kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

EB-javaslat a munkahelyen kívüli diszkrimináció ellen

Az Európai Bizottság olyan irányelvjavaslatot fogadott el szerdán, amely állást foglal a munkahelyen kívüli, koron, fogyatékosságon, szexuális irányultságon, valláson vagy meggyőződésen alapuló hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az új irányelv egyenlő bánásmódot biztosítana mindenki számára a szociális védelem - azon belül a szociális biztonság és az egészségügyi ellátás - területén, az oktatásban, valamint a nyilvánosság számára elérhető árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, a lakhatást is beleértve.

A javaslat kimondja azt az elvet, hogy mindenki számára egyenlő feltételeket kell teremteni az egész Európai Unióban, amelynek egyes tagállamai nemzeti szinten már ma is igen kiterjedt diszkriminációellenes védelmet biztosítanak.

Az Európai Parlament több ízben hangsúlyozta, hogy szükség van ilyen horizontális javaslatra, és tavaly decemberben az állam- és kormányfők is felhívták a tagállamokat arra, hogy fejtsenek ki több erőfeszítést a megkülönböztetés elleni küzdelemben.
Az irányelvjavaslat célja a közvetlen és a közvetett megkülönböztetés tiltása, a zaklatás és az áldozattá tétel megakadályozása.

A fogyatékkal élők számára a megkülönböztetés tilalma az általános akadálymentesítést és az "igényeikhez való ésszerű alkalmazkodás" elvét jelenti, ami már fellelhető a meglévő európai jogszabályokban. Az irányelv tervezete ugyanakkor nem kíván aránytalan terhet róni a szolgáltatókra, és ezért hangsúlyozza, hogy figyelembe kell venni a szervezetek méretét, forrásait és jellegét, a becsült költséget, a termékek és szolgáltatások életciklusát.

A tervezet értelmében a tagállamok ezentúl is szabadon fenntarthatják az állam világi jellegét biztosító, illetve a vallási szervezetek jogállását vagy tevékenységét érintő rendelkezéseiket. Az irányelv nem befolyásolná az általánosan elfogadott gyakorlatokat, például az időseknek nyújtott kedvezményeket - közlekedési költségek, múzeumi belépők -, illetve az egyes javakhoz való hozzáférésre vonatkozó, közegészségügyi szempontok alapján kiszabott korhatárt - például azt, hogy a fiataloknak nem árusítható alkohol.

Ez az irányelvjavaslat kifejezetten a munkahelyen kívüli diszkriminációmentességről szól. Időközben elkészült egy új bizottsági jelentés a foglalkoztatás területén alkalmazott egyenlő bánásmód 2000-ben elfogadott uniós szabályairól. Ez a jelentés megállapította, hogy a szabályokat már sikeresen érvényesítik a legtöbb uniós államban. A 2000-ben született uniós jogszabályok több tekintetben újító jellegű fogalmakat vezettek be, sok tagállam azonban túl is ment az uniós irányelvben foglalt minimális követelményeken.

Egy ugyancsak szerdán közzétett uniós felmérés szerint három európai polgár közül legalább egy volt megkülönböztetés vagy zaklatás tanúja az elmúlt évben, és 48 százalékuk véleménye szerint a diszkrimináció leküzdése érdekében hozott intézkedések továbbra sem elegendőek.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
KSH: 9.9 százalékkal nőtt a reálkereset egy év alatt

A nettó kereset mediánértéke 340 700 forint volt. Teljes cikk

Szakemberhiány miatt szünetel több vizsgálat az Oroszlányi Szakrendelőben

A rendelőben több osztályon is szünetelni fog az ellátás az átmeneti szakemberhiány miatt. Teljes cikk

Egymilliós fizetésért keresnek szakácsot Budapestre

A hirdetés személyzeti étkezést és kedvezményes nyaralási lehetőségeket ígér leendő dolgozóinak. Teljes cikk