Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Pártok közti adok-kapok a bérekről

Az MSZP-szerint a kormány Európa Bangladesévé változtatta Magyarországot, a Fidesz ezzel ellentétben úgy véli az MSZP hagyott tömegeket segélyen és megalázó béreken tengődni. Az LMP pedig édeskevésnek tartja a kormányzati bérprogramot, amely szerintők nem oldja meg a kivándorlás miatt kialakult munkaerőhiányt.

Az Orbán-kormány leértékelte a munkaerőt, és ezzel Európa Bangladesévé tette hazánkat - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó szocialista párti országgyűlési képviselő. Bukottnak nevezte a gazdaságpolitikát, amely a tudásalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalmat tűzte ki célul. Kiemelte, hogy hat év alatt rekord magasra nőtt a dolgozói szegénység. Valamint a több százezer közmunkásoknak a minimálbérnél is alacsonyabb járandóságáról beszélt, ami nem emelkedett.

Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón arra kérte a kormányt, hogy a közfoglalkoztatottakat se hagyják ki a béremelésekből, ügyük szabályozását pedig emeljék vissza a munka törvénykönyvébe.

A Fidesz reagált a kijelentésekre: a frakció szerint az MSZP tömegeket hagyott segélyen és megalázó béreken tengődni, megduplázták a munkanélküliséget és munka helyett segélyt adtak. Felemlegették, hogy a szocialista kormányok nyolc év alatt kevesebbet emeltek a minimálbéreken, mint a Fidesz négy év alatt. Eredményként pedig felsorolták még, hogy kormányzásuk alatt kevesebb, mint felére csökkent a munkanélküliség, több közfoglalkoztatott talál a versenyszférában munkát.

"Édeskevésnek" tartja a kormány bér- és járulékprogramját az LMP, mert az szerintük nem fogja megoldani a kivándorlás és az a miatt kialakult munkaerőhiány problémáját. Szél Bernadett szerdai sajtótájékoztatóján radikális béremelést sürgetett. Kijelentette: a minimálbér jövőre sem éri el a 2015-ös létminimum szintjét, vagyis továbbra sem lehet majd abból megélni, ráadásul a minimálbér felett keresők semmilyen pluszjövedelemre nem számíthatnak.

Megismételte javaslatukat, amely a munkavállalók járulékát csökkentené 6,5 százalékkal. Ugyancsak problémának nevezte, hogy a társasági adók csökkentéséből a kis- és közepes vállaltok részesülnek a legkevésbé, holott a munkavállalók nagy részét ők foglalkoztatják. A minimálbér növelését szerinte a kormány csak a nagyvállalatok számára kompenzálja. Valódi fordulathoz az LMP szerint el kell törölni az egykulcsos adórendszert, de a közszférában is jelentős béremelést kell megvalósítani, ott ugyanis 2008 óta nem emelkedtek a jövedelmek.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter