Megjelent: 2 éve

A háttéremberekből kulcsjátékosokat képeznek a Tungsramnál

2018-ban elváltak útjaik a GE-vel, azóta Tungsram Csoport néven működnek (lásd keretes írásunkat), történt valamilyen változás a HR tevékenységben a tulajdonosváltás során és azt követően?

A tulajdonosváltás kapcsán a korábbi nagy multinacionális cég helyett egy „magyar multi” jött létre, amellyel felgyorsultak, dinamikusabbá váltak a korábbi folyamataink, a vezetők és munkatársak közötti kommunikációra még nagyobb hangsúlyt fektetünk.

A váltás még jobban megerősítette bennünk, hogy a motiváció és elkötelezettség fenntartásához az eddigeken túl új eszközöket is megismerjünk és eredményesen használjunk. Mindezek mellett kulcsfontosságúnak ítéltük a műszakvezetők képzését is.

Mit várnak el a műszakvezetőiktől?


A gyártósoron dolgoznak, nagyon fontos, hogy asszertíven kommunikáljanak, kezeljék a konfliktusokat, jók legyenek a vezetői és problémamegoldó képességeik. Ők jelentik a közvetlen kapcsolatot a dolgozók és felső vezetés között, amelynek része egyfajta „villámhárító” üzemmód, ami igen stresszes lehet számukra, ezért sem akartuk őket támasz nélkül hagyni. Nem várhatjuk tőlük, hogy mindezt a „semmiből” húzzák elő egy bűvészmutatvánnyal, ezért képeztük őket. A képző cég az Exline és a Man at Work volt, amelyet pont egy HR Portál cikkből ismertünk meg.

Milyen típusú képzésekkel próbálkoztak?

A múltban voltak elméleti tréningjeink, de azok részben tudtak segíteni a problémák megoldásában, ezért olyan partnert kerestünk, aki gyakorlatorientált tréninget tart és termelőterületről is van tapasztalata.

Szmerk Anna: Nagyon sok hasznos, a hétköznapokba beépíthető dolgot tanultak a műszakvezetők

Hány műszakvezetőjüket képezték, és kikkel kezdték?

29 főt képeztünk két lépésben, 2018 tavaszán és őszén. Az első ütemben a legkritikusabb területekről - száz fő feletti létszámot kezelő műszakvezetők, fontos a gyorsan változó környezetre, termékváltásra való reagálás - vontunk be résztvevőket, és már a tréning első napján pozitív visszhangok érkeztek tőlük.

Mit mondtak el a tréningről a műszakvezetők?

Megkérdeztük, és nevek említése nélkül szó szerint idézni tudom, hogy milyen válaszokat kaptunk. Az egyik legfontosabb szerintem: „Képet kaptam az egyéniségemről, jó és rossz tulajdonságaimról. Arról, hogy mi az erősségem, és mi az, amin javítanom kell!”. Ezzel összefüggésben egy másik műszakvezető ezt írta: „Nagyon jó volt, sok hasznos, a hétköznapokba beépíthető dolgot tanultunk.” Azt is fontosnak tartom, hogy volt, aki ösztönös vezetőből tudatos vezető lett: „Sok mindent, amit eddig ösztönből vagy tapasztalatból csináltam, nevesítve lett.” Gondoljuk végig, mekkora eredmény ez, amikor valaki, aki nagy időprésben dolgozik, magabiztosságot kap.
2018-ban a General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége vette meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát, azóta a cég Tungsram Csoport néven működik. Több mint 4000, döntően magyarországi munkavállalót, 5 magyarországi gyárat, világszerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat üzemeltetnek. A Fényforrás üzletág jelenleg öt gyárat üzemeltet Magyarországon (Budapesti Fényforrásgyár, Nagykanizsai Fényforrásgyár és Logisztikai Központ, Kisvárdai Halogén- és Autólámpa Gyár, Zalaegerszegi Alkatrészgyár, Hajdúböszörményi Alkatrészgyár).

HR vezetőként mit tart még a saját munkája szempontjából hasznosnak?

A tréning eredméyét illetően azt, hogy a műszakvezetők és a HR között jobb lett a kapcsolat. Tehát közvetlen hatással volt a munkámra is, ezzel összefüggésben az egyik műszakvezető így fogalmazott: „Ti, HR-esek, nem ismeritek a mi munkánk összetettségét, mint ahogy mi sem látunk rá, hogy mit dolgoztok.” Ezen a megakadáson komolyan dolgozunk azóta.

Másrészt azt, hogy megnőtt a műszakvezetők motivációja, hiszen elégedettek voltak a trénerekkel és azzal, amit elsajátítottak tőlük. Egyikük ezt írta: „Nem tudtuk a múltból előásni, hogy mikor voltunk utoljára hasonló oktatáson”. Való igaz, hogy ilyen komplex képzésben még nem volt részük, ami a vezetési módszerekre, konfliktuskezelésre, kommunikációra irányult volna. Érzik, hogy a vállalat törődik velük és ez kihat a termelés egészére is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagyobb szeletet hasított magának a piacból a WHC

A WHC-csoport felvásárolta a BDO munkaerő-közvetítéssel foglalkozó üzletágát. Teljes cikk

Légy óvatos, ha sok cégtáblát látsz egy ajtón!

Háromszoros felszámolási és ötszörös kényszertörlési arány, ha sok vállalkozás található egy címen. Teljes cikk

Felemás cégstatisztikát mutat a május-június a hazai vendéglátóiparban

Amíg egyesek megszűnnek, mások éppen a piacra lépést tervezik a járvány két hulláma között - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzéséből. Teljes cikk