Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nem okozott meglepetést a munkanélküliségi ráta csökkenése

Banki elemzők és a nemzetgazdasági minisztérium szerint a várakozásoknak megfelelően csökkent a munkanélküliségi ráta február-áprilisban.

images

images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a február-áprilisi időszakban, a munkanélküliségi ráta 11,4 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 11,8 százalékról. A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 2011. február-áprilisban 3 millió 759 ezer fő volt, ami 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 3,1 százalékkal 481 ezer főre csökkent.

A KSH statisztikájában foglalkoztatottnak tekintenek mindenkit, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott. A munkanélküli pedig az aki nem tartozott a fenti körbe, de a kikérdezést megelőző négy hétben aktívan keresett munkát.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint a várakozásuknak megfelelően 11,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a február-áprilisi három hónap átlagában az előző három havi periódus 11,6 százalékos átlagáról. A piaci konszenzus változatlan munkanélküliségre számított.

A Takarékbank elemzője emlékeztetett arra, hogy egy évvel korábban 11,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatottak száma 26,4 ezer fővel bővült az előző három hónaphoz, illetve 27,8 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest, míg a munkanélküliek száma 8,4 ezerrel csökkent az előző három hónaphoz, 15,4 ezerrel az egy évvel ezelőttihez képest.

A foglalkoztatás növekedése részben a feldolgozóipar megnövekedett keresletének, részben szezonális okoknak köszönhető, ami a következő hónapokban folytatódhat az elemző várakozása szerint. A munkaerőpiacot az újra induló közmunkaprogramok is javíthatják kissé. A munkanélküliség azonban feltehetően lassabb ütemben mérséklődhet, mint ahogy a foglalkoztatás javul a kormány munkaerő-piaci intézkedéseinek hatására, így azonban az aktivitási ráta lassú emelkedése várható.

A Takarékbank elemzője szerint az év közepére a munkanélküliségi ráta 10,2 százalékra csökkenhet, azonban az év végére szezonális okok miatt 10,6 százalékra emelkedhet, így az idei átlagos munkanélküliségi ráta 10,7 százalékos lehet. Jövőre folytatódhat a lassú javulás, így az átlagos munkanélküliségi ráta 10,4 százalékra csökkenhet.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőpiacon némi javulás történt, de még mindig nem látszik a nagy fordulat, a strukturális átalakulás a február-áprilisi adatok alapján, amelyekben a szezonális hatás is érződik. A nyáron a részmunkaidős foglalkoztatás egyre inkább beindul, és ez tovább javítja majd a helyzetet a munkaerőpiacon - tette hozzá az elemző, aki kedvezőnek értékelte, hogy a foglalkoztatotti arány is növekedett, 49 százalék körül van, és ez a következő hónapokban tovább fog javulni. Az ING Bank elemzője a munkanélküliségi rátát 10,9-10,5 százalék körülire várja 2011 végére, jövőre pedig 10 százalék alatt, 9 százalék közelébe csökkenő munkanélküliségi rátára számít.

A foglalkoztatás és munkanélküliség legfrissebb statisztikai adatait ismertetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye kiemeli, hogy a nemzetközi összehasonlításban használt mutató, a 15-64 év közötti korosztály 55 százalékos foglalkoztatási rátája 2011. február-áprilisban 0,3 százalékponttal volt magasabb az előző év hasonló időszakánál.

Az NGM az MTI-hez hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentését követően eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a foglalkoztatottság 2010 elején mutatkozó éves összevetésben jelentős visszaesése a nyári hónapokban fordult meg, amitől kezdve stabil növekedés volt tapasztalható. E mögött a stabilizálódó gazdaság és a kedvező külgazdasági konjunktúrával együtt járó bővülő hazai ipari termelés, illetve az élénkülő külkereskedelem húzódik meg. Az idei év első negyedévében tovább folytatódott a nemzetközi gazdasági környezet javulása, ami kedvező hatást gyakorolt a hazai ipari termelésre, valamint az exportra termelő szektorok kibocsátására, ezzel növelve a foglalkoztatottak számát - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az NGM közleménye hangsúlyozza, hogy a magyar kormány továbbra is kiemelt célként kezeli a foglalkoztatottság növelését, különösen az Európa 2020 Stratégiához kapcsolódó vállalás teljesítését, miszerint 2020-ra a 20-64 éves korosztály foglalkoztatottsági rátájának el kell érnie a 75 százalékos szintet.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk