kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Újabb összefogás a fiatalok foglalkoztatásáért

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javításáért, a diákok biztonságos foglalkoztatását biztosító Iskolaszövetkezetek elismertségének és ismertségének növeléséért - derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

images

Az ISZOSZ és a MOSZ közleménye szerint a megállapodás szeretne segíteni a közelgő nyári szünetben munkát vállaló diákoknak, akik közül sokan még nincsenek tisztában a munkavállalás törvényi feltételeivel, s így áldozatai lehetnek tisztességtelen cégek illegális ajánlatainak.

Sem a diákok, sem a rugalmas és költséghatékony munkaerő megoldásokat kereső vállalkozások számára sem kellően ismert még napjainkban sem, hogy van legális, költséghatékony és kényelmes megoldás igényeik kielégítésére. Ezt a biztonságos megoldást a közlemény szerint az iskolaszövetkezetek jelentik a dolgozni vágyó fiatalok és a hosszabb-rövidebb időszakra munkaerőt kereső vállalkozások számára. Ez a sajátos diákvállalkozási forma legális munkavégzési lehetőséget biztosít mindenki számára, jogbiztonságot garantál és biztos pénzkereseti lehetőséget.

Az együttműködés keretében fel szeretnék hívni a diákok figyelmét, hogy körültekintően járjanak el munkaadójuk kiválasztásakor, mert megfelelő szerződések hiányában előfordulhat, hogy törvénytelenül foglalkoztatják őket, és akár még a fizetésüket sem kapják meg. Ebben az esetben jogi képviseletük is rendkívül bonyolult.

Az együttműködést aláíró felek kiemelt feladatnak tekintik a feketemunka elleni közös harcot. A helyzet javítása érdekében a két szervezet vezetői a jövőben közös javaslatokat fogalmaznak meg, szakmailag véleményezik egymás előterjesztéseit, illetve összehangolt jogsegélyszolgálatot működtetnek.

A két érdekképviselet vezetői kölcsönösen fontosnak tartják a fiatalok munkaerő-piaci, munkajogi ismereteinek bővítését, javítását. Ennek érdekében szorgalmazzák, hogy a munkajogi témák bekerüljenek a tantervekbe.

Az ISZOSZ a fiatalok biztonságos munkavégzését szem előtt tartva kiemelt feladatának tekinti, hogy az iskolaszövetkezeteknél dolgozók a munkajogi előírásokat maradéktalanul betartsák. A tagokat érő esetleges sérelmek kezelésére mindkét szervezet jogsegély szolgáltatást biztosít a fiataloknak, mely fórumokon várják a nem iskolaszövetkezeti formában dolgozó fiatalok problémáit is.

Feladatuknak tekintik a munkaadókat tájékoztatását is az iskolaszövetkezetek keretében végzett munka gazdasági előnyeiről, a diákok gyakorlati tapasztalatszerzésének fontosságáról és a szakember-utánpótlás bázisaként történő alkalmazásról.

A közlemény szerint a készülő szövetkezeti törvénynek továbbra is stabil, kiszámítható feltételeket kell teremtenie az iskolaszövetkezetek zavartalan működéséhez, hiszen e diákvállalkozások meghatározó szerepet töltenek be a fiatalok munkatapasztalatának, szakmai gyakorlatának megszerzésében már tanulmányaik alatt, amivel hozzájárulnak a 25 év alatti korosztály elhelyezkedési esélyeinek javításához.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk