Megjelent: 13 éve

Csökkent a gazdasági szervezetek száma

2006. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 276 ezer volt, 23 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A bejegyzett vállalkozások száma 25 ezerrel csökkent, a nonprofit szervezetek száma 2 ezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma kismértékben csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).

A regisztrált vállalkozások számának visszaesését az okozza, hogy míg a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma nagymértékben (az elmúlt 12 hónapban 40 és fél ezerrel) csökkent, addig a társas vállalkozások száma közel 16 ezerrel emelkedett.

2006. december 31-én 514 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván, 3,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma bővült: egy év alatt 14 ezerrel, 6,4 száazlékkal, az év végén meghaladta a 238 ezret. A másik leggyakoribb gazdálkodási forma, a betéti társaságok száma az elmúlt 12 hónapban nem változott, számuk december 31-én 221 ezer volt. E két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás 89 százalékát.

2006 II. félévének végén a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 670 ezer volt, az elmúlt egy év alatt 5,7 százalékkal csökkent. A regisztrált egyéni vállalkozók 64,8 százalékának volt vállalkozói igazolványa, itt a 2005. decemberi állapothoz képest 7,5 százalékos, 35 ezres csökkenés következett be.

A regisztrált vállalkozások területi eloszlása az elmúlt 12 hónap folyamán nem változott sem a társas, sem az egyéni vállalkozások tekintetében. 2006 végén a vállalkozások 40,8 százalékát a közép-magyarországiban találjuk, a többi régióban egyenként 8,4–11,1 százalékukat. A társas vállalkozások aránya a közép-magyarországi régióban kiemelkedő: 52,7 százalék, a többi régió részesedése 6,9–9,0 százalék volt. Az egyéni vállalkozások területi eloszlása kiegyenlítettebb: Közép-Magyarország 31,7 százalékos részesedését a többi régió 9,4–13,1 százalékkal követi.

A legtöbb vállalkozást az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tartották nyilván (37,5 százalék), ezt követte a kereskedelem, javítás (17,9 százalék). E két nemzetgazdasági ágban tevékenykedik a vállalkozások több mint fele. A többi nemzetgazdasági ág részesedése a következő volt: építőipar 8,0 százalék, ipar 6,9 százalék, egyéb közösségi, személyi szolgáltatás és egyéb tevékenység 6,7 százalék, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 6,0 százalék, mezőgazdaság, erdőgazdálkodás 4,5 százalék, szállítás, posta, távközlés 3,8 százalék, oktatás 3,2 százalék, pénzügyi tevékenység 3,0 százalék, egészségügy 2,4 százalék.

Az elmúlt egy év folyamán csak a kisebb súlyú nemzetgazdasági ágakban, az egészségügyben és a pénzügyi szolgáltatásban, nőtt a vállalkozások száma: 2,8, illetve 1,5 százalékkal. Az oktatásban tevékenykedők száma nem változott; a többi ágazatban a csökkenés mértéke 0,8–5,3 százalék között alakult, a legnagyobb arányban az ipar nemzetgazdasági ág vállalkozásainak a száma csökkent.

2006 végén a vállalkozások 28,9 százaléka foglalkoztatottak nélkül vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal tevékenykedett, a legjelentősebb arányt az 1–9 fős vállalkozások képviselték (67,8 százalék). A vállalkozások 2,7 százaléka 10–49 fő közötti foglalkoztatottal, 0,4 százaléka 50–249 fő közötti foglalkoztatottal működött, ennél nagyobb tevékenységi létszámmal kevesebb mint 0,1 százalékuk rendelkezett.

2006 II. félévében több mint 42 és fél ezer új szervezetet, ezen belül 40 és fél ezer új vállalkozást jegyeztek be. A bejegyzések száma elmarad mind az első félévi, mind a 2005. II. félévi bejegyzések számától.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk

Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk