Megjelent: 13 éve

Hogyan kezeljük a "macsó" kollégát?

Ugye, ismerős a helyzet: A fontos döntés útjában valakinek az egója áll, vagy, bár látszik, hogy azonnali beavatkozásra lenne szükség, mégis mindenki tagadja, hogy bármiféle probléma lenne.

Az egyik legbosszantóbb dolog lehet a napi munkánk során az, ha olyan embereket kell győzködnünk, akik "Macsó" gondolkodásmóddal közelítenek felénk. Ezt a viselkedésmintát nem csak férfiaknál, hanem sokszor a gyengébbik nem képviselőinél is felfedezhetjük.

Shelle Rose Charvet a Language And Behavior Profile (Nyelv és Viselkedés Profil, LAB Profile) úttörő kutatója egyszerű, elegáns megoldást kínál ezekre a helyzetekre. A tanulmányai szerint, azok az emberek, akik éppen a "Macsó Gondolkodási Modellt" használják egy adott szituációban, akkor azt gondolják, és úgy érzik, hogy:

- Ők már mindent tudnak, amit tudni lehet.
- Nekik nincsenek problémáik; ami velük kapcsolatos, az tökéletes.
- Ha mégis van valami gond, akkor azt valaki más okozza.
- Ők, jobbak, nagyobbak, fontosabbak, tájékozottabbak bárkinél.

Jó példát nyújtanak erre a politikusok: Ha megkérdezik őket, hogy meglepődtek-e egy váratlan politikai vagy gazdasági fordulat láttán, a legritkább esetben ismerik el, hogy ez bizony váratlanul, vagy netán felkészületlenül érte őket.

De nem érdemes hátradőlni, azt gondolva, hogy ez minket nem érint, vagy továbbszőve a gondolatot: nekünk nincs ilyen problémánk, mert máris felfedezhetjük magunkban a "Macsót". Gondoljunk csak például arra, hogy mi történik, ha valamelyik szülőnk megmondja nekünk, hogy mit csináljunk...

Ahhoz, hogy elérjük, hogy egy "Macsó" módban működő embertársunk egyáltalán meghallja, és figyelembe vegye, amit mondunk - nem is beszélve itt a meggyőzésről - alkalmazkodnunk kell az ő aktuális mentális állapotához. Charvet a LAB Profile segítségével kifejlesztett egy általa "Macsó Tesztnek" nevezett gyors ellenőrzési módszert, amely lehetővé teszi, hogy a "Macsó" gondolkodású személy valóban meghallgassa a mondandónkat és így akár befolyásolhassuk is őt.

Amikor egy potenciális "Macsóval" való találkozóra készülünk, vagy például, jelentést írunk neki, az alábbi ötlépéses ellenőrzést célszerű elvégezni:

Állítjuk-e bárhol, hogy
1. Van valami, amit ő még nem tud?
2. Megmondjuk-e neki mit kell csinálna?
3. Nála a probléma, nálunk a megoldás?
4. Ő nem tökéletes bármilyen szempontból?
5. Én jobb vagyok nála bármiben?

Ha a fentiek közül bármelyiket felfedezzük akár közvetve, akár közvetlenül a mondandónkban, akkor megbukott a "Macsó Teszten".

Hogyan kezeljük a "macsó" attitűdöt?

A megoldás az lehet - hogy a másikat ne sarkalljuk "Macsó" viselkedésre -, ha mondandónkat némiképpen átcsomagoljuk:

1. Ahogyan azt ön bizonyára tudja... (itt jön az, amit szerintünk nem tud)
2. Talán érdemes lenne megfontolnia... (finom javaslat)
3. Úgy tudom más cégeknél is felmerült ez a probléma, és néhány cég ezek közül azt csinálta, hogy... Önök hogyan oldották meg? (feltételezzük, hogy ő már megoldotta)
4. Az ön szakmai tudásával és tapasztalatával ezen a területen... (ő jobb nálunk)
5. Az ön szerepe az, hogy... Az enyém pedig az... (különböző, de egyenlő szerepek meghatározása)

Ennek alapján, ha legközelebb egy új ötletet akarunk bemutatni, és az a várakozásunk, hogy az adott személy támadni fogja az ötletünk újdonságát, akkor próbáljuk meg úgy prezentálni, mintha már ő ismerné.

Sokan vannak, akiknek az életében komoly problémát jelentenek a "Macsó" gondolkodást használó főnökök, kollégák. Ha véletlenül ilyen emberrel kerül kapcsolatba, érdemes lehet megfontolnia a "Macsó Teszt" alkalmazását. Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk a "Macsó" üzemmódban lévő embertársainkkal, először el kell érnünk azt, hogy mentálisan és érzelmileg nyitottak legyenek a közlendőnkre. Ha mondandónk formailag átmegy a "Macsó Teszten", sokkal nagyobb az esély arra, hogy az üzenetünk is eljut a címzett fejébe.

Nem hisz nekem? Igaza van. Próbálja ki saját maga, hiszen csak ön tudja eldönteni, hogy egy módszer valóban alkalmas-e önnek, vagy sem.

Gerlei Béla vezető karrier-tanácsadó
Karrier Intézet
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy visszhangot keltett a Mentőszolgálat új munkaruháit bemutató videója

Néhány óra alatt több mint 100 ezren tekintették meg a videót, ami a mentősök új munkaruháját mutatja be. Teljes cikk

Bűnösnek találták Elizabeth Holmest, akár 20 évet is kaphat csalás miatt a Szilícium-völgy volt ürdvöskéje

Elizabeth Holmes volt a Theranos alapítója, azé a cégé, amely forradalmi előrelépést ígért a vérvizsgálatok terén. A startup egyetlen csepp... Teljes cikk

Lelkészeket és teológusokat toboroz a NASA

A NASA, az amerikai űrkutatási és űrrepülési kormányzati ügynökség lelkészeket és teológusokat vesz fel, hogy segítsenek megérteni, hogyan... Teljes cikk