kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Hogyan kezeljük a "macsó" kollégát?

A macsó mindent tud, minden kollégánál okosabb, jobb és fontosabb. Ha valami balul sül el, mindig más a hibás, a macsó nem lehet, hiszen ő tökéletes. Mi pedig szenvedhetünk ettől. Hogyan kezeljük a "macsó" attitűdöt?

Ugye, ismerős a helyzet: A fontos döntés útjában valakinek az egója áll, vagy, bár látszik, hogy azonnali beavatkozásra lenne szükség, mégis mindenki tagadja, hogy bármiféle probléma lenne.

Az egyik legbosszantóbb dolog lehet a napi munkánk során az, ha olyan embereket kell győzködnünk, akik "Macsó" gondolkodásmóddal közelítenek felénk. Ezt a viselkedésmintát nem csak férfiaknál, hanem sokszor a gyengébbik nem képviselőinél is felfedezhetjük.

Shelle Rose Charvet a Language And Behavior Profile (Nyelv és Viselkedés Profil, LAB Profile) úttörő kutatója egyszerű, elegáns megoldást kínál ezekre a helyzetekre. A tanulmányai szerint, azok az emberek, akik éppen a "Macsó Gondolkodási Modellt" használják egy adott szituációban, akkor azt gondolják, és úgy érzik, hogy:

- Ők már mindent tudnak, amit tudni lehet.
- Nekik nincsenek problémáik; ami velük kapcsolatos, az tökéletes.
- Ha mégis van valami gond, akkor azt valaki más okozza.
- Ők, jobbak, nagyobbak, fontosabbak, tájékozottabbak bárkinél.

Jó példát nyújtanak erre a politikusok: Ha megkérdezik őket, hogy meglepődtek-e egy váratlan politikai vagy gazdasági fordulat láttán, a legritkább esetben ismerik el, hogy ez bizony váratlanul, vagy netán felkészületlenül érte őket.

De nem érdemes hátradőlni, azt gondolva, hogy ez minket nem érint, vagy továbbszőve a gondolatot: nekünk nincs ilyen problémánk, mert máris felfedezhetjük magunkban a "Macsót". Gondoljunk csak például arra, hogy mi történik, ha valamelyik szülőnk megmondja nekünk, hogy mit csináljunk...

Ahhoz, hogy elérjük, hogy egy "Macsó" módban működő embertársunk egyáltalán meghallja, és figyelembe vegye, amit mondunk - nem is beszélve itt a meggyőzésről - alkalmazkodnunk kell az ő aktuális mentális állapotához. Charvet a LAB Profile segítségével kifejlesztett egy általa "Macsó Tesztnek" nevezett gyors ellenőrzési módszert, amely lehetővé teszi, hogy a "Macsó" gondolkodású személy valóban meghallgassa a mondandónkat és így akár befolyásolhassuk is őt.

Amikor egy potenciális "Macsóval" való találkozóra készülünk, vagy például, jelentést írunk neki, az alábbi ötlépéses ellenőrzést célszerű elvégezni:

Állítjuk-e bárhol, hogy
1. Van valami, amit ő még nem tud?
2. Megmondjuk-e neki mit kell csinálna?
3. Nála a probléma, nálunk a megoldás?
4. Ő nem tökéletes bármilyen szempontból?
5. Én jobb vagyok nála bármiben?

Ha a fentiek közül bármelyiket felfedezzük akár közvetve, akár közvetlenül a mondandónkban, akkor megbukott a "Macsó Teszten".

Hogyan kezeljük a "macsó" attitűdöt?

A megoldás az lehet - hogy a másikat ne sarkalljuk "Macsó" viselkedésre -, ha mondandónkat némiképpen átcsomagoljuk:

1. Ahogyan azt ön bizonyára tudja... (itt jön az, amit szerintünk nem tud)
2. Talán érdemes lenne megfontolnia... (finom javaslat)
3. Úgy tudom más cégeknél is felmerült ez a probléma, és néhány cég ezek közül azt csinálta, hogy... Önök hogyan oldották meg? (feltételezzük, hogy ő már megoldotta)
4. Az ön szakmai tudásával és tapasztalatával ezen a területen... (ő jobb nálunk)
5. Az ön szerepe az, hogy... Az enyém pedig az... (különböző, de egyenlő szerepek meghatározása)

Ennek alapján, ha legközelebb egy új ötletet akarunk bemutatni, és az a várakozásunk, hogy az adott személy támadni fogja az ötletünk újdonságát, akkor próbáljuk meg úgy prezentálni, mintha már ő ismerné.

Sokan vannak, akiknek az életében komoly problémát jelentenek a "Macsó" gondolkodást használó főnökök, kollégák. Ha véletlenül ilyen emberrel kerül kapcsolatba, érdemes lehet megfontolnia a "Macsó Teszt" alkalmazását. Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk a "Macsó" üzemmódban lévő embertársainkkal, először el kell érnünk azt, hogy mentálisan és érzelmileg nyitottak legyenek a közlendőnkre. Ha mondandónk formailag átmegy a "Macsó Teszten", sokkal nagyobb az esély arra, hogy az üzenetünk is eljut a címzett fejébe.

Nem hisz nekem? Igaza van. Próbálja ki saját maga, hiszen csak ön tudja eldönteni, hogy egy módszer valóban alkalmas-e önnek, vagy sem.

Gerlei Béla vezető karrier-tanácsadó
Karrier Intézet
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek