Megjelent: 7 éve

Mit tanulhatsz az álláskereső realityből?

Idén kezdte második évadját a Viasat3 tv-csatornán az Újonc című álláskereső reality. A forgatókönyv egyszerű: a műsor minden epizódjában három álláskereső indulhat csatába egyetlen állásért. A jelölteknek próbanapon és több feladattal is kell bizonyítaniuk rátermettségüket. Arra is kíváncsiak voltunk, mit szólnak mindehhez a cégek, az álláskeresők és azok, akik naponta foglalkoznak velük?

A divatszalon bemutatójára műsorvezető-háziasszonynak pályázó lányoknak például rögtönzött stylistként kellett alkalomhoz illő viseletet összeállítaniuk és szimulálni a bemutató megnyitóját pár mondattal. Egy másik adásban a Duna House luxusingatlan-értékesítő pozícióira vadászóknak többek közt terepen, egy impozáns luxusházban kellett frappáns eligazítást adniuk az iroda érdeklődőként jelen lévő munkatársának és választ adni az ott helyben feltett kérdéseire. Igaz, előtte itt is rendre terítékre került a "Miért szeretne nálunk dolgozni?" kérdés és az álláskeresők bemutatkozása néhány mondatban. Nem csak hozzájuk toborzott a produkció: kerestek már itt vezetőt vendéglátóhelyre és pincérlányt is trendi gyorsétterembe, de eladót is cipőboltba.

Mit szólnak mindehhez azok, akik naponta találkoznak a nyilvánosságtól távol maradó, ugyanakkor nagyon is valóságos kihívásokkal küzdő álláskeresőkkel - esetleg azok, akik épp ebben a cipőben járnak? Vajon érdemes a nyilvánosság elé lépniük és valóságshow keretében megmérettetniük?

Szereplés kamerák előtt: növeli a stressztűrést

Egy pénzügyi termékek közvetítésével foglalkozó és jelenleg is toborzó, ismert cég csoportvezetője szerint igen - mert aki a szokásostól eltérő körülmények, lámpák, kamerák kereszttüzében is jól szerepel egy állásinterjún, azt valószínűleg a hétköznapi stresszhelyzetek sem taglózzák majd le annyira. "Biztató, ha valaki kamerák előtt, élesben is megállja a helyét, mert a stressz azért lefaraghat a képességekből. Szinte biztos, hogy egy ilyen jelentkező normál körülmények között még jobban fog teljesíteni. Ráadásul egy reality műsorban tényleg megmutathatja a sokoldalúságát az álláskereső, ha elég ügyes"- summáz a csoportvezető.

Pályakezdők sokat profitálhatnak belőle

Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó szerint sem rossz ötlet egy ilyen műsor. "Mindenképp hasznos lehet abból a szempontból, hogy valamennyire azért betekintést engedhet az álláskeresőkre váró kihívásokba, a próbafeladatokba. Főleg olyanok profitálhatnak sokat egy ilyen műsorból - például pályakezdők, hosszú idő után az álláspiacra kényszerülők, esetleg a közigazgatásból elbocsátottak - akiknek még nem kellett állást keresniük, vagy épp túl régen voltak már ebben a helyzetben. Az is szimpatikussá teszi az ötletet, hogy hús-vér emberek próbálkozása látható, értelmes témakörben és nem celebek osztogatnak jelentéktelen témákban hasonló fajsúlyú tanácsokat" - véleményezi a produkciót.

Mások hibáiból lehet tanulni

A "több szem többet lát" elv alapján szintén hasznosnak tart egy ilyen műsort az álláspiacon épp jogászként nézelődő Andrea, mert szerinte mások sikereiből vagy épp bukásaiból rengeteget lehet tanulni akár ezen a módon is. "A képernyő előtt ülve, mások álláskeresési próbálkozásait és hibáit látva azonnal kiderül, mire kell egy-egy interjún jobban odafigyelni - mint ahogy az is, mit mondjunk és mi az, amit semmiképp. Lehet, adott helyzetben ez valakinek többet segít, mintha csak a barátai/barátnői elbeszéléséből kapna arról kósza információkat, mit kérdeztek tőlük egy-egy interjún."

Érdekesnek tartja az álláskereső reality show ötletét József is, aki épp egy belvárosi apartman kezelésére keresi a legalkalmasabb munkatársat, mert korábban nem hallott ilyesmiről. "Szerintem itt nem nagyon tud mellébeszélni egy álláskereső. Egyből kiderül, ki, mennyire talpraesett."

"Bonyolultabb" szakmák nem kerülnek terítékre

Bár a megkérdezettek összességében jó ötletnek tartják az álláskereső reality-t, nem minden álláskereső karakteréhez passzol az ilyen megmérettetés és nem mindenkiből hozza ki a legjobbat. Emellett az ilyen show-k a televízióban jól és közérthetően megmutatható szakmákra koncentrálnak. Így például szoftverfejlesztő, könyvelő vagy kontroller szakmák biztosan nem kerülnek terítékre. A mozgóképes bemutatkozás "kistestvére", a videó önéletrajz egyébként nyomokban már fellelhető az álláskeresők eszköztárában.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter