Megjelent: 4 éve

Bele kell számolni a munkaidőkeretbe a fizetett ünnepet?

A törvény által meghatározott (például májusban 168 óra) munkaidőkeretbe bele kell-e számolni a fizetett ünnepet vagy az azon felül van? Tehát ha a beosztást készítem, akkor a május 1. és május 16. nélkül kell meglennie a 168 órának? A dolgozóknak jól tudom, hogy heti két szabadnapot kell biztosítani? És milyen napokon? Ahol ezelőtt dolgoztam ott arra kellett figyelni hogy egy hónapban egyszer essen a két szabadnap hétvégére. Még most is az az előírás hogy 6 nap után jár a szabadnap? Napi 12 óránál többet nem lehet dolgozni?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munkaidőkeret lényege az, hogy egy meghatározott időszakra eső munkaidő mennyiséget egyenlőtlenül, rugalmasan osztom be. Ezzel együtt fontos, hogy ugyanazt a mennyiséget oszthatom csak be. A beosztható napok számát pedig úgy kapom meg, hogy alapul veszem az általános munkarend szerinti munkanapok számát. Amennyiben az egyik hónapban 22 a másikban pedig 23 munkanap van, abban az esetben 45 munkanap osztható be két hónap alatt. Ebből következően a munkaszüneti napot nem számítjuk bele, hiszen az általános munkarend szerint nem munkanap (Mt.93.§(2).

Munkaidő-keretben nem csupán a munkaidőt, hanem a pihenőidőt is egyenlőtlenül oszthatom be. A keret átlagában azonban a heti 2 pihenőnapnak meg kell lennie. Az Mt.105.§ (3) bekezdése szerint 6 munkanap után 1 pihenőnapot be kell osztani. Ez alól a megszakítás nélküli, a többműszakos és az idényjellegű tevékenység a kivétel. Havonta 1 pihenőnapnak azonban feltétlenül vasárnapra kell esnie kivéve a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben dolgozó munkavállalókat.

Végezetül a napi munkaidő rendkívüli munkavégzéssel együtt valóban 12 óra lehet. Tekintettel azonban arra, hogy a munkaközi szünet időtartama nem számít munkaidőnek, így a 20+25 perc a bent tartózkodás időtartamát megnöveli. 12 óra munkavégzésre így a gyakorlatban 12 óra 45 perc munkahelyen eltöltött idő jut, hiszen ennyi pihenőidőt kell kiadnia a munkáltatónak.

Remélem, hogy segíthettem. Szép hétvégét kívánok Önnek.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter