Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nem zaklatás az elutasítás okairól érdeklődni

Előfordulhat, hiába pazar az önéletrajz, az állásinterjú után mégsem minket választanak a kiszemelt pozícióra. Nem elvesztegetett idő utánajárni a hibáknak a személyzeti szakembereknél. A kapcsolatfelvétel jó benyomást kelt, ráadásul a tapasztalatokból okulva legközelebb nagyobb eséllyel indulhatunk egy újabb pozícióért.

images

images

Egyelőre úgy tűnik, a rámenős pályázók vannak kevesebben, az elutasításuk okairól érdeklődők nem számítanak tipikusnak az álláskeresők világában.

A cégek jó néven veszik az érdeklődést
"Az elutasítás okait megfelelő stílusban kérdező érdeklődést jó néven veszik a cégek, azonban egyáltalán nem jellemző, hogy a sikertelenül jelentkezők ilyen visszacsatolást vagy építő kritikai megjegyzést igényelnének. Pedig egy-egy ilyen megkeresés a pályázó esélyeit is növelheti a következő alkalommal" mondja Kiss Beáta, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatokért felelős igazgatója is megerősíti.

Frusztrálja az álláskeresőket az elmaradt visszajelzés
Balázsy Krisztina, a Grafton vezető tanácsadója az elutasított pályázások kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni: a céges presztízsre valamit is adó munkáltatók mindenképpen értesítik a pályázókat az elutasításról és a döntés okairól. A tapasztalatok alapján ugyanakkor rengeteg álláskereső kifogásolja: egyáltalán nem kaptak visszajelzést.

Megfelelő hangnemben érdeklődhetünk az elutasításról
A tanácsadó szerint ilyen esetekben bátran forduljunk az adott cég vagy személyzeti tanácsadó iroda az interjún már megismert munkatársához. A kérdést azonban mindig a lehető legkörültekintőbben, udvarias hangnemben kell feltenni. "Jó benyomást kelt, ha az elutasított pályázón frusztráció és sértettségérzet helyett a hibák korrigálásának szándéka érződik", jegyzi meg Balázsy Krisztina, aki semmiképp sem javasolja a tolakodó attitűdöt, a "többfrontos" támadást, tehát a HR-esek napi többszöri zaklatását e-mailen, telefonon keresztül.
A beszélgetéshez célszerű inkább telefonon időpontot kérni, majd néhány percben megkérdezni az elutasítás okait.

Takács Gabriella

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkahelyi boldogtalanság valódi okai és jellemzői

A munkájukkal és a körülményekkel elégedetlen munkatársakkal nem lehet hosszú távú sikereket elérni. A legtöbb cégvezető, habár tisztában van... Teljes cikk

A leggyakoribb kérdések és tévhitek a SEO-val kapcsolatban

Azok, akik értenek a SEO műfajához, sok mindent láttak és tapasztaltak már a munkájuk kapcsán. Az ő segítségükkel lehet elkészíteni egy top 10-es... Teljes cikk

Így utazz biztonságosan

Az utazás egy sokak által kedvelt hobbi és kikapcsolódás. Sok munkavállaló indul a nyári szabadság alkalmával útnak, hogy aktívan pihenje ki a... Teljes cikk