Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 hónapja

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Szőcs László, a bp európai HR igazgatója

„A HR akkor versenyképes, ha érti az üzletet, az üzleti stratégiához illeszti a HR stratégiát. Minden HR osztály annyit ér, amennyit a benne dolgozók az üzlet eredményes működéséhez hozzá tudnak tenni ötletekkel, folyamatokkal, adatokon alapuló előrelátással” - vallja Szőcs László, akinek közel 30 éves HR szakmai pályafutása alatt több mint egy tucat HR vezetőt nevelt ki csapataiból. A HR Portál a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáján ő is szerepel.

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)

Szőcs László közel 30 éve dolgozik a szakmában, több mint egy tucat meghatározó HR vezetőt nevelt ki csapataiból. Első HR vezetői kinevezését a Pepsinél kapta, ahol hat évet töltött. Onnan a FrieslandCampinához igazolt, majd 2004-ben a MOL következett. Az olajtársaságnál 2012-ig csoport szintű HR alelnök, nevéhez fűződnek egyebek mellett az azóta is sikerrel futó utánpótlásprogramok. 2014-től az üzleti szolgáltatóközpontok (shared service center) iparágba váltott: előbb a Diageo magyarországi, majd 2019-ben a bp európai HR igazgatója lett. A bp-nél mintegy 3000 munkavállaló tartozik felelősségi körébe Magyarországon és Törökországban.

Mire különösen büszke  HR vezetőként?

Először talán az egyik legutolsó elismerésünket említeném: a bp tavaly megnyerte a PwC Legvonzóbb munkahely díját a shared service center kategóriában. Nagyon büszke vagyok a HR csapataimra és arra, hogy azokból több mint egy tucat országos vagy regionális HR igazgatót neveltem ki. Emellett pedig azokra a programokra, amelyek akár 10-15 éves távlatban is működnek és más szervezeteket, cégeket is inspiráltak a bevezetésre.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Mindig nagy szabadságot adok az embereimnek. A bizalmat mindenki megkapja az elején, amivel aztán lehet élni és még nagyobb szabadságot nyerni, de persze el is veszíthető. Igyekszem esernyőt tartani a csapatom fölé: kiállok értük. Kifelé maximális védelmet nyújtok, befelé mindent őszintén és kritikusan megbeszélünk. A nagy szabadságfokban benne van a hibázás lehetősége, amiből tanulni kell.

A HR-t az üzlettel összekapcsolom. Az üzlet megértésével olyan támogató területet igyekszem felépíteni ami a HR-t is stratégiai funkcióvá képes emelni az adott szervezeten belül. Jellemző csapataimra a kreatív látásmód, ami a legtöbb esetben sokkal jobb eredményt hoz, mint egy standard megoldás. 

Egy apró példa: amikor megjelent a Covid és mindenki otthon folytatta a munkát, a gyerekek pedig a tanulást, akkor a bp érintett munkavállalói számára lehetőséget adtunk arra, hogy a digitális oktatás érdekében az általunk egy csomagban beszerzett gépeket 3 havi részletre, kedvezményesen vásárolhassa meg a gyermekének. Ezzel nem csak a családokat segítettük, de a szülők is jobban tudtak a munkájukra koncentrálni, hiszen megoldottunk helyettük egy problémát.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

A legnagyobb kihívás a hibrid munkavégzésre való átállás és a munkavállalók visszacsábítása az irodába. Most heti kettő vagy három napot (a szervezeti vezetővel kell egyeztetni, hogy a kettő közül mennyit) lehet otthonról dolgozni.  A home office előnyei ismertek, ám vannak negatív hatásai is a kooperációs készségre, a kreativitásra, a szociális készségekre - ezért valamennyi irodai jelenlét feltétlenül szükséges.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni? Nőtt a HR befolyása a szervezeteken belül?

A HR akkor versenyképes, ha érti az üzletet, az üzleti stratégiához illeszti a HR stratégiát, érti a számok közötti összefüggéseket. Minden HR osztály annyit ér, amennyit a benne dolgozók az üzlet eredményes működéséhez hozzá tudnak tenni ötletekkel, folyamatokkal, adatokon alapuló előrelátással, más szemlélet és nézőpont megjelenítésével. Ennek pedig az alapja az üzlet és a számok értése. Ha ez megvan, akkor a HR felértékelődik egy vállalaton belül. Ha nincs, akkor nem. Az elismertsége is attól függ, mit tesz le az ember az asztalra. Nem egy cég volt a karrierem során, ahol a fentiekre építve sikerült a HR megítését, elfogadottságát a pincéből a board roomba emelni.

Forró témáknak tartom még: a digitalizációval átalakuló munkahelyek kérdéskörét, a hibrid munkavégzésre való átállást, hogyan lehet az irodában töltött időből a maximumot kihozni. Érdekes kérdés még, hogyan és milyen innovatív módszerekkel lehet akár az egyének szintjén differenciált kompenzációs rendszereket építeni. 

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Amikor a MOL-tól eljöttem, a szakszervezet ünnepélyesen elbúcsúztatott. HR igazgatóként voltak kemény vitáink az ott töltött nyolc év alatt, így ezt komoly elismerésként éltem meg. Ezen kívül nagyon jól eső érzéssel gondolok arra, hogy mennyi munkahelyi kapcsolatomból lett személyes barátság, ami a mai napig tart.

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Szigeti Barbara, a Tesco-Global Áruházak Zrt. HR igazgatója

„Egy HR igazgatónak rajta kell tartani a kezét a cég ütőerén, figyelnie kell a kollégák igényeit, problémáit és véleményét” - vallja... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Szőcs László, a bp európai HR igazgatója

„A HR akkor versenyképes, ha érti az üzletet, az üzleti stratégiához illeszti a HR stratégiát. Minden HR osztály annyit ér, amennyit a benne... Teljes cikk