Megjelent: 1 éve

Felvételi interjú

Az álláshoz vezető út legfontosabb állomása. Sokféle típusa van, az új technológiákkal pedig online is történhet. Terítéken a felvételi interjú vagy más néven állásinterjú: típusok, kérdések, tesztek, avagy mire számíthat a pályázó, ha behívják állásinterjúra. Rengeteg írás található meg erről a neten, most összegezzük, amit a HR Portálnál lényegesnek tartunk.

állásinterjú, felvételi interjú-
images

Interjútípusok

Többféle interjútípust különböztetünk meg: általában még a hagyományos felvételi interjú előtt sor kerül egy telefonos előszűrésre. Ennek a célja a pályázati anyagban írt információk pontosítása, kiegészítése, a jelölt motivációjának felmérése (valóban komolyan gondolta-e a pályázást), első benyomás szerzése és az állásinterjú időpontjának egyeztetése. Sokat elárul a jelöltről, ha nem is emlékszik, hogy oda pályázott. Éppen ezért álláskeresőként készüljünk arra, hogy a pályázat beadása után felhívhatnak. Ha nem alkalmas az időpont (a munkahelyen vagy tömegközlekedésen vagyunk), akkor jelezzük ezt és kérjünk új időpontot. Attitűdben pedig a határozottság és az optimizmus itt is nyerő.

Különbséget teszünk aszerint is, hogy ki van jelen az interjún, lehet HR-es és szakmai beszélgetés is. A HR-es elsősorban az attitűdre, a céges értékeknek való megfelelőségre, a motivációra, a csapatba illeszthetőségre, a bérigényre figyel. Utóbbin a szakterületi vezető vesz részt és inkább “szakmáznak” a felek. Gyakori megoldás, hogy a HR-es és a szakmai terület képviselője egyszerre van jelen és e két rész egy nagyobb beszélgetésen belül jelenik meg. 

Ha személyes felvételi interjúra kapunk meghívást, akkor az egyik típus a strukturálatlan interjú. Itt nincs pontos kérdéslista az interjúztató kezében/fejében, hanem az első kérdés után az újabbak a válaszok és a helyzet függvényében érkeznek. Ebben az esetben a jelölt jobban irányíthatja a beszélgetést. Sokkal kötöttebb – és ritkábban fordul elő – a strukturált interjú. Ebben az esetben a pályázó (és a pozícióra jelentkező összes pályázó) ugyanazokat a kérdéseket ugyanabban a sorrendben kapja. Ezzel a munkáltató célja a könnyebb összehasonlítás, a reakciók, a válaszok minőségében összevetése. Telefonos előszűréseknél is bevetik például költözési szándék, munkarend vállalása, bérigény, K.O. kritériumok terén.

Általában nem önálló interjú, hanem a felvételi interjún belül kerül sor a bértárgyalásra. Erre alaposan és konkrétummal készülj, rendkívül fontos része a felvételi interjúnak. Néhány szempont: Gondold át, mennyiből jössz ki egy hónapban. Bármennyire is vonzó egy munkaadó, ahol sokat tanulhatsz, bérigényeddel ne menj a havi megélhetési összeg alá. Mondj valamennyivel többet - például 10 százalékkal -, mint amit szeretnél elérni. Hogy tudj alkudni, tedd kicsit feljebb a lécet és nettó összeget adj meg. Gondolkodj csomagban: ha a munkaadó kevesebbet ajánl, akkor kérj mást (cafeteria, képzés tandíjának átvállalása, céges autó, rezsi vagy albérleti támogatás, home office). Sokféle bérfelmérés kering a neten, erre ne feltétlenül támaszkodj. Érdemes a saját networködet is megmozgatni (például megkérdezni, hogy hasonló cégeknél, ugyanabban a városban mennyit fizetnek.)

Multinacionális cégeknél – például trainee programokban, vezetői pozícióknál - felbukkan az assessment centert (AC) is. Ez egy több órás, egyéni és csoportos feladatokból álló megmérettetés. Több pályázó dolgozik együtt és egyben versenyez egymással. A munkáltató célja a soft skillek, a csoportban való viselkedés tesztelése. Ki képes keresztülvinni az akaratát, ki, mennyire tudja a közös cél felé mozgatni a csapatot, kiből lehet a jövő vezetője, projektmenedzsere? Költséges eszköz az AC, így csak a nagy cégek alkalmazzák, ám a hagyományos állásinterjúhoz képest több kiderül a jelölt képességeiről, munkastjlusáról, csapatban való viselkedéséről.

Általában csak része a felvételi interjúnak a szituációs interjú. Ebben az álláskeresőnek egy munkahelyi helyzetet kell megoldania: például ügyfélszolgálatosnak panaszt kezelni, értékesítőknek eladni valamit. E feladat a problémamegoldó képességre, a reakcióidőre, a kreativitásra, a személyes fellépésre enged következtetni. Ennek felbukkan a vadhajtása is, ami egy egész napos szimulált munkanap, próbanapnak is nevezik. Érdemes tudni, hogy a “próbanap” a munkajogban nem létezik, ehhez már bejelentés szükséges és munkabért kell fizetni.   

Sokat beszélnek róla, de a valóságban ritkán vetik be a cégek a stresszinterjút. Itt a jelölt stressztűrését mérik provokatív kérdésekkel. A másik fél reakciójára, a helyzet kezelésére kíváncsiak, ami vezetőknél vagy ügyfélszolgálati munkatársaknál szempont. A stresszinterjú azonban csak pszichológus jelenlétében alkalmazható, ám még akkor is rossz hírét viheti a cégnek, ami a mostani munkaerőhiányos álláspiaci helyzetben öngól lehet. Éppen ezért érdemes a stressztűrést inkább tesztekkel vagy szimulált munkahelyi feladatokkal mérni.

Felvételi interjú angolul?

Igen, ez is előfordulhat. Ha egy pozícióhoz fontos a nyelvtudás, akkor munkaadói szempontból sokkal hatékonyabb nyelvvizsga-bizonyítványok vagy a jelölt önértékelése helyett interjú közben angolra váltani. Az is megesik, hogy az egész beszélgetésre angolul kerül sor. Ez a megmérettetési forma részben könnyebb, részben nehezebb, mint egy nyelvvizsga. Könnyebb, mert szűkebb a szóba jöhető témák köre: csak a munkakörrel, a korábbi tanulmányokkal, munkatapasztalattal a személyes képességekkel, motivációval, esetleg a hobbival kapcsolatban kérdeznek. Másrészt nehezebb: nyelvvizsgán ugyanis bármilyen válasz jó, ha az nyelvtanilag helyes, állásinterjún azonban a jelöltnek a valóságnak megfelelő képet kell magáról, tudásáról, motivációjáról festenie. Célzott készüléssel azonban látványos eredményt lehet elérni. Álláskeresői szempontból a lényeg az, hogy ne ijedj meg, ha angolul kell megszólalnod, a nyelvtani pontosságnál pedig fontosabb szempont és jobb hatást kelt, ha nem állsz meg, hanem folyamatosan kommunikálsz. A toborzó szempontjából azért érdemes kicsit “megpiszkálni” a nyelvtudást, mert néhány perc alatt kideríthető, hogy megvan-e a szükséges nyelvi szint.  

A covid-járvány elhozta a videóinterjúk korszakát. Egyre gyakrabban már Zoomon, Microsoft Teamsen, Google Meeten, Skype-on zajlanak a felvételi interjúk. Itt is érdemes azonban néhány tanácsot megfogadni. Álláskeresőként egyeztess előtte telefonon a technikai részletekről. Ha kamerán is be kell jelentkezni, ellenőrizd a technikai hátteret. Iktasd ki a zavaró tényezőket, figyelj a háttérre. Öltözz fel úgy, mintha személyesen ott lennél. Ne a képernyőre, hanem a kamerába nézz, amikor beszélsz. Mosolyogj, legyen pozitív hozzáállásod. Toborzóként pedig jó tanács: legyen B-terv, ha a technika nem működik, például legyen mindig kéznél a jelölt telefonszáma.

Felvételi interjú - kérdések

Temérdek tanácsadó írás található meg a neten arról, milyen kérdésekre számíthat az álláskereső felvételi interjún. A HR Portálon is rendszeresen foglalkozunk a témával. Az alábbiak a legtöbb állásinterjún elhangzanak:

  • „Miért szeretne nálunk dolgozni? Miért pályázta meg az állást?”
  • "Miért akarja otthagyni jelenlegi munkahelyét?”
  • „Beszéljen magáról!” „Mi az, amit kiemelne eddigi tapasztalatai közül?”
  • „Mi az, amit erősségének tart?”
  • „Milyen szakmai céljai vannak?”
  • "Mit tud cégünkről?"
  • “Van-e kérdése?”

Még hosszan lehetne folytatni, de ezekre feltétlenül készüljünk összeszedett válasszal.

Tesztek

Felvételi interjún tesztekkel is mérhetik a jelölt alkalmasságát. A cégeknek azért előnyös ilyen tesztek bevetése, mert újabb támpontot adhat a jó döntésre. Nézzük, milyen típusú teszteket használnak a munkaadók. 

  • Személyiségtesztek: Ezek a pályázó személyiségbeli vonásait vizsgálják Ilyen a Myers-Briggs típusindikátor (MBTI) személyiségteszt, négy jellemző tulajdonság - introvertált / extrovertált; érzékelő / intuitív; gondolkodó / érző; megítélő / észlelő - alapján csoportosítják a tesztet kitöltő embereket. 
  • Kompetenciatesztek: Mindig feladat-specifikusak: külön kérdőívek szólnak vezetőknek, ügyfélszolgálatosoknak, illetve különböző munkakörben dolgozóknak. Magyarországon a legismertebbek az SHL (Klein Sándor fejlesztése) az amerikai licenszt adaptáló Profiles és a svéd licensz alapján dolgozó Captain Hungary tesztjei.
  • Képességtesztek, amelyekkel mérhetnek a munkakör ellátásához szükséges képességeket. Fizikai munkánál: látás, hallás, kézügyesség, egyensúly.
  • Érdeklődési kör tesztek, amelyek a jelentkezők érdeklődési területeit, motivációit mutatják be.
  • Intelligenciatesztek, amelyek IQ-t vagy EQ-t mérnek.
  • Interaktív készségtesztelő játékok amelyek játékélményt nyújtanak. Ezek erősségeket és fejlesztendő területeket tárnak fel, valamint összehasonlítják az álláspályázó teljesítményét más pályázókkal és a benchmark értékekkel.

Álláskeresőknek jó tanács a tesztek kitöltése előtt: Legyünk becsületesek és adjunk őszinte válaszokat. Ha hazugságokkal élünk és megpróbáljuk manipulálni a tesztet, akkor egy olyan munkát kaphatunk, amely nem passzol hozzánk és személyiségünkhöz, ami miatt feltehetően nem tudjuk majd ellátni a munkát. Ha megkapjuk az állást és azután próbáljuk kiépíteni a munkához szükséges stílust és személyiségjegyeket, akkor sok kellemetlenségben lehet részünk.

Nyitókép: Sue Styles képe a Pixabay -en.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk