Megjelent: 14 éve

Vezérváltás!

A csúcsvezető váltása mindig megrázkódtatással jár egy vállalat számára.

Kimondottan nehéz az új belépőnek a legmagasabb szinten is. Ha el akarják fogadtatni magukat, kompromisszumkésznek, rugalmasnak kell lenniük. A vezető állásúak is próbaidőn kezdik a munkájukat, és ekkor még az újító szándék sem igen nyilvánul meg. A legcélravezetőbb, ha a friss topmenedzserek már induláskor mindent tisztáznak, ami csak lehetséges, hogy biztos pályán mozogjanak. Ne csak a belső emberektől szerezzünk be információkat, független "külső szemlélőktől" is kérjünk minél több, netán eltérő véleményt az új cégről. A helyzetük nem könnyű: míg régebben több hónapos türelmi idővel számolhattak, ma mindössze átlagosan 90 nap alatt döntenek a hazai cégek az új vezetők megtartásáról.

Nehéz azoknak, akik még nem kerültek ilyen magas pozícióba, és azoknak is, akik ugyan már voltak vezetők, de egy más szervezetben, más munkakörben. Ma sokkal kevesebb időt kapnak az új topmenedzserek alkalmasságuk bizonyítására, és nagyobb stresszt élnek meg elődeiknél.

A vezetők felelőssége ma a korábbinál nagyobb fokú, de kevésbé jól meghatározott. Az informális hálózatok befolyásolásának képessége pedig gyakran legalább annyira döntő, mint a formális - a kinevezéssel együttjáró - hatalom, autoritás felhasználása. Igen fontos tehát, hogy az új vezető mennyire válik elismertté a szervezetben, hogyan tud bánni az emberekkel.

A Hay Group kimutatása szerint az elvárások jóval magasabbak és összetettebbek. Ma a vezetőkkel szemben elvárás a sokoldalúság illetve több ponton fejlettebb szintű hozzáállás:
Nagyobb kockázatvállalás
Innovatívabb gondolkodás
Gyorsabb reagálás
Ügyfélcentrikusabb gondolkodás
Jártasság az e-businessben


Nem véletlen, hogy a vezetőváltások gyakoriak, és sok munkahely bedarálja a topmenedzsereket. Átlagosan legkevesebb ötször vált munkahelyet egy magas szintű menedzser, és nemcsak a kihagyhatatlan, ragyogó új kilátások miatt.

A Hay Group Angliában végzett felmérése szerint igen kevés időt kapnak a frissen belépett szakemberek, és mintegy harmaduk bánja meg röviddel pozíciója elfoglalása után, hogy vállalkozott az új feladatra.

Az újonnan kinevezett vezetők több mint 50 százalékuk úgy vélte, hogy az új szerep nem felel meg elvárásaiknak, 52 százalékuk hiányolta korábbi barátait. Sokuk, különösen a 30-40 év körüliek szükségét érezték szakmai kapcsolatrendszerük újjáépítésének. 29 százalékuk megbánta kinevezését. Elsősorban a nők és a fiatalok vesztik kedvüket, ha szembesülnek a valóban hatalmas kihívásokkal.

Tudatos tervezéssel megkönnyítheti az értékes szakemberek dolgát a cég, és megtarthatja azokat, akiket - jó esetben igen gondos stratégia alapján - kiválasztott. Azoknak a vállalatoknak, ahol figyelnek a munkatársak karrier-menedzsmentjére, és ennek részeként az utódlás-tervezésre, 60 százalékkal javul a megtartó képességük. Nem humánus szempontok kell, hogy vezéreljék a céget, mivel a vezérváltás, és egy nem megfelelő főnök, vagy hiányzó főnök megrendítheti a vállalatot. A legnehezebb eset, ha a cég alapítója lép ki, ilyenkor az esetek közel harmadában a vállalat rövid időn belül meg is szűnik.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Biztos jövőt jelent a mérnöki szakma

A megkérdezettek 63 százaléka már kisgyermekkorában eldöntötte, hogy mérnök szeretne lenni, derül ki a CLAAS Hungária Kft. által készített... Teljes cikk

Nőket hív programozni nyitási ösztöndíjával a Wild Code School

A kezdeményezés célja, hogy több nőt vonzzanak a jellemzően férfiak dominálta iparágba. Teljes cikk

Virtuális asszisztensek - a kiszervezett adminisztráció

Míg külföldön elterjedt és a vállalkozások körében elfogadott, addig hazánkban újdonságnak számít, hogy a nők saját vállalkozást alapítva... Teljes cikk