Megjelent: 13 éve

Nem zaklatás az elutasítás okairól érdeklődni

Előfordulhat, hiába pazar az önéletrajz, az állásinterjú után mégsem minket választanak a kiszemelt pozícióra. Nem elvesztegetett idő utánajárni a hibáknak a személyzeti szakembereknél. A kapcsolatfelvétel jó benyomást kelt, ráadásul a tapasztalatokból okulva legközelebb nagyobb eséllyel indulhatunk egy újabb pozícióért.

images

images

Egyelőre úgy tűnik, a rámenős pályázók vannak kevesebben, az elutasításuk okairól érdeklődők nem számítanak tipikusnak az álláskeresők világában.

A cégek jó néven veszik az érdeklődést
"Az elutasítás okait megfelelő stílusban kérdező érdeklődést jó néven veszik a cégek, azonban egyáltalán nem jellemző, hogy a sikertelenül jelentkezők ilyen visszacsatolást vagy építő kritikai megjegyzést igényelnének. Pedig egy-egy ilyen megkeresés a pályázó esélyeit is növelheti a következő alkalommal" mondja Kiss Beáta, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatokért felelős igazgatója is megerősíti.

Frusztrálja az álláskeresőket az elmaradt visszajelzés
Balázsy Krisztina, a Grafton vezető tanácsadója az elutasított pályázások kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni: a céges presztízsre valamit is adó munkáltatók mindenképpen értesítik a pályázókat az elutasításról és a döntés okairól. A tapasztalatok alapján ugyanakkor rengeteg álláskereső kifogásolja: egyáltalán nem kaptak visszajelzést.

Megfelelő hangnemben érdeklődhetünk az elutasításról
A tanácsadó szerint ilyen esetekben bátran forduljunk az adott cég vagy személyzeti tanácsadó iroda az interjún már megismert munkatársához. A kérdést azonban mindig a lehető legkörültekintőbben, udvarias hangnemben kell feltenni. "Jó benyomást kelt, ha az elutasított pályázón frusztráció és sértettségérzet helyett a hibák korrigálásának szándéka érződik", jegyzi meg Balázsy Krisztina, aki semmiképp sem javasolja a tolakodó attitűdöt, a "többfrontos" támadást, tehát a HR-esek napi többszöri zaklatását e-mailen, telefonon keresztül.
A beszélgetéshez célszerű inkább telefonon időpontot kérni, majd néhány percben megkérdezni az elutasítás okait.

Takács Gabriella

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter