Megjelent: 2 éve

Harcolnak pénzükért a Berlinben átvert magyar munkások

Bíróságon folytatódik az új berlini repülőtér építésénél becsapott magyar munkások ügye, a károsultak nagyjából másfél év múlva juthatnak az elmaradt bérükhöz - közölte az MTI-vel a magyar munkásokat képviselő német szakszervezeti szövetség (DGB).

Így lesz a 18 eurós ígéretből semmi


Az érintettek közül négyen tavaly, röviddel karácsony előtt fordultak a DGB berlin-brandenburgi tagszervezetének külföldi munkavállalók számára fenntartott tanácsadó irodájához. Elmondták, hogy október közepe óta reggel hat órától késő estig dolgoznak az új berlini repülőtér építkezésén, de a fizetésből egy centet sem láttak, holott az eredeti hirdetésben az állt, hogy 18 eurós órabérért lehet dolgozni a német főváros jelenlegi legnagyobb presztízsberuházásán. Amikor megérkeztek Berlinbe, már csak 11 eurós órabérről volt szó, amely a végül aláírt szerződés szerint akár 8 euróra - németországi viszonyok között rendkívül alacsonynak számító szintre - csökkenhet, ha a munkáltató nem teljesen elégedett a munkavállaló teljesítményével.


Végül az erősen visszafogott bért sem kapták meg, csak heti 20 euró zsebpénzt, és zsúfolt szálláson helyezték el őket. Amikor aztán a DGB-hez fordultak, szakszervezeti támogatással sikerült kiharcolni fejenként 300 eurót, hogy karácsonyra hazautazhassanak, a munkaadó viszont azonnali hatállyal felmondta a munkaviszonyt és kártérítési követelést is kilátásba helyezett.


Az érintett - a DGB szerint durván kizsákmányolt - magyar munkások közül 19-en beléptek az IG Metall ágazati szakszervezetbe, az országos szakszervezeti szövetség így a nevükben el tud járni - mondta az MTI-nek Heiko Glawe, a DGB berlin-brandenburgi tagszervezetének gazdaságpolitikai vezetője.


2012. február 2.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter