Szerző: HR Portal
Megjelent: 4 hete

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Szigeti Barbara, a Tesco-Global Áruházak Zrt. HR igazgatója

„Egy HR igazgatónak rajta kell tartani a kezét a cég ütőerén, figyelnie kell a kollégák igényeit, problémáit és véleményét” - vallja szakmájáról Szigeti Barbara, akit portálunk az első alkalommal megjelent szakmai listán a 20 legbefolyásosabb HR vezető között jegyez. Öt éves HR vezetői munkája alatt 40-ről 80 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szeretnek a Tescónál dolgozni és ajánlanák az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatót másoknak is.

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)

24 éve a Tesco alkalmazottja, a HR legkülönbözőbb területeit járta be a közel negyed évszázad alatt. Pontosan öt évvel ezelőtt nevezték ki a kiskereskedelmi lánc HR igazgatójának. A Tesco 10 900 munkavállalójával létszámban a hetedik legnagyobb munkaadó Magyarországon a márciusi hivatalos adatok alapján, Szigeti Barbara egy 40 fős HR-csapatot vezet. A cégnél a munkavállalók 58 százaléka legalább tíz éve alkalmazásban áll. Mintaadó projektjük az első alkalommal 2021 májusában kiadott “Sokszínűségi jelentés”. Ebben a kiskereskedelmi cégek közül elsőként publikáltak adatokat a nők és a férfiak összkeresetének különbségéről, vállalásokat tettek ezek csökkentéséért, illetve a nők szakmai előmenetelének támogatásáért. Kiemelten foglalkoznak a családbarát témakörrel és a megváltozott munkaképességűek integrálásával. Idén harmadszor rendezték meg a Sokszínűségi hetet. Szigeti Barbara gyakori előadó szakmai konferenciákon, számos nonprofit közösséghez csatlakozott.

Mire különösen büszke HR vezetőként?

24 éve dolgozom a Tescónál, nyolc városban 14 munkakört töltöttem be. Amikor 2017 őszén kineveztek a Tesco HR igazgatójának, tízből négy munkavállaló mondta azt, hogy szeret itt dolgozni, és másnak is ajánlaná a Tescót mint munkahelyet. Legutóbbi elégettségi felmérésünkön, idén februárban tízből már nyolcan nyilatkoztak így. Büszke vagyok a családbarát intézkedéseinkre is: egyebek mellett megdupláztuk az apaszabadság időtartamát, elindítottuk a Menopauza Programot, több száz nehézségekkel küzdő emberen segített a Tesco Angyal Alapítvány.

Milyen vezetőnek tartja magát?

A legfontosabb, hogy integritásban legyek és maradjak önmagammal. Élem a Tesco egyik legfontosabb értékét, miszerint úgy bánjunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Bátornak, újítónak tartom magam, aki figyel másokra és mindig keresi, hogyan tehet egy picivel többet a kollégákért holnap, mint ma. A csapatom valószínűleg azt mondaná, hogy felhatalmazó és nagy szabadságot adó vezető vagyok, de ugyanakkor olyan ember, aki megmutatja a sebezhetőségét is. Kíváncsi vagyok mások véleményére, és kifejezetten kedvelem az értelmes vitát és az építő visszajelzést. 

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

A világpolitikai és makrogazdasági folyamatok tele vannak bizonytalansággal, top téma most, hogyan tudunk segíteni kollégáinknak ebben a helyzetben. A legfontosabb, hogy hosszú távon megőrizzük a kollégák munkahelyét és a juttatási csomagot felülvizsgálva erős vásárlási kedvezményt tudjunk biztosítani. Illetve a Tesco Angyal Alapítvány elnökeként fokozottan készülünk a kollégák támogatására az előttünk álló, kihívásokkal teli időszakban.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni? Nőtt a HR befolyása a szervezeteken belül?

A COVID-járvány felgyorsította a digitalizációt, egyre több feladat és folyamat kerül felülvizsgálatra és csökken az emberi interakció. Ez azzal jár, hogy fejleszteni szükséges főleg a kékgalléros munkavállalóink digitális képességeit; például hogyan lesz képes az önkiszolgáló HR rendszereket használni, papír nélkül költségelszámolást leadni vagy a jövőben a táppénzes papírt digitálisan továbbítani. Ha gyorsítjuk a végpontok közötti adatáramlást, akkor terhet veszünk le sok ember válláról és költséget is takarítunk meg.

Mindig azt éreztem, hogy volt befolyása a HR-nek a Tescónál, egyenlő partnerként kezelt az üzlet, hiszen az emberek, a mi kollégáink a legfőbb képviselői a Tesco márkának. Benne vagyok a több mint 5000 tagot számláló tescós Facebook csoportunkban, ahol figyelem, mi foglalkoztatja a munkavállalókat, időnként kommentelek is. Szerintem egy HR igazgatónak rajta kell tartani a kezét a cég ütőerén, figyelnie kell a kollégák igényeit, problémáit és véleményét.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

A Menopauza Programunk része egy vezetői érzékenyítő workshop. Az egyik férfi vezető utólag megköszönte a beszélgetést és elmondta, hogy kezdi érteni, látni, érezni saját felesége nehézségeit. Egészségmegőrző programunkban mindig beszélgetünk a mellrákszűrés fontosságáról; egy ilyen alkalom után ment el az egyik kolléganő szűrővizsgálatra, akinél a kezdeti stádiumban diagnosztizálták a betegségét és mára gyógyult. Ezekben a visszajelzésekben is mérem a munkám értékét és látom meg az értelmét.

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Szigeti Barbara, a Tesco-Global Áruházak Zrt. HR igazgatója

„Egy HR igazgatónak rajta kell tartani a kezét a cég ütőerén, figyelnie kell a kollégák igényeit, problémáit és véleményét” - vallja... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Szőcs László, a bp európai HR igazgatója

„A HR akkor versenyképes, ha érti az üzletet, az üzleti stratégiához illeszti a HR stratégiát. Minden HR osztály annyit ér, amennyit a benne... Teljes cikk