt munkavállalók

Bizonyára mindannyian hallottunk olyan eseteket, amikor egy munkavállaló új főnököt kapott, aki a dolgozó év közbeni, folyamatos jó teljesítménye dacára „lehúzta” az éves teljesítményértékelésén, mely adott esetben a juttatásaira, így munkakedvére is kihatással volt. Ilyen esetek nemcsak a sokszor külföldön székelő, virtuális menedzserek jellemezte multikörnyezetben fordulnak elő, hanem a kis és középvállalkozások világában is.

images

A munkavállalók megtartásának kulcseleme, hogy megbecsültnek érezzék magukat. Ezt nemcsak a fizetés nagysága, a trendi irodakörnyezet, hanem olyan élménytényezők is befolyásolják mint például az, hogy mi alapján értékelik a munkájukat, és milyen fejlődési, tanulási lehetőségeket kapnak.

A teljesítménymenedzsment és oktatást segítő szoftverek használatának előnyei igazából vállalati szinten mutatkoznak meg. Ezek a megoldások támogatják a tehetséggondozást- és megtartást az egyéni célok rendszerével, a vállalati kultúra részévé teszik a folyamatos tanulást, illetve állandó visszajelzést adnak a munkatársak teljesítményéről.

Egyéni célok a közös siker érdekében

A teljesítménymenedzsment és oktatási szoftverek lehetőséget kínálnak arra, hogy a vállalat jövőképét lebontsák a szervezeten belül minden szintre, majd szinteken belül egyéni, munkavállalói célokra, és ezek eléréséhez szükséges tudás megszerzését támogassák. Így lehet azt biztosítani, hogy az olyan back-office feladatokat végzők is, mint például a pénzügyesek, olyan célt kapjanak, határozhassanak meg önmaguk számára, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalati célkitűzésekhez. Ez azt eredményezi, hogy egész évre vonatkozó iránymutatással, a munkájuk mögött megjelenő, dokumentált céllal, és ezt támogató képzési tervvel rendelkezhetnek. A célállítás folyamata egyúttal átláthatóvá teszi azt is, hogy milyen szempontok alapján fogják a dolgozót értékelni, ami a teljesítményalapú kultúra megerősödését jelenti.

A vállalati kultúra részévé válik a folyamatos tanulás

Az éves célállítás fontos részét alkotják a képzések, a továbbfejlődés. Egy változó világban ugyanis megújuló képességekre van szükség, amelyek jellemzően jól levezethetőek a vállalati célokból, az egyre terjedő digitalizáció jellemzőiből. Egy munkaerőhiánnyal küszködő szervezetben ezáltal csökkenthetőek a működési kockázatok, biztosítható a szükséges megfelelőség, hozzáértés. Modern szoftverekkel ráadásul saját tananyagokat lehet létrehozni, nem csupán a vállalatnál dolgozók számára, hanem a céges ökoszisztéma köré egyaránt.

Ahogy a Forrester piackutató cég is rámutat tanulmányában (Learning And Performance Management, Q4 2016), azok a vállalatok számíthatnak fenntartható sikerre, amelyek a folyamatos tanulás lehetőségével és támogatásával is motiválják alkalmazottaikat.

Folyamatos visszajelzés a teljesítményről

A teljesítmény folyamatos ellenőrzésében, dokumentálásában is fontos szerepet tölt be az informatikai támogatás, hiszen így egységes rendszer alapján határozható meg a legjobban teljesítők csoportja. Felhozhatóak rejtett gyengeségek, és elemezhetővé válnak a szervezeten belüli teljesítménytrendek, melyek finomhangolásával még inkább biztosítható az átfogó vállalati stratégia megvalósítása. Így HR oldalról is mérhetővé válik a HR terület hozzájárulása a vállalati célokhoz. Egy fejlett megoldás a lehető legmélyebben vonja be a dolgozót az értékelésbe, aki saját, teljesítményére vonatkozó meglátásaival tudja gazdagítani a kiértékelést. Sőt, számos megoldás további értékelőket is be tud vonni a folyamatba, így külső nézőpontból egyaránt érkezhetnek információk. A folyamatos visszajelzés, eredmények rögzítése azért is lényeges, mert kivédi azt az emberi tudat sajátos működéséből adódó csapdát, ami miatt jobban emlékszünk a rosszul zárult feladatokra, mint a folyamatos magas szintű teljesítésre. Ezáltal megelőzhető például a cikk elején vázolt szituáció is.

Annak ellenére, hogy a teljesítménymenedzsment szoftverek számos előnnyel bírnak, sok vállalatnál az éves célkitűzési és ellenőrzési rendszert egy egyszerű táblázatkezelő jelenti. Az ebben előállított dokumentumokat küldözgetik házon belül, ami nemcsak számos hiba forrása lehet, hanem ráadásul időigényes is, nem is beszélve arról, hogy összességében nem feltétlenül járul hozzá a munkavállalói élményhez. Szakértők szerint olyan megoldást érdemes választani, amely egységes egészt alkot a többi hr rendszerrel, mint például a javadalmazással, képzéssel. Így egyszerűbb is megtalálni az egymásra ható folyamatokat, és hozzákapcsolni a felsővezetői elemzéseket.

A Forrester piackutató cég legutóbbi jelentésében a piac legjelentősebb, felhő szolgáltatást nyújtó szereplőit hasonlította össze, 34 szempont alapján. A főbb szempontok közé tartozott a szállító kínálata, stratégiája, és piaci jelenléte.

Kik uralják a HR világpiacot?

Világszinten a 2015-ben mért 15 milliárd dollárról 2020-ra 17,8 milliárdra fog nőni a Human Capital Management alkalmazások piaca az APPS RUN THE WORLD piacelemző cég előrejelzése (Top 10 HCM Software Vendors and Market Forecast 2015-2020) szerint.

Tavaly ezt a piacot az SAP vezette. A szállítók rangsorában az ADP és az Oracle holtversenyben a második helyen végzett 6 százalékos piaci részesedéssel, míg a harmadik helyen a Workday és a Kronos osztozott 5-5 százalékos szeletével.
Follow hrportal_hu on Twitter

A sikeres vezetők adatokkal beszélgetnek

Egy szervezetfejlesztő saját amerikai-magyar adatbányász csapatot épít, mert abban hisz, hogy egy skálázható, ismételhető és fenntartható cégnövekedés kizárólag adatvezérelten hozhat eredményt. A fejvadászként induló és jelenleg San Franciscóban is dolgozó Vojnits Bálint közgazdásszal, business coachal beszélgettünk.tovább..

További cikkek
8+1 tipp az utolsó ajándékvásárlási rohamban

Meghitt együttlét, vidám beszélgetések vagy a rengeteg kiadás? Sokaknak inkább az utóbbi jut eszébe a karácsonyról egy felmérés szerint. Hogyan... Teljes cikk

A Ryanair pilótáinak sztrájkjához az olasz légiforgalmi szektor majdnem egésze csatlakozik

Nem tántorodtak el a Ryanair légitársaság olaszországi pilótái a péntekre meghirdetett munkabeszüntetéstől, amelyhez az Alitalia és a Vueling... Teljes cikk

Már csak egy napot kell várni a magyarországi robotolimpia bejelentéséig

Magyarország rendezheti meg a World Robot Olympiad robotprogramozási Világdöntőt 2019-ben. Ez egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal... Teljes cikk

Rossz hír a diákoknak: nagyon rövid lesz a téli szünet

Az idei téli szünet december 23-án kezdődik és mindössze 4 munkanap esik bele - írja az eduline.hu oldal. Teljes cikk

Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, de csökkennek a reálbérek

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, de ezzel egy időben folytatódott a reálbérek... Teljes cikk