Megjelent: 14 éve

Hogyan kezeljük a "macsó" kollégát?

A macsó mindent tud, minden kollégánál okosabb, jobb és fontosabb. Ha valami balul sül el, mindig más a hibás, a macsó nem lehet, hiszen ő tökéletes. Mi pedig szenvedhetünk ettől. Hogyan kezeljük a "macsó" attitűdöt?

Ugye, ismerős a helyzet: A fontos döntés útjában valakinek az egója áll, vagy, bár látszik, hogy azonnali beavatkozásra lenne szükség, mégis mindenki tagadja, hogy bármiféle probléma lenne.

Az egyik legbosszantóbb dolog lehet a napi munkánk során az, ha olyan embereket kell győzködnünk, akik "Macsó" gondolkodásmóddal közelítenek felénk. Ezt a viselkedésmintát nem csak férfiaknál, hanem sokszor a gyengébbik nem képviselőinél is felfedezhetjük.

Shelle Rose Charvet a Language And Behavior Profile (Nyelv és Viselkedés Profil, LAB Profile) úttörő kutatója egyszerű, elegáns megoldást kínál ezekre a helyzetekre. A tanulmányai szerint, azok az emberek, akik éppen a "Macsó Gondolkodási Modellt" használják egy adott szituációban, akkor azt gondolják, és úgy érzik, hogy:

- Ők már mindent tudnak, amit tudni lehet.
- Nekik nincsenek problémáik; ami velük kapcsolatos, az tökéletes.
- Ha mégis van valami gond, akkor azt valaki más okozza.
- Ők, jobbak, nagyobbak, fontosabbak, tájékozottabbak bárkinél.

Jó példát nyújtanak erre a politikusok: Ha megkérdezik őket, hogy meglepődtek-e egy váratlan politikai vagy gazdasági fordulat láttán, a legritkább esetben ismerik el, hogy ez bizony váratlanul, vagy netán felkészületlenül érte őket.

De nem érdemes hátradőlni, azt gondolva, hogy ez minket nem érint, vagy továbbszőve a gondolatot: nekünk nincs ilyen problémánk, mert máris felfedezhetjük magunkban a "Macsót". Gondoljunk csak például arra, hogy mi történik, ha valamelyik szülőnk megmondja nekünk, hogy mit csináljunk...

Ahhoz, hogy elérjük, hogy egy "Macsó" módban működő embertársunk egyáltalán meghallja, és figyelembe vegye, amit mondunk - nem is beszélve itt a meggyőzésről - alkalmazkodnunk kell az ő aktuális mentális állapotához. Charvet a LAB Profile segítségével kifejlesztett egy általa "Macsó Tesztnek" nevezett gyors ellenőrzési módszert, amely lehetővé teszi, hogy a "Macsó" gondolkodású személy valóban meghallgassa a mondandónkat és így akár befolyásolhassuk is őt.

Amikor egy potenciális "Macsóval" való találkozóra készülünk, vagy például, jelentést írunk neki, az alábbi ötlépéses ellenőrzést célszerű elvégezni:

Állítjuk-e bárhol, hogy
1. Van valami, amit ő még nem tud?
2. Megmondjuk-e neki mit kell csinálna?
3. Nála a probléma, nálunk a megoldás?
4. Ő nem tökéletes bármilyen szempontból?
5. Én jobb vagyok nála bármiben?

Ha a fentiek közül bármelyiket felfedezzük akár közvetve, akár közvetlenül a mondandónkban, akkor megbukott a "Macsó Teszten".

Hogyan kezeljük a "macsó" attitűdöt?

A megoldás az lehet - hogy a másikat ne sarkalljuk "Macsó" viselkedésre -, ha mondandónkat némiképpen átcsomagoljuk:

1. Ahogyan azt ön bizonyára tudja... (itt jön az, amit szerintünk nem tud)
2. Talán érdemes lenne megfontolnia... (finom javaslat)
3. Úgy tudom más cégeknél is felmerült ez a probléma, és néhány cég ezek közül azt csinálta, hogy... Önök hogyan oldották meg? (feltételezzük, hogy ő már megoldotta)
4. Az ön szakmai tudásával és tapasztalatával ezen a területen... (ő jobb nálunk)
5. Az ön szerepe az, hogy... Az enyém pedig az... (különböző, de egyenlő szerepek meghatározása)

Ennek alapján, ha legközelebb egy új ötletet akarunk bemutatni, és az a várakozásunk, hogy az adott személy támadni fogja az ötletünk újdonságát, akkor próbáljuk meg úgy prezentálni, mintha már ő ismerné.

Sokan vannak, akiknek az életében komoly problémát jelentenek a "Macsó" gondolkodást használó főnökök, kollégák. Ha véletlenül ilyen emberrel kerül kapcsolatba, érdemes lehet megfontolnia a "Macsó Teszt" alkalmazását. Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk a "Macsó" üzemmódban lévő embertársainkkal, először el kell érnünk azt, hogy mentálisan és érzelmileg nyitottak legyenek a közlendőnkre. Ha mondandónk formailag átmegy a "Macsó Teszten", sokkal nagyobb az esély arra, hogy az üzenetünk is eljut a címzett fejébe.

Nem hisz nekem? Igaza van. Próbálja ki saját maga, hiszen csak ön tudja eldönteni, hogy egy módszer valóban alkalmas-e önnek, vagy sem.

Gerlei Béla vezető karrier-tanácsadó
Karrier Intézet
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek