kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 11 éve

A kölcsönzött dolgozót is kényeztetni kell

Hiába kapnak a saját állományban lévő munkavállalókkal megegyező juttatást a kölcsönzött dolgozók, nem tartják igazán alternatívának ezt a fajta foglalkoztatást. Bár a cégeknek egyáltalán nem olcsó bérelni a munkaerőt, sok esetben a termelési ciklusok és a gazdasági környezet rugalmas megoldást kíván. Hogy mégis minden fél jól járjon, a kölcsönzőknek is változniuk kell, leginkább abban, hogy elkötelezettebb, motiváltabb dolgozókat szállítsanak a vállalatoknak.

images

images

Nagyjából a kétezres évek elején került a magyar jogrendbe a munkaerő-kölcsönzés, és úgy tűnik, azóta sem sikerült igazán javítani negatív megítélésén. Nem véletlenül szigorítják folyamatosan a szabályait, az elmúlt 11 évben tapasztalt visszaélésekre, adó-és járulékelkerülésekre még ma is akad példa.

Miközben itthon úgy tekintenek a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott dolgozókra, mint hátrányos helyzetben lévő munkavállalói csoportra, Nyugat-Európában egy olyan jó értelemben vett, pozitívan szelektált munkavállalói körnek számítanak, amely jól teljesít, és mindezért az átlagot meghaladó juttatásban is részesülnek. A legtöbb kölcsönző cég eredményorientáltan tevékenykedik, azaz érdekelt abban, hogy a ledolgozott munkaórák teljesüljenek - ezért kapják a díjazást -, így a nem jól teljesítő dolgozók hamar kiesnek ebből a körből, ennél fogva a kölcsönzött munkaerő értékesebb - fogalmazott Tokár Péter, a Tesk ügyvezető igazgatója azon a tegnapi szakmai konferencián, amelyen a kölcsönzés aktuális kérdéseit járták körbe.

A HR-esek többsége elégedett a kölcsönzéssel, de vannak ellenpéldák

A kölcsönzés egy háromszereplős modell, amelyet több jogviszony szabályoz, egyrészt a kölcsönbe adó és a munkavállaló között egy munkajogi viszony áll fent, a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő cég között polgári jogviszony van, míg a munkavállaló és a kölcsönbe vevő jogviszonyát a másik két jogviszony határozza meg. A munkáltatói jogok a kölcsönbe adó és a vevő között megoszlanak. A munkavállalót a kölcsönbe adó alkalmazza, emellett a munkaviszony megszüntetése, a munkabér fizetése, a munkavállalónak a munkaviszony teljesítésével kapcsolatos indokolt költségeinek megtérítése és a munkaviszonnyal összefüggő kötelezettségek is hozzá tartoznak. A kölcsönbe vevőnek kell foglalkoztatnia a munkavállalót, illetve biztosítania kell például a munkavégzéshez szükséges feltételeket, pihenőidőt stb.

A kölcsönző cégek szolgáltatásaival a HR-esek nagy része elégedett, legalábbis a Tesk saját ügyfélkörében végzett felmérése alapján, viszont akadnak olyan cégek is, amelyeknek meggyűlt a baja a kölcsönzéssel. Karaszek Szabolcs, a Faurecia HR vezetője kijelentette, ha nem lenne termeléstechnikai szempontból fontos, és az anyavállalat részéről egyfajta kényszer, nem foglalkoztatnának kölcsönzött dolgozókat. A vállalat jászárokszállási gyárában közel ötszáz munkavállaló dolgozik, közülük 89-en kölcsönzés keretében. A HR vezető elmondta, tavaly kénytelenek voltak kártérítési pert indítani az egyik kölcsönző cég ellen, mert az egyik kölcsönzött dolgozó halála után kiderült, hogy az illető nem volt bejelentve, miközben a Faurecia úgy tudta, legális a munkaviszony. A másik problémával akkor szembesültek, amikor az egyik bérelt munkavállaló egy 45 ezer eurós kárt okozott, és kiderült, az Mt. nem tud megoldást nyújtani erre a helyzetre, csak polgári peres úton lehet rendezni. A kölcsönző cég elhárította a felelősséget, és későbbi magatartása miatt meg is romlott a viszony velük - ecsetelte Karaszek Szabolcs.

A HR vezető további problémaként említette azt is, hogy bizonyos, speciális szakmák esetében nem könnyű kölcsönzéssel sem munkaerőt találni. A Faurecia például jobbára hegesztőket alkalmaz, és ma szinte lehetetlennek tűnik jó szakembereket találni ebben a munkakörben. - Hiába van több megrendelésünk, ha nincs szakember. A hegesztők nagy része külföldre megy, utánpótlás nincs - mondta Karaszek Szabolcs. Úgy látja, a kölcsönzötti jogviszony az embereknek sem annyira vonzó, hiába kapnak ugyanannyi juttatást, mint a normál munkavállalók, nem érzik velük egyenrangúnak magukat. A szakember arról sincs meggyőződve, hogy valóban rugalmas-e a kölcsönzötti foglalkoztatás, tavaly ugyanis 26 kölcsönzött dolgozójuk távozott amiatt, mert nem érezte biztosítottnak leendő új munkahelyét. A HR vezető szerint a szellemi állomány sem tartja igazán alternatívának ezt a foglalkoztatási módot és inkább munkahelyet vált, csak hogy belsősként dolgozhasson.

Rugalmasság, biztonság - valós előnyök

Tokár Péter sem vitatja, hogy előfordulhatnak nehézségek, ugyanakkor számtalan előnye is létezik a kölcsönzésnek. Az egyik ilyen, hogy akár pár órán belül megfelelő munkavállalót kaphat egy vállalat, esetleges csere esetén hasonlóan gyors megoldáshoz jut a kölcsönbe vevő. Emellett a munkavállalók problémáit legtöbbször a kölcsönző cég kezeli, így ezek legtöbbször el sem jutnak a kölcsönvevő vezetőihez, tehát a munkavállalókkal való foglalkozás, a motiválásuk is részben a kölcsönbe adó feladata. Kölcsönzés keretében az ügyintézés, a munkavállalókkal való foglalkozás is leegyszerűsödik, ennek ideje jelentősen rövidül, de ami fontosabb, hogy nem is kell ilyen problémákba belemennie a kölcsönvevőnek, ami úgy növeli a hatékonyságot, hogy valóban releváns feladatokkal kell csak foglalkoznia a cégvezetésnek.

Tokár Péter szerint a kölcsönzés mindhárom fél részére egyfajta biztonságot is jelenthet, a munkavállalóknak, hogy megbízható cégen keresztül dolgoznak, és bár változhat a munkavégzésük helye, a munkáltatójuk mindvégig a kölcsönbe adó, aki gondoskodni fog számukra folyamatos munkavégzésről.

Drága szolgáltatás a kölcsönzés?

A Tesk ügyvezetője közölte: tévedés, hogy olcsóbb lenne a foglalkoztatás kölcsönzés keretében, a bérelt dolgozó bérköltsége mellé ugyanis még hozzá kell számolni a kölcsönző cég által teljesített szolgáltatás utáni 2 százalékos iparűzési adót, valamint a kölcsönző cég szolgáltatási díját is, ami általában a kölcsönzött munkavállaló éves munkabérének 10-15 százaléka. A szolgáltatási díj mértékét befolyásolja, hogy mekkora létszámot kell biztosítani, milyen típusú munkaerőt kell szállítani, milyenek az alkalmazási feltételek, költségek, milyen kötelezettségek merülnek fel a munkavállalókkal kapcsolatosan. Minél nagyobb a létszám, annál alacsonyabb lehet az egy főre jutó szolgáltatási díj - jegyezte meg Tokár Péter. Mindezért cserébe - jó esetben - az ügyfél nagy munkabírású és jól termelő munkaerőt kap, mindezt rövid határidőn belül, emellett a kölcsönbeadó cég még garanciákat is vállal.

