Megjelent: 15 éve

Együttműködik a főváros és a Tudapest Kabinet

Együttműködési megállapodás kidolgozásáról és egy konferencia megrendezéséről állapodott meg Demszky Gábor főpolgármester a főváros tudásközpontú, innovatív arculatának kidolgozását segítő Tudapest Kabinet három tagintézményének rektorával, a kabinet vezetőjével, valamint a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program tematikus pólusainak vezetőivel.

A Magyar Tudományos Akadémia és hat hazai egyetem együttműködésében létrehozott Tudapest Kabinet nyitott hálózatként kívánja segíteni a főváros tudásközpontú, innovatív arculatának kidolgozását.

A találkozón - amelyen részt vett Demszky Gábor főpolgármester, Péceli Gábor, a BME rektora, Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, Hudecz Ferenc, az ELTE rektora, Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja, a Tudapest Kabinet vezetője, valamint a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program tematikus pólusainak vezetői - áttekintették a hazai fejlesztéspolitika középpontjában álló pólus program helyzetét. Az egyetemek által vezetett információs társadalom technológiái, az egészségipari, valamint a környezetipari tematikus pólusok tevékenységét a Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség tagja, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ koordinálja.

A résztvevők megállapodtak, hogy a Tudapest Kabinet és a főváros a 2009. évre vonatkozó együttműködési tervezetét a Fővárosi Közgyűlés számára elkészíti, amelyben meghatározzák a közvetlen hivatalos kapcsolattartási felületet a főváros felsőszintű vezetésével, illetve meghatározzák azokat a legfontosabb ügyeket, amelyekben a főváros számít a Tudapest Kabinet szerepvállalására, illetve amelyek érintik a budapesti egyetemi és kutatóintézeti szférát.

A felek megállapodtak továbbá, hogy a felsőoktatási törvény módosításának tervezetéhez kötődően Tudásváros Budapest címmel decemberben konferenciát rendeznek a Városházán. Ezen áttekintik a felsőoktatási törvény tervezett módosításában szereplő új gazdálkodási szabályok által nyújtott lehetőségeket, különös tekintettel a kampusz-fejlesztésekre és a Pólus program üzleti rendszereibe való bekapcsolódás lehetőségeire.

A találkozón felmerültek azok a kedvezőtlen feltételrendszerek, amelyek ellehetetlenítik az egyetemek és kutatóintézetek részvételét a pályázatokban. Ezeket a kérdéseket a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus programot felügyelő Fővárosi Stratégiai Ellenőrző Bizottság hamarosan a napirendjére tűzi.
A kabinet jelenlegi és jövőbeni tagintézményei teljes szellemi potenciáljukkal segítik Budapest, az EU 2007-2013-as tervezési időszakára vonatkozó stratégiai dokumentumainak előkészítését, az innovációban és humánerőforrás-fejlesztésben érintett programok, projektek kidolgozását.

A Tudapest Kabinet tevékenységében kiemelten foglalkozik a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus programmal, de küldetése ennél szélesebb, magában foglalja a partnerek értékelvű, a kölcsönös előnyökre épülő tudományos és kutatási együttműködését is.

Edupress
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Lehet, hogy csak később lép életbe a pedagógusok státusztörvénye

Nem biztos, hogy június 1-jén szűnik meg a tanárok közfoglalkoztatotti státusza. Április 24-én újra sztrájkolnak a pedagógusok. Teljes cikk

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Az Ady Endre Technikum és Kollégium a legnagyobb tolnai szakképző iskola, ahol 1200 diák tanul. Teljes cikk

Az ELTE-n sem kell majd nyelvvizsga a diplomához

Az intézmény jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához. Teljes cikk