Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Vezérváltás!

A csúcsvezető váltása mindig megrázkódtatással jár egy vállalat számára.

Kimondottan nehéz az új belépőnek a legmagasabb szinten is. Ha el akarják fogadtatni magukat, kompromisszumkésznek, rugalmasnak kell lenniük. A vezető állásúak is próbaidőn kezdik a munkájukat, és ekkor még az újító szándék sem igen nyilvánul meg. A legcélravezetőbb, ha a friss topmenedzserek már induláskor mindent tisztáznak, ami csak lehetséges, hogy biztos pályán mozogjanak. Ne csak a belső emberektől szerezzünk be információkat, független "külső szemlélőktől" is kérjünk minél több, netán eltérő véleményt az új cégről. A helyzetük nem könnyű: míg régebben több hónapos türelmi idővel számolhattak, ma mindössze átlagosan 90 nap alatt döntenek a hazai cégek az új vezetők megtartásáról.

Nehéz azoknak, akik még nem kerültek ilyen magas pozícióba, és azoknak is, akik ugyan már voltak vezetők, de egy más szervezetben, más munkakörben. Ma sokkal kevesebb időt kapnak az új topmenedzserek alkalmasságuk bizonyítására, és nagyobb stresszt élnek meg elődeiknél.

A vezetők felelőssége ma a korábbinál nagyobb fokú, de kevésbé jól meghatározott. Az informális hálózatok befolyásolásának képessége pedig gyakran legalább annyira döntő, mint a formális - a kinevezéssel együttjáró - hatalom, autoritás felhasználása. Igen fontos tehát, hogy az új vezető mennyire válik elismertté a szervezetben, hogyan tud bánni az emberekkel.

A Hay Group kimutatása szerint az elvárások jóval magasabbak és összetettebbek. Ma a vezetőkkel szemben elvárás a sokoldalúság illetve több ponton fejlettebb szintű hozzáállás:
Nagyobb kockázatvállalás
Innovatívabb gondolkodás
Gyorsabb reagálás
Ügyfélcentrikusabb gondolkodás
Jártasság az e-businessben


Nem véletlen, hogy a vezetőváltások gyakoriak, és sok munkahely bedarálja a topmenedzsereket. Átlagosan legkevesebb ötször vált munkahelyet egy magas szintű menedzser, és nemcsak a kihagyhatatlan, ragyogó új kilátások miatt.

A Hay Group Angliában végzett felmérése szerint igen kevés időt kapnak a frissen belépett szakemberek, és mintegy harmaduk bánja meg röviddel pozíciója elfoglalása után, hogy vállalkozott az új feladatra.

Az újonnan kinevezett vezetők több mint 50 százalékuk úgy vélte, hogy az új szerep nem felel meg elvárásaiknak, 52 százalékuk hiányolta korábbi barátait. Sokuk, különösen a 30-40 év körüliek szükségét érezték szakmai kapcsolatrendszerük újjáépítésének. 29 százalékuk megbánta kinevezését. Elsősorban a nők és a fiatalok vesztik kedvüket, ha szembesülnek a valóban hatalmas kihívásokkal.

Tudatos tervezéssel megkönnyítheti az értékes szakemberek dolgát a cég, és megtarthatja azokat, akiket - jó esetben igen gondos stratégia alapján - kiválasztott. Azoknak a vállalatoknak, ahol figyelnek a munkatársak karrier-menedzsmentjére, és ennek részeként az utódlás-tervezésre, 60 százalékkal javul a megtartó képességük. Nem humánus szempontok kell, hogy vezéreljék a céget, mivel a vezérváltás, és egy nem megfelelő főnök, vagy hiányzó főnök megrendítheti a vállalatot. A legnehezebb eset, ha a cég alapítója lép ki, ilyenkor az esetek közel harmadában a vállalat rövid időn belül meg is szűnik.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
35 hazai szervezet és közel 1000 szakember vett részt a Hableány mentési munkáiban

A Terrorelhárítási Központ adatai szerint 35 hazai szervezet és közel 1000 hazai szakember dolgozott a dunai hajóbaleset mentési munkálataiban. Ebben... Teljes cikk

A sofőrök, jegyellenőrök és kalauzok munkáját mutatja be a BKV új tárlata

A járművezető szakma, a jegyellenőri munka, és a kalauz-hivatás történetét, érdekességeit mutatja be a Földalatti Vasúti Múzeum új, a Múzeumok... Teljes cikk

Kevés az eladó, korábban zárnának a boltok vasárnap

Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár