Tízmilliókat tettek zsebre tavaly a magyar cégvezérek"/>
Megjelent: 7 éve

Tízmilliókat tettek zsebre tavaly a magyar cégvezérek

Tízmilliókat kerestek tavaly a nagyobb tőzsdei vállalatok igazgatóságában és felügyelő bizottságában posztot betöltő tagok. Persze, álláshalmozókat itt is találunk, így volt, aki több mint 40 millióért látta el feladatát.

Tavaly a legnagyobb tőzsdei cégek vezérei, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagja könnyen tízmilliókkal gyarapodtak. Igaz, hogy ez bruttó összeg, tehát csak az adókkal és járulékokkal csökkentett összeget vihették haza ténylegesen, ám ez már az a szint, amikor mondhatjuk, hogy bőven jut is, marad is.

Az mfor.hu ezúttal a nagyobb, tőzsdére bevezetett cégek javadalmazási nyilatkozatai között szemezgetett, és összegyűjtötte, mennyivel honorálták tavaly a vezetőség munkáját.

Ahogy az lentebb látható, már önmagában egy felügyelő bizottsági tagság sem a rosszul jövedelmező kategória, ha azonban valaki ezen a szinten is "álláshalmozó", könnyen tízmilliók vándorolhatnak a házi kasszájába.

Az igazgatósági tagok esetében kiemelkedő honoráriumot biztosított tavaly a CIG Pannónia, a Mol és az OTP, sorrendben 21, 10 és valamivel több mint 9 milliós javadalmazással. A Mol esetében egyébként arról árulkodott a BÉT honlapján megjelentetett közlemény, hogy míg Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatónak kicsivel több mint 10 millióval kell, hogy "beérje", addig a többi igazgatósági tag egy millióval többért látja el a feladatát a tanácsban. A közzététel szerint egyébként a tagok részére átutalt összegek különbözősége az eltérő adózási feltételekből adódik. A Mol a pénzbeli juttatás mellé egyéb nem pénzbeli járandóságokat is biztosít az érintetteknek, ilyen például a egészségügyi szűrővizsgálatok évi 84 ezer forint értékben, vagy a megkötött utasbiztosítás fejenként 13 500 forintos évi díjért.

Érdemes még kitérni a Magyar Telekomra is, ahol Christopher Mattheisen bruttó 7,2 millió forintot kapott a betöltött pozícióért, ám erről lemondott. Akárcsak a többi igazgatósági és felügyelő bizottsági tag. A cég javadalmazási nyilatkozatában felfigyeltünk egy érdekes dologra, mely egy fél mondatot megérdemel mindenféle negatív, vagy pozitív felhang nélkül: a tagok közül a külföldi illetőségűek szinte kivétel nélkül lemondtak a javadalmazásukról, míg a belföldi személyek nem. A cégnél az igazgatósági tagok egyébként 4,8 millió forintot kaptak évente bruttóban, míg a felügyelő bizottság elnöke 5,4, a többi FB-tag pedig 3,5 millió forintot.

A képzeletbeli rangsor legelső helyén Mosonyi György, a TVK igazgatóságának elnöke és a Mol felügyelő elnöke áll és összesen majdnem 43 millió forintot keresett. Tőle jócskán elmarad a bérezése a második helyen álló Horváth Gábornak, aki az OTP FB-tagja és a Mol igazgatóságának is tagja. Előbbi posztot 15,6 millióért, utóbbit pedig 11,1-ért tölti be, így összesen tavaly bruttó 26,7 millió forintot keresett a javadalmazási nyilatkozatok alapján. A dobogó harmadik fokát Csányi Sándor foglalja el a maga 21,9 milliós juttatásával. Az OTP-vezért a bank 9,4, a Mol az IT-tagságáért pedig 12,6 millióval jutalmazta 2012-ben.

Kiemelkedő még a CIG Pannónia vezérének, Horváth Bélának a javadalmazása. Egyedül ezt a posztot tölti be, de ezzel annyit keres, hogy az felér az álláshalmozók keresetével - tavaly a CIG 21 millió forinttal jutalmazta.

Chikán Attila a Mol és a Richter felügyelő bizottságának is tagja; előbbiért tagságáért 13,9 millió forint juttatásban részesült, míg a gyógyszergyár FB-elnöki feladatiért 5,5 millióval honorálta. Ezzel álláshalmozóként tavaly 19,4 milliót keresett tőzsdei cégek vezetőségi tagjaként.

Hernádi Zsolt tavalyi javadalmazása a Mol és OTP IT-tagságért összesen 18 millió forintra rúgott, Töröcskei István pedig, aki a Mol felügyelő bizottságának és a PannErgy-nek IT-tagja is majdnem 13 milliót vihetett haza. Az egykori miniszterelnök, Medgyessy Péter, aki a TVK egyik igazgatósági tagja, 300 forintos árfolyammal átszámolva közel 15 millió forintot kapott a társaságtól (50 ezer euró). (szerk: cikkünk készültekor még 300 forint felett volt az euró jegyzése)
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter