Szerző: HR Portal
Megjelent: 12 hónapja

Viselkedéstervezés: Hogyan lehetünk hatással a saját és mások viselkedésére?

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az emberi viselkedés lenyűgöző. Miért csinálunk vagy épp nem valamit? Hogyan lehetünk hatással a saját viselkedésünkre? És másokéra? Ezek olyan kérdések, amelyek mindig is foglalkoztatták az embereket. Pont erről szól a viselkedéstudomány és a viselkedéstervezés. Gerlei Béla a Metropolitan Egyetem Viselkedéstervező Szakképzés szakvezetőjének rövid összefoglalója.

viselkedéstervezés, viselkedés, domino-

Mi az a viselkedéstudomány?

A viselkedéstudományok az emberi viselkedés tudományos módszerekkel történő megfigyelésével, elemzésével, előrejelzésével foglalkoznak, valamint azt kutatják, hogy hogyan lehet hatással lenni a viselkedésünkre. 

A „viselkedéstudomány” (behavior science) igazából egy összefoglaló név, különböző tudományágak általános megnevezésére szokták használni, mint például a pszichológia, a szociológia, az antropológia, a viselkedési közgazdaságtan, de valamilyen mértékben ide tartozhat akár a gazdasági földrajz, a politikatudomány, a jog(alkalmazás), az oktatás vagy a viselkedési neurobiológia is. Általánosságban a viselkedéstudományok fontos eszköze a rendszeres kísérletezés és az eredmények ezt követő részletes elemzése és leírása. A cél valamilyen módon mindig az, hogy megértsék, hogy az emberek mikor és miért csinálnak (vagy épp nem) bizonyos viselkedéseket, és hogyan lehet ezekre hatással lenni. 

A viselkedéstudomány segíthet megválaszolni olyan kérdéseket, mint például:

Hogyan befolyásolják viselkedésünket az érzelmeink, hiedelmeink, elfogultságaink, társadalmi normáink vagy akár a pillanatnyi agyműködésünk?

Mikor, mi motivál bennünket és miért?

Hogyan hozunk döntéseket, és mi alapján választunk, vagy utasítunk el dolgokat?

Milyen szabályszerűségek mozgatják a társas viselkedésünket?

Hogyan alakíthatjuk a saját szokásainkat és viselkedésünket?

A viselkedéstudomány nem csak (főleg nem) elméleti tudomány, hanem kiemelkedően fontos a gyakorlati alkalmazása is. Az egyes szakterületek képviselői az elméleteiket kísérletekkel (laboratóriumban kontrollált körülmények között és a való életben is) ellenőrzik. Azután ezek gyakran megjelennek a mindennapi életben, gondoljunk csak az alkalmazott pszichológiára (pl. reklámok), szociológiára (pl. csapatépítés) vagy akár a „változásmenedzsmentre” amelyik jó esetben felhasználja vagy legalább figyelembe veszi a viselkedéstudományok eredményeit.

Mi a viselkedéstervezés?

A viselkedéstervezés (behavior design) a viselkedéstudományok interdiszciplinális alkalmazása a gyakorlatban, amely a viselkedéstudomány elméleteire, modelljeire és technikáira támaszkodva segít megérteni és befolyásolni az emberek viselkedését. (Az elnevezés BJ Foggtól (2010) a Stanford Egyetem Viselkedéstervezési Laboratóriumának vezetőjétől származik.) 

Ez a megközelítés azon alapul, hogy a viselkedésünk összetevőit különböző külső és belső tényezők (pl. érzelmi állapotunk, motivátorok és környezeti hatások) befolyásolják, és hogy ezeket tényezőket lehet tudatosan tervezni és alakítani. A viselkedéstervezés koherensen, rendszerszeméllettel közelíti meg a viselkedésváltoztatási törekvéseket, azzal a céllal, hogy segítsen az embereknek pozitív viselkedéseket, szokásokat létrehozni.

A viselkedéstervezés felhasználható az élet minden területén (hiszen bármit is csinálunk, az valahogyan viselkedés), mint például az oktatás, az egészségügy, a pénzügyek, az üzleti élet, a fenntarthatóság vagy egy új termék bevezetése. A viselkedéstervezőknek számos eszköz és technika áll a rendelkezésére, amelyek segítenek az emberi viselkedés megértésében és befolyásolásában: például a motiváció változtatási technikák, a tervezési modellek vagy akár a környezet megfelelő átalakítása. 

Néhány konkrét kérdés (a teljesség igénye nélkül), amire a viselkedéstervezés adhat választ:

• Hogyan lehet rávenni az embereket az egészségesebb életmódra?

• Milyen módszerekkel növelhetjük a pénzügyi tudatosságot és a megtakarításokat?

• Hogyan lehet optimalizálni a munkahelyi környezetet, hogy támogassa a jobb teljesítményt?

• Milyen apró változtatásokkal lehet javítani az oktatási hatékonyságát és növelni a tanulók motivációját?

• Milyen toborzási folyamatot állítsunk fel, hogy a megfelelő jelöltek elfogadják az állásajánlatunkat?

• Hogyan lehet befolyásolni az emberek vásárlási döntéseit és ösztönözni a fenntarthatóbb vásárlási szokásokat?

• Mit érdemes kommunikálni ahhoz, hogy elősegítsük a környezettudatos viselkedést? 

• Hogyan lehet segíteni az embereket a rossz szokásaik leküzdésében és az új, pozitív szokások kialakításában?

• Hogyan alakítsunk ki online képzéseket, úgy, hogy csökkentsük a lemorzsolódást?

• Mit csináljunk, hogy egy-egy termék használata könnyebb, egyszerűbb és intuitívabb legyen?

• Hogyan lehet optimalizálni a weboldalak és alkalmazások felhasználói élményét, úgy megnőjön a konverzió?

• Mit és hogyan mondjon az orvos, hogy a beteg valóban beszedje a gyógyszerét?

• Milyen állomásai legyenek a vásárlói vagy munkavállalói útnak, hogy a legpozitívabb élményt adja?

A viselkedéstervezés nemcsak arról szól, hogy dolgokat, folyamatokat létrehozunk. Arról is, hogy jobbá, egyszerűbbé tesszük ezeket a dolgokat vagy folyamatokat. A viselkedéstervezők olyan megoldásokat igyekeznek létrehozni, amelyek hatékonyak, etikusak és még ha lehet élvezetesek is a felhasználóik számára. 

A viselkedéstervezőknek nem céljuk az emberek manipulálása vagy kényszerítése olyan viselkedésekre, amiket nem akarnak csinálni; a cél az, hogy segítsenek nekik azokat a dolgokat csinálni, amiket amúgy is akarnak, illetve, hogy sikeresnek érezhessék magukat. A viselkedéstervezés segíthet abban, hogy az emberek egészségesebben éljenek, fenntarthatóbban fogyasszanak, hatékonyabban dolgozzanak, kevesebb bűncselekményt kövessenek el, vagy jobban működjenek együtt egymással. 

A viselkedéstervezés értékes eszköztárt ad mindazoknak, akik érdeklődnek az emberi viselkedés iránt, és akik hatással szeretnének lenni másokra. A viselkedéstervezés tudása lehetőséget kínál a jobb világ felé vezető úton.

Gerlei Béla MSc. MBA

Szakvezető

Viselkedéstervező Szakképzés

Budapesti Metropolitan Egyetem

Nyitókép: Bradyn Trollip on Unsplash

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk