Megjelent: 4 éve

Nincs többet túlórapénz, csak megemelik az alapbérünket

Egy alapítványnál non profit cégnél dolgozom 24 órás munkarendbe sérült, fogyatékkal élő emberek között éjjel-nappal. Eddig ha egy hónap 168 órás volt, vagy 176 órás volt, akkor az azon felül ledolgozott túlórát megbízási szerződéssel túlórában, persze pótlékok nélkül kifizette a munkáltató. Most azonban új munkaszerződést akar velünk aláíratni, amiben megemeli /nem tudni mennyivel/ az alapbérünket, kiköti, hogy alapból mindenkinek 176 óra a minimális munkaideje, és ő 240 óráig dolgoztat a lakóotthonon belül. Nincs tovább túlóra. Tehát a megemelt alapbérünkért 240 órát kell dolgoznunk. Megteheti ezt a munkáltató? Minden esetben el kell fogadni ezt az új munkaszerződés módosítást? Hol marad a közös megegyezéssel történő munkaszerződés módosítás? Valamint a mi segítői esetünkben, nem vagyunk portások, biztonsági őrök, be akar hozni készenléti időt. Jogos ez?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Nagyon szeretek kérdésekre válaszolni több okból. Az egyik az, hogy a kérdezők általában olyan apróságokra kérdeznek rá, amely kérdéseket az Mt. nem szabályoz, de a munkavállalók szempontjából fontosak és ez így legalább az ember minden szabállyal képben lesz. A másik pedig az, hogy látom, hogy a munkavállalók milyen problémákkal küszködnek. Sok esetben el vagyok képedve azon, hogy a munkáltatók milyen eszközöket választanak. Lehet például valaki úgy buszvezető, hogy megbízási szerződéssel megy ki Berlinbe, majd egy másik megbízási szerződéssel vezet haza. Ezt pedig néhány naponta megismétlik. Az Ön esete is erre emlékeztet. Nézzük mit is enged meg a jog:

A napi munkaidő az Mt. 92.§(1) bekezdés alapján 8 óra. Általános munkarendben ez hétfőtől péntekig, egyenletesen kerül elosztásra. A munkáltató munkaidő keretet is alkalmazhat, ami azt jelenti, hogy az általános munkarend szerinti munkaidőt az egyes napok között egyenlőtlenül osztja el. Erre írja azt az Mt., hogy a napi beosztás szerinti munkaidő minimum 4 maximum 12 óra lehet. Azt ugyanis tudni kell, hogy a napi 8 órás munkaidőnek átlagban kell kijönnie. Azt tehát biztosan állíthatjuk, hogy napi 8 órás munkaidő esetén maximum 12 órát dolgozhat és ebben a rendkívüli munkavégzés is benne van. A munkaszerződéséből ki kell derülnie, hogy mennyi a napi munkaideje. Ettől kivételes esetekben lehet csak eltérni. Un. hosszabb teljes munkaidő alkalmazható, ha a munkavállaló a munkáltató tulajdonosa, hozzátartozója vagy a munkakör készenléti jellegű. Ebben az esetben a napi munkaidő 12 óra lehet feltéve, hogy a felek ebben megállapodnak ! Erre speciális formai előírás nincsen. Ez tehát a napi munkaidő, amit a felek ÍRÁSBELI megállapodása esetén a munkáltató úgy is beoszthat az egyes napokra, hogy a munkavállaló 24 órát dolgozzon egy nap. Ez ugyanakkor kivételes lehetőség. A készenléti jellegű munkakörben erre azért van lehetőség, mivel az kisebb igénybevételt jelent a munkavállaló számára. Nézzük ez mit is takar. Az egyik eset az, amikor a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére. Ilyen lehet a kommentár szerint jellemzően a be- és kilépőket regisztráló portás, amennyiben a be-, illetve kilépések közötti idő átlagosan legalább a munkaideje 1/3-át kiteszi, és ezt valóban pihenéssel töltheti, más munkafeladata erre az időszakra nincs. A másik eset az, amikor a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár. Ezt a törvény nem definiálja. Ez lehet például a telefonközpontos. Nem mindegy tehát, hogy mit is csinál.

A munkaszerződés módosítása kizárólag közös megegyezéssel lehetséges. Ezt Önre nem kényszeríthetik rá. Nem tudok ugyan közelebbit az Ön munkaköréről, de feltételezem, hogy 12 óránál többet nem dolgozhat, mert kevés munkakör minősül készenléti jellegűnek. Túlórára megbízási szerződést kötni nem jogszerű ! Túlórára az alapfizetése és a pótlékok is járnak. Ezért a munkáltatót meg is bírságolhatják, mert színlelt szerződést kötött Önnel.

A fentiek tükrében nehéz mit tanácsolnom a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben. Ragaszkodjon a jogszerű foglalkoztatáshoz és amennyiben a munkaviszonyát megszüntetik, abban az esetben beperelheti a munkáltatóját. A munkaügyi felügyeletnél is panaszt nyújthat be, akár névtelenül is. Amennyiben azonban beazonosítható, hogy ki tette a panaszt, hátrány érheti. A legjobb az lenne, ha szakszervezeti tag lenne, akkor a szakszervezet Önért most harcolhatna. Éppen ezekre az esetekre jött létre.

Sok sikert!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter