Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hónapja

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Kalmár Ákos, a Continental Csoport magyarországi HR igazgatója

„A munkáltatói versenyképesség és pénzügyi fenntarthatóság között egyensúlyozunk, ahol komoly szerepe van a HR-nek: folyamatosan be kell hoznia az ’emberek’ szempontokat az üzleti döntések során” – mondja Kalmár Ákos, aki a 2022-es év elején vette át a Continental Csoport országos HR vezetői tisztségét, korábban a budapesti gyár HR igazgatója volt. Jelenleg nyolc telephelyen, 8000 munkavállalóért felel. Fontos szakmai problémának tartja a HR szervezetek teljesítőképessége és a vállaltok elvárásai közötti távolságot, amit fenntarthatósági kérdésnek lát, amelyre mindenképpen szükséges megoldást találni.

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)

Kalmár Ákos HR szakmai karrierjét 2005-ben kezdte a Tesconál. 2015 óta dolgozik a Continentalnál, ahol 2017-ben lett a budapesti gyár HR vezetője. 2022 februárjában nevezték ki a Continental Csoport magyarországi HR igazgatójává. Frissen kinevezett vezetőként csapatával az országos HR stratégia megvalósításán dolgoznak, amely a jelenlegi HR kihívásokra reagál, így a közeljövő legfontosabb feladata. 

Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként? 

A Continental cégcsoport mind a munkatársak létszámát, mind pedig az eladásait tekintve az ország egyik legmeghatározóbb piaci szereplője, illetve két megyében is a legnagyobb foglalkoztató. Büszke vagyok elsősorban a HR csapatra, amely ebben a nagy szervezetben képes magas színvonalú HR szolgáltatást nyújtani - minden telephelyen, minden munkatársunk számára.

Büszke vagyok arra a HR transzformációra is, amelyet az elmúlt években elértünk. Létrehoztuk az országos HR funkciókat, illetve az Országos HR Szolgáltató Központunkat Szegeden, kiemelkedő eredményeket elérve a hatékonyságnövelés, a digitalizáció és a munkatársi élmény növelése kapcsán egyaránt. 

Hasonlóképp büszkeséggel tölt el a munkáltatói márka építő tevékenységünk eredménye is. Ezt támasztja alá az a számos díj is, amelyet a munkáltatói márkánk nyert el. A tapasztalataink azt mutatják, hogy jelentősen sikerült javítanunk a jelölt- és a munkatársi élményen, amelyet igazol a bennünket választó új munkatársak száma és az ágazati átlag alatti fluktuációs mutatónk is.  Összességében elmondható, hogy ma a Continental ismertsége és vonzereje sokkal nagyobb, mint az elmúlt években bármikor. 

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

A kapcsolódó értékeket, amelyek mentén dolgozom, egyszerű megfogalmazni: mi számít a munkatársaknak és mi számít az üzletnek.

Az értékteremtést magát pedig különösen fontosnak tartom, főleg az olyan támogató funkciók esetében, mint amilyen a HR is. Mi ugyanis közvetlenül nem teremtünk értéket a vevő számára, azaz nem veszünk részt a termelésben. Mondjuk úgy, mi vállalati értéket teremtünk, amellyel a nap végén hozzá kell járulnunk a vevői értékteremtéshez. Kulcskérdés, hogy ezt az összefüggést találjuk meg minden tevékenységben, amelyet a HR végez.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

Az autóipar nincs könnyű helyzetben, elég csak a munkaerőhiányra, az alapanyaghiányra vagy az energiaárakra gondolni. A következő időszakunkat biztosan az fogja meghatározni, hogy ezeken a nehézségeken felülkerekedjünk. De itt van az igen volatilis és nehezülő munkaerőpiac is, ahol ezerféle trend zajlik párhuzamosan. Ebből a helyzetből azok a cégek fognak nyertesen kikerülni, akik ezekből a változásokból képesek lehetőséget teremteni. A célunk, hogy a Continental ezek között legyen. 

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

A HR szakmában a legnagyobb problémának a HR szervezetek teljesítőképessége és a vállaltok elvárásai közötti távolságot tartom. 2016 óta ez a távolság folyamatosan nő, amely fenntarthatósági kérdéseket vet fel a HR szakmában, és amelyre választ kell találunk a jövőben.

Hasonlóan nehéz kérdés a munkatársi morál fenntartása. Azt tapasztaljuk, hogy a kollégák igen magas elvárásokat képesek támasztani a potenciális munkaadójuk felé. Ugyanakkor könnyen elégedetlenné válnak, ha az egyébként válságot kezelő cégek teljesítményelvárást fogalmaznak meg vagy pénzügyi fenntarthatósági intézkedést hoznak. Tehát a munkáltatói versenyképesség és pénzügyi fenntarthatóság között egyensúlyozunk, ahol komoly szerepe van a HR-nek: folyamatosan be kell hoznia az „emberek” szempontokat az üzleti döntések során.

 

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Szigeti Barbara, a Tesco-Global Áruházak Zrt. HR igazgatója

„Egy HR igazgatónak rajta kell tartani a kezét a cég ütőerén, figyelnie kell a kollégák igényeit, problémáit és véleményét” - vallja... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Szőcs László, a bp európai HR igazgatója

„A HR akkor versenyképes, ha érti az üzletet, az üzleti stratégiához illeszti a HR stratégiát. Minden HR osztály annyit ér, amennyit a benne... Teljes cikk