Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 13 hónapja

„Lehessen szelfizni a munkahelyen”Lehetetlen a lojalitás? Sélei Annamária, az Ital Magyarország Kft. HR és szervezeti igazgatója, valamint a Mindset Pszichológia szervezetfejlesztő csapatának, a Mindset Diagnostics & Solutions tagja erre a kérdésre kereste a választ előadásában egy online kutatás eredményének ismertetésén keresztül. A Mindsettel közös kutatás arra volt kíváncsi, mit vár el az Y és a Z generáció egy munkahelytől. 10-ből 9 válaszadó mondta azt, hogy nagyon sokat számít a munkahelyi légkör, azonban Sélei Annamária szerint érdemes jobban megvizsgálnunk a választ, hiszen a munkavállalóknak lehetnek olyan meglepő preferenciáik is (például „legyen közel a reptér”), melyekre soha nem gondolna a kérdező. A kérdőívben sokszor kerültek elő a kihívást jelentő feladatok, az előléptetés szempontjai is. Az Y generációnál a fontossági sorrend csupán 7. helyére került a fizetés, mégis amikor arra kérdeztek rá, mivel tudnák visszatartani a dolgozókat, a válaszadók 67%-a mondta azt, hogy fizetésemeléssel. A családalapítás miatt az Y generációnak fontos volt a homeoffice bevezetése, a Z generációnak viszont határozott elvárása volt a kiégés munkahelyi kezelése, a kölcsönös tiszteletet, illetve, hogy lehessen szelfizni a munkahelyen. Kizáró tényező volt számukra a cégen belüli politikai befolyás, az alacsony fizetés és a monotonitás. Sélei Annamária kiemelte, hogy érdemes végiggondolni, kinek mit jelent a lojalitás, hiszen manapság az a tendencia, hogy maximum csak két évig számolhatunk egy pályakezdővel. Mindkét generáció esetében igaz volt, hogy akkor érzik magukat jól, ha a saját értékeik szerint dolgozhatnak. Ha van egy alapvető ellentmondása a cég és a munkavállaló között az értékek tekintetében, akkor abból később csak probléma lesz. „Ezért fontos, hogy valós képet közvetítsenek magukról a cégek” - vonta le a következtetést a HR igazgató.

A jövő munkahelye az idősekre is gondol

Milyen környezet, milyen kihívások várnak a HR vezetőkre az elkövetkező évtizedben? A Portfolio konferenciájának záró panelbeszélgetésén Barathi Tamás (Colibri HR Solution), Partos Bence (Mindset Pszichológia Terápiás és Tanácsadó Központ), Pálinkás Mária (Boston Consulting Group), Sélei Annamária (Ital Magyarország Kft.) és Hlavay Richárd (Bricks Magic) vitatták meg ezeket a kérdéseket. Pálinkás Mária szerint a nagyvállalati környezetben nagyon oda kell figyelni a digitális talentekre, akik az átlagos tehetségekhez képest sokkal inkább mobilisak, emiatt még kiemeltebb módon kell a megtartásukra figyelni. Partos Bence a közösségépítés fontosságát emelte ki, szerinte az Y generációnak kifejezett igénye a valahova tartozás élménye, illetve az is fontos, hogy megkérdezzék a véleményüket. Barathi Tamás azt reméli, hogy javulni fog a kommunikáció, illetve szerinte a jövő hatékony munkáltatói struktúrájában ki kell alakulnia egy munkavállalót támogató osztálynak. Sélei Annamária szerint teljesen szektorfüggőek a kihívások.

A legnagyobb kihívás a jövőben is a tehetségmegtartás lesz, hiszen a digitális tehetségek 2 hét alatt találnak munkát, viszont nem maradnak tovább 2 évnél egy munkahelyen. Pálinkás Mária szerint jó hír, hogy a fiatal generációk vállalati környezetben szeretnének dolgozni, tehát van igényük a stabilitásra. Partos Bence szerint a legújabb pszichológiai kutatások is azt mutatják, hogy a legjobb tehetségek elégedetlenkednek a legtöbbet, ezért őket nem hajtani kell, hanem az innovátor szerepét kell rájuk osztani, és engedni, hogy formálják a kereteket.

Barathi Tamás szerint a munkáltatóknak arra kell koncentrálniuk, hogy azt a pár évet, amit a cégnél dolgoznak, produktívan töltsék, fejlődjenek, és legyen gyümölcsöző a munkakapcsolat annyira, hogy ha továbblépnek, akkor egyfajta „külső nagykövetként” ajánlják a céget. Pálinkás Mária végül kiemelte, hogy az új generációk mellett kihívást jelent az elöregedő társadalom is, a szervezeteknek globális szinten ezt a jelenséget is kezelniük kell. A Boston Consulting Group project leadere azt javasolja, hallgassuk meg az idős munkavállalót is arról, hogyan tartható fent a produktivitása.

Fotó: Pexels.com

Több, mint 100 munkaügyi iratminta és szabályzat a HR Portaltól. Előfizetőinknek küldjük a munkajogász által rendszeresen frissített módosításokat is.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - „A jövő világa kedves robotok és kedves emberek közös világa lesz”
2. oldal - „Lehessen szelfizni a munkahelyen”
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter