Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kőbányán is elindul a LÉLEK-program

Józsefvárosi mintára két másik budapesti kerületben, Kőbányán és a Ferencvárosban is elindul a hajléktalanok felzárkóztatására kidolgozott LÉLEK- (lakhatási, életviteli, lelki segítségnyújtási és egzisztenciateremtési közösségi) program; a X. kerületben hétfőn adták át az első LÉLEK-házat.

Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), a X. kerület polgármestere az utóbbi két évtized legjelentősebb projektjének nevezte a LÉLEK-programot. Utalt arra, hogy korábban a bürokrácia miatt nem tudtak munkát adni erdőben élő fedél nélkülieknek, mert az nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek. A VIII. kerületben indult program kapcsán a polgármester elmondta, hogy Kőbányán is "célba talált" a kezdeményezés, alig telt el egy hónap az ötlet megszületése és a megvalósítás között.

Kovács Róbert a lakhatási lehetőség megteremtése mellett kiemelte a munkához jutást is, amelynek révén az ott élők idővel önálló lakáshoz juthatnak. Közlése szerint a kormányzat 90 millió forint támogatást nyújt a program elkezdéséhez, a második félévben pedig saját forrásból folytatják a munkát, amelyre csaknem 50 millió forint önrésze van az önkormányzatnak. A programot Kőbánya mellett a főváros IX. kerületében, a Ferencvárosban is elindítják. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkára megköszönte az elmúlt napokban tapasztalt "hallatlan összefogást" és további együttműködésre biztatta a lakosságot. Úgy fogalmazott: a mostani program azt üzeni a társadalomnak, hogy érdemes szolidaritást vállalni a rászorulókkal. Mindazokkal, "akik tenni tudnak és akarnak is életük javításáért, sorsuk jobbra fordításáért, azokért a társadalom sokkal inkább összefog" -– tette hozzá az államtitkár. Kitért arra, hogy hamarosan döntés születik azokról az uniós pályázatokról, amelyeket az úgynevezett konvergenciarégiókra írtak ki. Budapesten több mint félmilliárd forint értékű pályázat érkezett, amelyek a hajléktalanság felszámolására vonatkoztak.

Soltész Miklós azt is kijelentette, fontos, hogy az érintettek szállást, meleg ételt, teát kapjanak, de emellett olyan célt kell kapniuk, amely a lakhatáson és a munkán keresztül segíti a társadalomba történő visszailleszkedést. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője a társadalom összefogásának jelentőségét hangsúlyozta. Közlése szerint nem maradhat el az eredmény, ha a "józan ész és szív együtt tud működni". Mint mondta, sok év telt el a főváros életében, amikor a főváros előző vezetése büszke volt a hajléktalanprobléma kezelésére, ugyanakkor álláspontja szerint ez inkább "a szavak szintjén történt, mint a tettek mezején".

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere azt mondta: "a jó állam nem biztatja a hajléktalanokat, hogy éljenek az utcán és egyenek a kukából, hanem ad nekik lehetőséget a normális élethez, ez a LÉLEK-program". Mint hozzátette, a Józsefvárosban nemsokára a második LÉLEK-házat is átadják, ide olyanok kerülnek, akik nem tudnak azonnal munkába állni, külön foglalkozást igényelnek szociális és egészségügyi szempontból. Az eddigi tapasztalatok kapcsán arról is beszámolt: akik már bekerültek a programba, azok közül akadnak olyanok, akik 1-2 hónap múlva saját lakásba költözhetnek. Lélektani fordulatnak nevezte, hogy a LÉLEK-házban élők a hideg időben csaknem 40 életet mentettek meg, vagyis már ők segítettek másoknak. A saját forrásból indított józsefvárosi programhoz 150 millió forinttal járult hozzá a szociális államtitkárság.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter