Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke

Forgács Tamás 1975-ben született az akkor még jugoszláviai Zentán. A '90-es évek válsága miatt családjával Magyarországra települt és a gimnáziumot már Siófokon végezte el. A 12 éves kora óta tartó programozói szenvedélyének engedve, az érettségi után a Számalk felsőfokú programozói képzését célozta meg, amelyet 1997-ben el is végzett. Ezt követően a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem programozó matematikus szakát kezdte el, de időközben Bécsbe költözött, emiatt tanulmányait a közelebbi, szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola számítástechnikai tanár szakán fejezte be. Visszatérve Budapestre, tanulmányait 2005-ben egy informatika szakos tanári diplomával egészítette ki az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán készíti doktori disszertációját a munkaszervezési modellek, elsősorban a távmunka mikro- és makrogazdasági hatásairól.

Emelkedő pályaív

Karrierjét már a számalkos időkben megalapozta, hiszen amikor 1996-ban a Fornax Rt.-hez került, már az első évben kinevezték az adatbázis-részleg vezetőjének, ahol elsődleges feladata a valós idejű tőzsdei adatok fogadását, tárolását, feldolgozását és jelentések készítését ellátó adatbázis és háttérrendszer kifejlesztése volt. Az ezredfordulón azonban váltásra szánta el magát. Egy kisebb csapat fejlesztővel megalakították a Negral Kft.-t, amelyben Tamás az ügyvezetői feladatok mellett a munkaszervezéssel, fejlesztések vezetésével foglalkozott. Az első években Bécsben élt, ahonnan magyarországi távmunkás fejlesztőkkel először az Apollo Digital Gmbh, majd a szintén bécsi Metasyst GmbH számára végeztek jelentős informatikai fejlesztéseket, majd később ügyfeleik között tudhatták az Axelero, Styl Ruhagyár, Philips és más nagyvállalatokat is. Munkája során itt találkozott elsőként a távmunkával, a programozói feladatokat ugyanis egy magyar távmunkás fejlesztői csapattal kellett megoldania.

2002-ben Magyarország negyedik legnagyobb brókercégéhez, az Easbrokers Rt.-hez (vagy ahogy 2003-tól hívják, East Investment Services Rt.-hez) igazolt, ahol informatikai igazgatóként többek között 6500 nemzetközi befektetési alap adatbázisának és forgalmazási rendszerének létrehozását tette lehetővé. Ezt követően kapott felkérést a PricewaterhouseCoopers Kft.-től, hogy foglalja el a nemzetközi háttérrel is rendelkező pénzügyi tanácsadó cég újraalakuló tanácsadási osztályának menedzseri posztját. Itt főként rendszer- és folyamat-vizsgálati projektek tervezése és vezetése jutott neki osztályrészül, valamint a távmunka bevezetéséhez kapcsolódó tanácsadói szolgáltatások kifejlesztése volt fő feladata.

2007-től a Deloitte Zrt. vállalati kockázat-kezelési üzletágának menedzsereként a pénzügyi audithoz kapcsolódó informatikai és üzleti folyamatok kontrollvizsgálatának felelőse, valamint feladata még a távmunka bevezetéséhez és alkalmazásához kapcsolódó auditok és tanácsadói szolgáltatások megszervezése és lebonyolítása, illetve további komplex szolgáltatások fejlesztése.

Távmunkától vezérelve

Forgács Tamás távmunkával kapcsolatos aktivitása 1999-ben indult, amikor a Negral Kft. ügyvezetőjeként az új vállalat szervezeti felépítését teljességében távmunkában valósította meg. Irányítása alatt alakult ki a társaság egyedi távmunkát támogató speciális vállalat-irányítási rendszere, amely a munkaerő-felvételtől a munkavégzés menedzselésén keresztül a pénzügyi műveletekig minden jelentős üzleti területet lefed és távmunkában végezhetővé alakít. Az így megszerzett gyakorlati távmunka-tapasztalatokat Tamás ezután tanácsadás keretében kamatoztatta, amely révén több nagyvállalatnak segített a távmunka bevezetésében és egyedi kockázat-kezelési megoldások kialakításában.

Látva a távmunka nyugat-európai térhódítását és magyarországi elmaradottságát, az évek alatt felhalmozott gyakorlati tapasztalataira építve 2004-ben a távmunkát választotta PhD kutatási témájául. Célja, hogy feltárja és megoldásokat dolgozzon ki azokra a gátló tényezőkre, illetve lehetőségekre, amelyek a távmunka hazai elterjesztését segíthetik mind vállalati, mind társadalmi szinten.

Távmunkával kapcsolatos eddigi munkáságának elismeréseként felkérték a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tisztjére, amelyet 2007-től tölt be.

Szerteágazó érdeklődés

Angolul és németül folyékonyan, horvátul és szerbül pedig közepesen beszél. Szabadidejében szívesen sportol és utazik. Legjobb kikapcsolódásnak a búvárkodást tartja, de szívesen jár síelni és vízisíelni is. A munka mellett ilyenekre azonban csak ritkán van ideje, ezért legtöbbször az úszást választja. Amikor nem sportol és nem elmélkedik kutatási témáján, akkor szívesen van emberek között; az informatikai és gazdasági kérdéseken túlmenően érdeklődik a pszichológia, a szociológia és az asztrológia iránt is.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország HR vezetője

Szijjné Kállai Ildikó a megfelelő motivációban és kölcsönös bizalmi kapcsolatban hisz vezető és munkavállaló kapcsolatában. A SPAR új HR... Teljes cikk

Márton Katalin, a Praktiker HR igazgatója

Márton Katalin idén év elején lett a Praktiker HR vezetője, aki vallja, hogy dolgozni élmény. Hisz a szívvel-lélekkel-hittel végzett munkában és a... Teljes cikk

Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár