Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

EB-javaslat a munkahelyen kívüli diszkrimináció ellen

Az Európai Bizottság olyan irányelvjavaslatot fogadott el szerdán, amely állást foglal a munkahelyen kívüli, koron, fogyatékosságon, szexuális irányultságon, valláson vagy meggyőződésen alapuló hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az új irányelv egyenlő bánásmódot biztosítana mindenki számára a szociális védelem - azon belül a szociális biztonság és az egészségügyi ellátás - területén, az oktatásban, valamint a nyilvánosság számára elérhető árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, a lakhatást is beleértve.

A javaslat kimondja azt az elvet, hogy mindenki számára egyenlő feltételeket kell teremteni az egész Európai Unióban, amelynek egyes tagállamai nemzeti szinten már ma is igen kiterjedt diszkriminációellenes védelmet biztosítanak.

Az Európai Parlament több ízben hangsúlyozta, hogy szükség van ilyen horizontális javaslatra, és tavaly decemberben az állam- és kormányfők is felhívták a tagállamokat arra, hogy fejtsenek ki több erőfeszítést a megkülönböztetés elleni küzdelemben.
Az irányelvjavaslat célja a közvetlen és a közvetett megkülönböztetés tiltása, a zaklatás és az áldozattá tétel megakadályozása.

A fogyatékkal élők számára a megkülönböztetés tilalma az általános akadálymentesítést és az "igényeikhez való ésszerű alkalmazkodás" elvét jelenti, ami már fellelhető a meglévő európai jogszabályokban. Az irányelv tervezete ugyanakkor nem kíván aránytalan terhet róni a szolgáltatókra, és ezért hangsúlyozza, hogy figyelembe kell venni a szervezetek méretét, forrásait és jellegét, a becsült költséget, a termékek és szolgáltatások életciklusát.

A tervezet értelmében a tagállamok ezentúl is szabadon fenntarthatják az állam világi jellegét biztosító, illetve a vallási szervezetek jogállását vagy tevékenységét érintő rendelkezéseiket. Az irányelv nem befolyásolná az általánosan elfogadott gyakorlatokat, például az időseknek nyújtott kedvezményeket - közlekedési költségek, múzeumi belépők -, illetve az egyes javakhoz való hozzáférésre vonatkozó, közegészségügyi szempontok alapján kiszabott korhatárt - például azt, hogy a fiataloknak nem árusítható alkohol.

Ez az irányelvjavaslat kifejezetten a munkahelyen kívüli diszkriminációmentességről szól. Időközben elkészült egy új bizottsági jelentés a foglalkoztatás területén alkalmazott egyenlő bánásmód 2000-ben elfogadott uniós szabályairól. Ez a jelentés megállapította, hogy a szabályokat már sikeresen érvényesítik a legtöbb uniós államban. A 2000-ben született uniós jogszabályok több tekintetben újító jellegű fogalmakat vezettek be, sok tagállam azonban túl is ment az uniós irányelvben foglalt minimális követelményeken.

Egy ugyancsak szerdán közzétett uniós felmérés szerint három európai polgár közül legalább egy volt megkülönböztetés vagy zaklatás tanúja az elmúlt évben, és 48 százalékuk véleménye szerint a diszkrimináció leküzdése érdekében hozott intézkedések továbbra sem elegendőek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk