kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Új eszközökkel a munkaerő-megtartásért - A Vállalati wellbeing program

Egy program, mellyel rövidtávon is csökkenthető táppénzen töltött napok száma, növelhető munkatársi energiaszint, nagyban hozzájárulhat a munkaerő-megtartáshoz, és hasznos része lehet az employer branding stratégiának. A Vállalati wellbeing programról beszélgettünk megálmodójával, Burget Péterrel, aki március 7-én díjmentes HR Reggelin is előadást tart a témában.

Mielőtt a Vállalati wellbeing programról beszélünk, nem lehet megkerülni a Te múltadat. Egészség, egészséges életmód tekintetében igazán hitelesen tudod képviselni ezt a területet - gondolom nem is véletlen, hogy ezzel foglalkozol. A saját bőrödön tapasztaltad meg, hogy milyen, ha életmódot váltasz nem is akármilyen eredménnyel. Mesélsz erről egy kicsit?

6 évvel ezelőtt 106 kilósan, nyomorult állapotban azt láttam, hogy ha nem változtatok valamit az életmódomon, akkor hamar vége a dalnak. Rettenetesen fáradt és lassú voltam, elvesztettem a hatékonyságomat.Arra hamar rájöttem, hogy a fogyókúrák nem megoldások. Így egy nagyon jó barátommal Dr. Kricsfalvi Péterrel összeállítottunk egy életmódváltó programot. 34 kilót dobtam le 7 hónap alatt és úgy is maradtam. Gyors, hatékony, egészséges, életvidám emberré változtam vissza. Ez volt a Testszerviz program előszobája.

Mi volt a célod a Testszerviz programok megalkotásával és milyen eredményekkel dolgoztok?

Az eredményeim tartósságát látva egyre többen jöttek érdeklődni, hogy mit is csináltam. Segíteni akartam nekik, és elkezdtem emberekkel foglalkozni. Rájöttem, hogy aktív segítség szükséges nekik ahhoz, hogy meg tudják változtatni az eddigi életmódjukat, és hogy személyre szabottan kell dolgozni mindenkivel. Egyszerű, könnyen megvalósítható kis
lépések sorozatával lehet tartós változást elérni. Eddig több, mint 2.000 ember végezte el a Testszerviz 3 hónapos életmódváltó programját, és ezek az emberek saját magukat szervizelik már, és tartják fent a helyes életmódot. Ez nem fogyókúra, hanem életmódváltás, amire a test rendkívül gyorsan és pozitívan reagál.

A Vállalati wellbeing programokon belül alkalmazott lehetőségek mennyiben különböznek/különbözhetnek a Testszerviz által nyújtott szolgáltatásoktól?

A vállalati programunkkal a cél az volt, hogy nagyon sok embernek tudjuk a Testszerviz technológiát odaadni, és segíteni a helyes életmód felé való elindulásban. Az első lépés egy audit, mely személyes interjúk keretében megvizsgálja a munkatársak fizikai állapotát, életmódbeli szokásaikat, problémáikat. Nyilván lehetetlen azonnal 3 hónapos programokkal indítani, ezért először a felmérés eredményei alapján teszünk javaslatot az indulásra. Előadás a testről, táplálkozásról, tréningek, workshopok gyakorlati lépésekkel, könyvekkel, majd ezt követően a további érdeklődőknek az 1 hónapos mini programot javasoljuk, vagy akár a 3 hónapos Prémium programot.

Hogy látod, mennyire kap nagy hangsúlyt ma Magyarországon az, hogy egy cég a munkatársai egészségére fókuszáljon?

Több tucat céget megvizsgáltunk az elmúlt időszakban. Szinte mindenhol van szándék arra, hogy a munkatársak egészségével törődjenek. A vezetők fejében dereng valami fogalom arról, hogy mit tehetnek a munkatársi jólét érdekében, ugyanakkor ez sokszor nem találkozik a valós igényekkel.

Vannak kimutatható, számszerűsíthető eredményei annak, mennyiben járul hozzá egy vállalat eredményeihez egy ilyen program?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy már rövidtávon is csökken a táppénzen töltött napok száma, nő a munkatársak energiaszintje, hatékonysága. A programokat követően jobban vannak, kevesebb fizikai problémával küzdenek, elindult egy pozitív változás. Egy jobb állapotban lévő ember jobban teljesít az élet minden területén, így a munkában is.

2019-ben a HR fő feladata már nem is munkaerő toborzása, hanem a munkaerő megtartása. Ebből az aspektusból a Wellbeing program miért lehet jó választás, hogyan járul hozzá a munkatársi elköteleződéshez?

Ma a munkaerővándorlás nem egy szokatlan dolog. Akár egy kicsivel több fizetésért is elmennek máshová. Ugyanakkor felmérések bizonyítják, hogy az egyik legerősebb megtartó erő az, hogy a munkavállaló hogyan érzi magát az adott vállalatnál. Milyen a csapat, hogyan bánnak vele, törődnek-e azzal, hogy hogyan érzi magát, kap-e segítséget, ha gondjai vannak. A wellbeing arról szól, hogy megtudjuk, hogyan vannak az embereink, milyen segítségre van szükségük. Apró, sokszor pénzbe sem kerülő eszközökkel ezekre választ adunk. Az, hogy jól vagy-e, és ezt kinek köszönheted, jelentősen befolyásolja a vállalat megítélését. Nem hiszem, hogy pénzért elmenne máshova, ha itt olyan lehetőségeket kap a wellbeing keretében, ami máshol nincs. Ha csábítják, majd megkérdezi: Nálatok van személyes életmód program, egészséges üzemi ebéd, vagy mozgásfelelős, aki a mindennapi ülés közben odafigyel napi 2X10 perc mozgásra? Ja nincs, akkor én oda nem megyek. :)

Végezetül kinek ajánlod a közelgő HR Reggelit? Mire számíthatnak a résztvevők?

Azoknak, akik felelősséget vállalnak az embereikért, nem egyszerűen „biorobotnak” tekintik a munkatársat, akik maguk is látják, hogy a fizikai állapot, közérzet mennyire fontos az életben, akik tudják, hogy a befektetés a munkavállalóba egyben befektetés a vállalatba is.

Jelentkezés a díjmentes HR Reggelire:
http://hrreggeli.hu/event-2.php
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk