Megjelent: 3 éve

Szoftverrel értékelt munkavállalók

Bizonyára mindannyian hallottunk olyan eseteket, amikor egy munkavállaló új főnököt kapott, aki a dolgozó év közbeni, folyamatos jó teljesítménye dacára „lehúzta” az éves teljesítményértékelésén, mely adott esetben a juttatásaira, így munkakedvére is kihatással volt. Ilyen esetek nemcsak a sokszor külföldön székelő, virtuális menedzserek jellemezte multikörnyezetben fordulnak elő, hanem a kis és középvállalkozások világában is.

images

images

A munkavállalók megtartásának kulcseleme, hogy megbecsültnek érezzék magukat. Ezt nemcsak a fizetés nagysága, a trendi irodakörnyezet, hanem olyan élménytényezők is befolyásolják mint például az, hogy mi alapján értékelik a munkájukat, és milyen fejlődési, tanulási lehetőségeket kapnak.

A teljesítménymenedzsment és oktatást segítő szoftverek használatának előnyei igazából vállalati szinten mutatkoznak meg. Ezek a megoldások támogatják a tehetséggondozást- és megtartást az egyéni célok rendszerével, a vállalati kultúra részévé teszik a folyamatos tanulást, illetve állandó visszajelzést adnak a munkatársak teljesítményéről.

Egyéni célok a közös siker érdekében

A teljesítménymenedzsment és oktatási szoftverek lehetőséget kínálnak arra, hogy a vállalat jövőképét lebontsák a szervezeten belül minden szintre, majd szinteken belül egyéni, munkavállalói célokra, és ezek eléréséhez szükséges tudás megszerzését támogassák. Így lehet azt biztosítani, hogy az olyan back-office feladatokat végzők is, mint például a pénzügyesek, olyan célt kapjanak, határozhassanak meg önmaguk számára, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalati célkitűzésekhez. Ez azt eredményezi, hogy egész évre vonatkozó iránymutatással, a munkájuk mögött megjelenő, dokumentált céllal, és ezt támogató képzési tervvel rendelkezhetnek. A célállítás folyamata egyúttal átláthatóvá teszi azt is, hogy milyen szempontok alapján fogják a dolgozót értékelni, ami a teljesítményalapú kultúra megerősödését jelenti.

A vállalati kultúra részévé válik a folyamatos tanulás

Az éves célállítás fontos részét alkotják a képzések, a továbbfejlődés. Egy változó világban ugyanis megújuló képességekre van szükség, amelyek jellemzően jól levezethetőek a vállalati célokból, az egyre terjedő digitalizáció jellemzőiből. Egy munkaerőhiánnyal küszködő szervezetben ezáltal csökkenthetőek a működési kockázatok, biztosítható a szükséges megfelelőség, hozzáértés. Modern szoftverekkel ráadásul saját tananyagokat lehet létrehozni, nem csupán a vállalatnál dolgozók számára, hanem a céges ökoszisztéma köré egyaránt.

Ahogy a Forrester piackutató cég is rámutat tanulmányában (Learning And Performance Management, Q4 2016), azok a vállalatok számíthatnak fenntartható sikerre, amelyek a folyamatos tanulás lehetőségével és támogatásával is motiválják alkalmazottaikat.

Folyamatos visszajelzés a teljesítményről

A teljesítmény folyamatos ellenőrzésében, dokumentálásában is fontos szerepet tölt be az informatikai támogatás, hiszen így egységes rendszer alapján határozható meg a legjobban teljesítők csoportja. Felhozhatóak rejtett gyengeségek, és elemezhetővé válnak a szervezeten belüli teljesítménytrendek, melyek finomhangolásával még inkább biztosítható az átfogó vállalati stratégia megvalósítása. Így HR oldalról is mérhetővé válik a HR terület hozzájárulása a vállalati célokhoz. Egy fejlett megoldás a lehető legmélyebben vonja be a dolgozót az értékelésbe, aki saját, teljesítményére vonatkozó meglátásaival tudja gazdagítani a kiértékelést. Sőt, számos megoldás további értékelőket is be tud vonni a folyamatba, így külső nézőpontból egyaránt érkezhetnek információk. A folyamatos visszajelzés, eredmények rögzítése azért is lényeges, mert kivédi azt az emberi tudat sajátos működéséből adódó csapdát, ami miatt jobban emlékszünk a rosszul zárult feladatokra, mint a folyamatos magas szintű teljesítésre. Ezáltal megelőzhető például a cikk elején vázolt szituáció is.

Annak ellenére, hogy a teljesítménymenedzsment szoftverek számos előnnyel bírnak, sok vállalatnál az éves célkitűzési és ellenőrzési rendszert egy egyszerű táblázatkezelő jelenti. Az ebben előállított dokumentumokat küldözgetik házon belül, ami nemcsak számos hiba forrása lehet, hanem ráadásul időigényes is, nem is beszélve arról, hogy összességében nem feltétlenül járul hozzá a munkavállalói élményhez. Szakértők szerint olyan megoldást érdemes választani, amely egységes egészt alkot a többi hr rendszerrel, mint például a javadalmazással, képzéssel. Így egyszerűbb is megtalálni az egymásra ható folyamatokat, és hozzákapcsolni a felsővezetői elemzéseket.

A Forrester piackutató cég legutóbbi jelentésében a piac legjelentősebb, felhő szolgáltatást nyújtó szereplőit hasonlította össze, 34 szempont alapján. A főbb szempontok közé tartozott a szállító kínálata, stratégiája, és piaci jelenléte.

Kik uralják a HR világpiacot?

Világszinten a 2015-ben mért 15 milliárd dollárról 2020-ra 17,8 milliárdra fog nőni a Human Capital Management alkalmazások piaca az APPS RUN THE WORLD piacelemző cég előrejelzése (Top 10 HCM Software Vendors and Market Forecast 2015-2020) szerint.

Tavaly ezt a piacot az SAP vezette. A szállítók rangsorában az ADP és az Oracle holtversenyben a második helyen végzett 6 százalékos piaci részesedéssel, míg a harmadik helyen a Workday és a Kronos osztozott 5-5 százalékos szeletével.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály a foglalkoztatási bürokrácia csökkentésével adna új lendületet a gazdaságnak

Az adóterhek mérséklése mellett a foglalkoztatási adminisztráció csökkentésével is támogatni kell a gazdasági újrakezdést - jelentette ki a... Teljes cikk

Chatbotot vetett be a Nébih az ügyfélszolgálatán

Július 1-től Nébo a chatbot napi 24 órában várja a hívásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatán. Bár Nébo... Teljes cikk

Indul a kötelező online számlázás, de szeptember végéig nem bírságol a NAV

Új korszak kezdődik 2020. július 1-jén az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben. Az online számlázás nemcsak az áfabevallások... Teljes cikk