kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR igazgatója

Nagyon nagy tiszteletet érzek a vezetői felelősség iránt, mert tudom, hogy mennyire nem magától értetődő, hogy valaki jól csinálja azt – mondja Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának ügyvezetői feladatokat is ellátó HR igazgatója. A cég a magyar fővárosban több mint 2500 főt foglalkoztató informatikai és elemző központot működtet. Felépítettek egy globális HR Analytics & Data csapatot. Az egyik első lokáció a vállalatnál, ahol bevezették a rugalmas munkaidőt, valamint 4 hónapos fizetett apasági szabadságot és 1 hónapos fizetett távollét lehetőségét, hozzátartozó ápolására.

Fremda Balázs, Morgan Stanley-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)

Fremda Balázs közel 13 éve dolgozik a Morgan Stanleynél, ahol különböző HR pozíciókat töltött be. Korábban a Hay Groupnál dolgozott. 2016 óta a Morgan Stanley magyarországi HR igazgatója, az idei évtől pedig ügyvezetői feladatokat is ellát a budapesti irodában, amely a globális pénzintézet fontos informatikai és elemzőközpontja. 

Mire különösen büszke HR vezetőként? 

Komoly eredménynek tartom, hogy az elmúlt években sikerrel és jelentősen bővítettük a budapesti irodát, kifejezetten komplex és magas hozzáadott értékű területeken. Budapest mára a Morgan Stanley fontos, több mint 2500 főt foglalkoztató informatikai és elemző központjává nőtt, amely olyan kulcsfontosságú területeken támogatja a pénzintézet globális működését, mint az automatizáció, a távoli hozzáférés, a matematikai és pénzügyi modellezés, valamint a kockázatmenedzsment. Noha jelentős kihívásnak ígérkezett, a koronavírus-járvány idején is sikerrel tudtuk integrálni az új belépőinket.

HR vezetőként személy szerint is nagyon elkötelezett vagyok a rugalmas munkavégzési formák mellett. Éppen ezért különösen büszke vagyok rá, hogy Budapest volt a vállalaton belül globálisan az egyik első lokáció, ahol bevezettük a rugalmas munkaidőt, amit mára sikerült beágyazni a szervezeti gyakorlatunkba és a mindennapi működésünk részévé vált. 

Kicsit közelebb lépve a HR szervezethez arra is örömmel gondolok, hogy felépítettünk egy Magyarországon talán egyedülálló globális HR Analytics & Data csapatot. Kollégáink a legmodernebb technológiákat alkalmazva azon dolgoznak, hogy a rendelkezésünkre álló HR adatokat jobban megértsük és ezzel segítsük a szerveztet, hogy a tehetségeket a vállalathoz vonzzuk, motiváljuk és megtartsuk. 

Összességében büszke vagyok, hogy egy motivált és összetartó HR szervezetet tudtunk kialakítani, amelyben szorosan együttműködnek a globális és helyi irodát kiszolgáló csapatok.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Nálunk a Morgan Stanleynél vezetőként kiemelten fontos, hogy a vállalat alapértékeit a mindennapi munkánk során megéljük és másokat is erre ösztönözzünk.

Az egyik ilyen értékünk, hogy az ügyfél legyen az első. Ez számomra azt is jelenti, hogy igyekezzek mindig a legjobbamat nyújtani, ne elégedjek meg a középszerű megoldásokkal. Vezetőként ezt várom el a csapatomtól és természetesen igyekszem ehhez minden támogatást is megadni.

Szintén fontos értékünk, hogy rendkívüli ötletekkel járjunk elől. Ezzel összhangban szeretek előremutató célokat megfogalmazni, hogy a „nagy képet”, a szélesebb perspektívát meg tudjam mutatni a kollégáimnak. Ez sokat segít abban, hogy merjenek kimozdulni a komfortzónájukból, össze tudják kötni a napi munkájukat a szervezet céljaival, értékesnek érezzék magukat és kihasználják a bennük rejlő tehetséget.

A sokszínűség és elfogadás melletti elköteleződés számomra azt is jelenti, hogy vezetőként szeretném, ha a munkatársaim minden esetben éreznék, hogy emberként személy szerint fontosak számomra. Ez jelentheti például azt, hogy mellettük állok a szakmai kihívásainkban, hogy segítem őket a karriercéljaik elérésében még akkor is, ha ez a szervezet számára adott esetben kihívást is jelent, vagy hogy támogatom őket a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

Talán nem meglepő, hogy a következő időszak egyik legfontosabb feladata az irodából és az otthonról történő munkavégzés hosszú távú kereteinek kialakítása és szervezeti gyakorlatba történő beágyazása. Célunk, hogy egy olyan keretrendszert határozzunk meg, amely amellett, hogy megfelelő rugalmasságot biztosít, összeegyeztethető a vállalat céljaival és szükségleteivel, ugyanakkor vonzó ajánlatot jelent a munkaerőpiacon is.

Szintén fókuszban van, hogy a munkavállalói élményünket tovább növeljük olyan kézzelfogható kezdeményezésekkel, melyek segítik a kollégáinkat a mindennapi életükben. Ilyen például az elmúlt időszakban bevezetett 4 hónapos fizetett apasági szabadság, a hozzátartozók gondozására elérhető 1 hónapos fizetett távollét, a privát egészészségügyi szolgáltatás vagy a megemelt sport juttatási keretünk.

Emellett számos más prioritás is megjelenik, például a munkavállalók mentális egészségét támogató sokféle programunk egységes keretrendszerbe történő rendezése vagy a gyorsan növekvő budapesti iroda vezetőinek felkészítése az előttük álló kihívásokra. 2022 nyaráról lévén szó, termesztésen kiemelt figyelmet kap az is, hogy megfelelően tudjunk alkalmazkodni a gyorsan változó gazdasági és munkaerőpiaci környezethez.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Napjainkban rengeteg olyan hatás éri a szakmánkat, amelyek jelentősen befolyásolják, hogy hogyan tud értéket teremteni a HR a szervezetek számára. Mégis két olyan dolgot emelnék ki, amelyekről már jó ideje folyik a diskurzus.

Egyrészt fontos a proaktív hozzáállás még hangsúlyosabbá tétele, hogy képesek legyünk hatékony és előremutató HR megoldásokat felkínálni egy gyorsan változó környezetben. Másrészt legalább ennyire fontos, hogy a HR erős bizalmi viszonyt alakítson ki a felsővezetéssel, hogy a szervezetet érintő döntések meghozatalakor a HR-szakmai szempontokat át tudjuk adni illetve tudjunk és merjünk alternatívákat felmutatni. Ez hosszú távon erősíti a szakmánk hitelességét és szervezeten belüli elfogadottságát.

Mondani könnyű, a gyakorlatban sikeresen megvalósítani sokszor annál nehezebb…

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Nehéz választani, sokféle és változatos visszajelzés volt hasznos számomra a karrierem során. Általánosságban hálás vagyok azért, hogy nagyszerű vezetőkkel dolgozhattam együtt, akik különböző módon inspiráltak és mutattak példát. 

A mai napig emlékezetes egy sok évvel ezelőtti kezdő vezetőknek szóló képzési program. Ennek során döbbentem rá, hogy milyen összetett dolog embereket vezetni, és hogy mennyi mindenben kell még fejlődnöm ahhoz, hogy jó vezető lehessek. Azóta nagyon nagy tiszteletet érzek a vezetői felelősség iránt, mert tudom, hogy mennyire nem magától értetődő, hogy valaki jól csinálja azt.

Mostanában pedig egy felsővezetői coaching folyamat adott sokat. Korábban azt gondoltam, hogy a vállalton belül kifejezettem erős globális kapcsolatrendszerrel rendelkezem. Ez nyilván sok szempontból igaz is, a coaching folyamat során mégis azt ismertem föl, hogy érdemes új szempontok alapján figyelmet fordítanom erre a területre, hogy sikeres legyek a munkámban és hatékonyan tudjam képviselni a csapatomat és a budapesti irodát is.

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Dobi Kitti, a MBH Bank HR vezérigazgató-helyettese

Folytatjuk a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőt bemutató sorozatunkat. Másodszor állította össze a listát a HR Portal, amelyen új szereplőként... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben - Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben

Két évvel ezelőtt első alkalommal publikáltuk a legbefolyásosabb magyar HR vezetők 20-as toplistáját. Úgy gondoltuk, hogy idén újra nagyító alá... Teljes cikk