Megjelent: 11 éve

Együttműködik a főváros és a Tudapest Kabinet

Együttműködési megállapodás kidolgozásáról és egy konferencia megrendezéséről állapodott meg Demszky Gábor főpolgármester a főváros tudásközpontú, innovatív arculatának kidolgozását segítő Tudapest Kabinet három tagintézményének rektorával, a kabinet vezetőjével, valamint a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program tematikus pólusainak vezetőivel.

A Magyar Tudományos Akadémia és hat hazai egyetem együttműködésében létrehozott Tudapest Kabinet nyitott hálózatként kívánja segíteni a főváros tudásközpontú, innovatív arculatának kidolgozását.

A találkozón - amelyen részt vett Demszky Gábor főpolgármester, Péceli Gábor, a BME rektora, Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, Hudecz Ferenc, az ELTE rektora, Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja, a Tudapest Kabinet vezetője, valamint a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program tematikus pólusainak vezetői - áttekintették a hazai fejlesztéspolitika középpontjában álló pólus program helyzetét. Az egyetemek által vezetett információs társadalom technológiái, az egészségipari, valamint a környezetipari tematikus pólusok tevékenységét a Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség tagja, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ koordinálja.

A résztvevők megállapodtak, hogy a Tudapest Kabinet és a főváros a 2009. évre vonatkozó együttműködési tervezetét a Fővárosi Közgyűlés számára elkészíti, amelyben meghatározzák a közvetlen hivatalos kapcsolattartási felületet a főváros felsőszintű vezetésével, illetve meghatározzák azokat a legfontosabb ügyeket, amelyekben a főváros számít a Tudapest Kabinet szerepvállalására, illetve amelyek érintik a budapesti egyetemi és kutatóintézeti szférát.

A felek megállapodtak továbbá, hogy a felsőoktatási törvény módosításának tervezetéhez kötődően Tudásváros Budapest címmel decemberben konferenciát rendeznek a Városházán. Ezen áttekintik a felsőoktatási törvény tervezett módosításában szereplő új gazdálkodási szabályok által nyújtott lehetőségeket, különös tekintettel a kampusz-fejlesztésekre és a Pólus program üzleti rendszereibe való bekapcsolódás lehetőségeire.

A találkozón felmerültek azok a kedvezőtlen feltételrendszerek, amelyek ellehetetlenítik az egyetemek és kutatóintézetek részvételét a pályázatokban. Ezeket a kérdéseket a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus programot felügyelő Fővárosi Stratégiai Ellenőrző Bizottság hamarosan a napirendjére tűzi.
A kabinet jelenlegi és jövőbeni tagintézményei teljes szellemi potenciáljukkal segítik Budapest, az EU 2007-2013-as tervezési időszakára vonatkozó stratégiai dokumentumainak előkészítését, az innovációban és humánerőforrás-fejlesztésben érintett programok, projektek kidolgozását.

A Tudapest Kabinet tevékenységében kiemelten foglalkozik a Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus programmal, de küldetése ennél szélesebb, magában foglalja a partnerek értékelvű, a kölcsönös előnyökre épülő tudományos és kutatási együttműködését is.

Edupress
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan válasszunk középiskolát?

Tavaly a középiskolai felvételit 81759 nyolcadikos, 8340 hatodikos és 5230 negyedikes írta meg, hasonlóan sokan készültek idén is erre a... Teljes cikk

Legkorábban 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új Nemzeti alaptanterv

Az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatói Grémiuma azt kéri a kormánytól, hogy legkorábban 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új Nemzeti alaptanterv... Teljes cikk

Eddig kétmilliárd forintot fizetett az állam a nyelvvizsgázóknak

A tavalyi esztendőben 112 ezer nyelvvizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek. Teljes cikk