Megjelent: 13 éve

Nem zaklatás az elutasítás okairól érdeklődni

Előfordulhat, hiába pazar az önéletrajz, az állásinterjú után mégsem minket választanak a kiszemelt pozícióra. Nem elvesztegetett idő utánajárni a hibáknak a személyzeti szakembereknél. A kapcsolatfelvétel jó benyomást kelt, ráadásul a tapasztalatokból okulva legközelebb nagyobb eséllyel indulhatunk egy újabb pozícióért.

images

images

Egyelőre úgy tűnik, a rámenős pályázók vannak kevesebben, az elutasításuk okairól érdeklődők nem számítanak tipikusnak az álláskeresők világában.

A cégek jó néven veszik az érdeklődést
"Az elutasítás okait megfelelő stílusban kérdező érdeklődést jó néven veszik a cégek, azonban egyáltalán nem jellemző, hogy a sikertelenül jelentkezők ilyen visszacsatolást vagy építő kritikai megjegyzést igényelnének. Pedig egy-egy ilyen megkeresés a pályázó esélyeit is növelheti a következő alkalommal" mondja Kiss Beáta, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatokért felelős igazgatója is megerősíti.

Frusztrálja az álláskeresőket az elmaradt visszajelzés
Balázsy Krisztina, a Grafton vezető tanácsadója az elutasított pályázások kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni: a céges presztízsre valamit is adó munkáltatók mindenképpen értesítik a pályázókat az elutasításról és a döntés okairól. A tapasztalatok alapján ugyanakkor rengeteg álláskereső kifogásolja: egyáltalán nem kaptak visszajelzést.

Megfelelő hangnemben érdeklődhetünk az elutasításról
A tanácsadó szerint ilyen esetekben bátran forduljunk az adott cég vagy személyzeti tanácsadó iroda az interjún már megismert munkatársához. A kérdést azonban mindig a lehető legkörültekintőbben, udvarias hangnemben kell feltenni. "Jó benyomást kelt, ha az elutasított pályázón frusztráció és sértettségérzet helyett a hibák korrigálásának szándéka érződik", jegyzi meg Balázsy Krisztina, aki semmiképp sem javasolja a tolakodó attitűdöt, a "többfrontos" támadást, tehát a HR-esek napi többszöri zaklatását e-mailen, telefonon keresztül.
A beszélgetéshez célszerű inkább telefonon időpontot kérni, majd néhány percben megkérdezni az elutasítás okait.

Takács Gabriella

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter