Szerző: Bánosi Eszter
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

A működőképes Home Office programok 5 titka

imagesKápolnás Vera, az Office@Home másik alapítója a hatékony Home Office program titkaiba avatta be a jelenlévőket, melyeknek lépésről lépésre való betartása elengedhetetlen egy hatékony Home Office program megvalósításához. Első lépéskor mindenképp határozzuk meg, milyen céllal - pl. költségcsökkentés, dolgozói elégedettség, lojalitás növelés - szeretnénk bevezetni a Home Office-t, illetve azokat a mérőszámokat is, amelyekkel az eredményeket akarjuk mérni. Ebben a fázisban döntsünk arról is, kik lesznek a Home Office bevezetésének felelősei - nagy cégnél érdemes minden osztályról bevonni egy-egy felelőst. Ha eldöntöttük, hogy foglalkozni szeretnénk a kérdéssel, nézzünk körül, mit szeretnének a kollégáink, mérjük fel az igényeiket, motivációikat. Kérdezzük meg a vezetőket, milyen mértékben támogatják a Home Office bevezetését. Kápolnás Vera egy kutatásra hivatkozva elmondta, akkor érdemes belevágni a programba, ha a munkavállalók 60% támogatja az elképzelésünket.

Melyek azok a kulcslépések, amelyektől egy Home Office program sikeres lesz?

#1. titok - A bizalom
A boldogság index, mely minden évben rangsorolja az országot a boldogságszintjük szerint, kimutatta, hogy a bizalom mértéke szoros összefüggésben van azzal, milyen szinten van a boldogság mértéke az adott országban. A kutatásban cégeket is vizsgáltak, és megállapították, hogy ahol magasabb a bizalom szintje, ott a lojalitásé és a hatékonyságé is magasabb.

#2. tikok - Megismerés/ checklist
Ha vannak bizalmi problémák, nem szabad rögtön bevezetnünk a programot. A kutatásból az is kiderült, hogy abban bízunk jobban, amit ismerünk. Pszichológusok szerint egyre több olyan eszközzel vesszük körbe magunkat, amelyeket nem ismerünk, és az ismeretlentől való félelem az oka a frusztrációnak. A bizalmatlanság oka lehet tehát az is, hogy a vezetők nem ismerik a csapattagokat. Ezért több csatornán kell információt gyűjtenünk róluk, figyelnünk rájuk, megismernünk őket. Vannak-e objektív számaink a teljesítmény méréséhez? Mindenki érti-e a céljainkat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Ezek ugyanolyan hatékonyak, gyorsak-e, mint az irodában? Vannak-e projektmenedzsment eszközeink? Rendelkezünk-e olyan szoftverekkel, melyekkel elérik az IT-sokat, ha probléma adódik? Mielőtt elindulunk a Home Office útján, érdemes kipipálnunk ezeket a kérdéseket.

#3. titok - A konszenzus
A bevezetés előtt tisztázni kell a szabályokat is. Miért vezetjük be a Home Office-t? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy ez nem szabadnap? Ki, milyen munkakörök vesznek részt a programban? Hogyan kezeljük az ebből adódó belső feszültségeket? Kössük-e a Home Office lehetőségét a teljesítményhez? Milyen mindenki számára tiszta és nyilvánvaló feltételei vannak a Home Office-nak? Ki, hány napot dolgozhat Home Office-ban? Van-e olyan fix nap, amit nekik is az irodában kell tölteniük? Mikor vonhatjuk vissza ezt a lehetőséget? Hol történik pontosan a munkavégzés? Próbáljuk a helyzet összes méregfogát kihúzni azzal, hogy minden ilyen kérdést letisztáztunk. Figyeljünk arra, hogy életszerű szabályokat hozzunk, mert komoly konfliktusok és stresszhelyzetek alakulhatnak ki, ha túlságosan szigorúak vagyunk.

#4. titok -Az építkezés
A Home Office bevezetésének tervezésénél mindenképpen gondoljuk át, mennyi ideig fog tartani a teszt időszak, mik azok a képzések, amelyek szükségesek az induláshoz, mi a bevezetés módja, ütemezése. Mielőtt nekifutunk, teszteljük a programot, a policynkat, próbáljunk olyan embereket bevonni, akik támogatják a Home Office-t.

#5. titok - „Ne hagyd abba”
A cél sosem a Home Office bevezetése, a célunkhoz használjuk a Home Office-t eszközként. Nézzük meg, milyen intézkedéseket hozhatunk a bevezetés után, pl. lecsökkenthetjük-e az iroda méretét, lecserélhetjük-e a személyes tárgyalásokat remote tárgyalásokra. Ne felejtsük el, hogy mindenki személyes körülményei megváltozhatnak, amitől a Home Office már nem a legjobb megoldás a munkavállaló számára, ezért kövessük nyomon ezeket a változásokat. A Home Office körül minden folyamatos változásban van, ezért mindig legyen napirendi ponton ez a téma.

Fotó: http://officeathome.net
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - „A Home Office nem cél, hanem eszköz egy nagyobb eredmény eléréséhez”
2. oldal - A működőképes Home Office programok 5 titka
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mi zavarja az irodai dolgozókat?

Felmérés készült arról mi zavarja leginkább az Egyesült Királyságban élő irodai dolgozókat. Ebből az derült ki, hogy a férfi és a női... Teljes cikk

Mit tegyünk, ha a munkahelyi stressz szó szerint beteggé tesz?

Ha olyan munkahelyzetben találjuk magunkat, amely az egészségünk romlásához vezet, tegyünk szándékos lépéseket testünk és elménk jólétének javítása érdekében. Teljes cikk

Fél év apa szabadság angol mintára Magyarországon is

A Diageo globálisan bevezette a 26 hetes apa szabadságot. Az ötlet Angliából származik, és mivel ott 26 hét a szülési szabadság, így az apa... Teljes cikk