A legfontosabb munkajogi változások

Matyóka Zoltán, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a legfontosabb munkajogi változásokat foglalta össze. Az egyik ilyen az egyenlő bér elve, amelyet főszabály szerint a kölcsönzés első napjától és minden bérelem vonatkozásában kell alkalmazni. Vagyis a juttatásokat illetően nem lehet különbséget tenni a normál és a kölcsönzött dolgozók között. Vannak azonban kivételes esetek, amikor a jogszabály különbséget enged tenni, például, amikor valaki visszajön gyedről, tartós távollétről, de ide tartoznak a helyi önkormányzatoknál történő foglalkoztatások is. Nem kell alkalmazni a fenti elvet olyan munkavállalók esetében sem, akik a kölcsönbeadónál határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeznek és a kölcsönzések közti időszakban is díjazásban részesülnek.

Matyóka Zoltán szerint többször felmerült a gyakorlatban problémaként, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók utáni rehabilitációs hozzájárulás megfizetése kinek a kötelezettsége. Mivel munkaadónak a kölcsönbe adó számít, neki kell ezt megfizetnie, ugyanakkor a kölcsönbe vevőnél ez költségnövekedésként fog jelentkezni. Hogy a költségekből mekkora részt és hogyan hárít át a kölcsönbe adó a kölcsönbe vevőre, egyéni megállapodás kérdése - szögezte le a szakember.

A bejelentési kötelezettség kapcsán elmondta, a kölcsönbe vevőnek a foglalkoztatás megkezdésének napját megelőző napon, de legkésőbb a foglalkoztatás napján kell beküldenie a 13T nyomtatványt, amelyen bejelenti a dolgozót. A kölcsönbe adó és vevő között szoros együttműködésnek kell lennie, mivel a munkáltatói jogkör gyakorlásának megosztása miatt rengeteg olyan feladat van, amit közösen kell megoldaniuk. Matyóka Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a kölcsönbe vevőt kijelentésre is kötelezi a törvény, azaz, ha megszűnt a dolgozó foglalkoztatása, ki kell jelenteni az állományból.

A kölcsönzött dolgozó elbocsátásával kapcsolatban a legfontosabb változás, hogy már nem a munkaerő-kölcsönzés keretében taglalja a törvény a munkaviszony megszüntetését, hanem az általános szabályok szerint lehet megszüntetni a kikölcsönzött dolgozó munkaviszonyát, az Mt. 63. paragrafusától a 85. paragrafusig szabályozott módon, de a 220. paragrafusban foglaltak figyelembevételével. A felmondási idő szempontjából összeszámítási kötelezettséget ír elő a törvény, ami azt jelenti, hogy ha két éven belül többször állt fel a dolgozó határozott idejű kölcsönzés keretében, ezeket össze kell adni, és ennek megfelelően alakul a felmondási idő, ami így 30 napnál hosszabb is lehet.

Fontos, hogy a felmondás tekintetében a kölcsönbe adó számít munkaadónak, ezért a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos jogokat kizárólag ő gyakorolhatja. Ha a kölcsönbe adó mond fel a munkavállalónak, az mentesülhet a felmondási idő alól - húzta alá a szakember.

Hogyan változik a munkaerő-kölcsönzés az új kihívások tükrében?

Tokár Péter a kölcsönzés jövőjét illetően két nagy nemzetközi trendre hívta fel a figyelmet. Az egyik az informatika és az internet további térhódítása, a másik az ügyfelek viselkedésének, döntési szokásainak megváltozása. Egy amerikai felmérés tanúsága szerint a megkérdezett vevők 82 százaléka rossz szolgáltatási tapasztalatról panaszkodik, és valódi törődést várna el a szolgáltatótól. Az ügyvezető úgy véli, a jövő a különleges kiszolgálás irányába mutat, a valódi hozzáadott érték pedig nem az lesz, hogy jól működik a toborzás, hanem hogy a kölcsönzött dolgozók mennyire megbízhatóak, mennyire dolgoznak jól, mennyire elkötelezettek. Ebben pedig kulcskérdés, hogy miként bánnak velük a kölcsönző irodák, milyen eszközöket használnak arra, hogy motiválttá tegyék őket, és hogy ezzel milyen ügyfél-elégedettséget érnek el náluk.
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk