Megjelent: 4 éve

A munkanélkülit vagy az állásváltót szeretik jobban a HR-esek?

images

images

JobAngel szerint mindenképpen állásból érdemes állást keresni, ha van rá lehetőség, mert akkor kisebb a tét. "Magabiztosabban tárgyalsz, jobb fellépésed van, nem mész bele rossz alkuba szorult helyzeted miatt, nem kell szoronganod, hogy mi lesz, ha nem sikerül." - írja a HR-es.

A pályázó értékesebbnek tűnik, mert a HR-esek munkanélküliséget valamiért mindig bizonytalansági tényezőként értékelik, ritkábban tartják előnynek (csak azonnali kezdésnél).

1. Kiválasztási szempont-e ez racionálisan?

Elméletileg racionálisan kiválasztási kritérium a jelölt meglévő munkaviszonya csak akkor lehet, ha olyan sürgősen kell az ember, hogy nem tudják megvárni, amíg a másik helyen letölti a felmondási idejét. "Emiatt esetleg kiszórhatják, de ez nagyon ritka. Sosem kell annyira sürgősen, hogy ne lehetne rá várni 1-2-3 hetet". - írja JobAngel.

2. ... akkor emocionálsian?

Emocionálisan már sokféleképpen értékelik a jelölt meglévő munkaviszonyát, sajnos amíg emberek a döntéshozók, mindig lesz ilyen. "Mindig a könnyebb utat, egyszerűbbnek tűnő megoldást keresik, a döntések szinte kivétel nélkül így születnek". - emeli ki JobAngel. Ilyen gondolatok járnak a kiválasztók fejében egy állásban lévő jelölt álláskereséséről:

- Ha épp dolgozik és állást keres, akkor elégedetlen, könnyű motiválni.

- Ha egy számukra ismeretlen cégnél dolgozik, akkor ezzel a legkönnyebb érvelni a jelölt mellett.

- Ha egy jónak tűnő cégnél dolgozik, már csak azért is behívják, hogy megtudják tőle állásinterjún: mégis mi baja azzal a "tökjónak ismert" céggel? Ilyenkor legyen óvatos az álláskereső, nehogy olyan hírt terjesszen, aminek jogi következményei lehetnek.

- Ha egy nagyon rossz, szétesőben lévő cégnél dolgozik, magyarázni sem kell, tudják, miért keres állást. De akkor is behívják, egy kis pletyka, információ hátha jól jön... (Szintén óvatosan az információátadással)

- Aki régóta dolgozik, azt is úgy értékelik, hogy biztos unja már, kiégett, kell neki a változás, esetleg előrelépés.

Hogyan értékelik a munkanélkülit?

Szomorú erről beszélni (szomorú, mert nem szakmai szempont), hogy az állásban lévő jelölt melletti érveléssel azért magyarázza meg magának minden kiválasztó a döntését, mert a munkanélkülitől félnek. A munkanélküli mindig "gyanús". Ha friss munkanélküli, jobbak az esélyei, mintha régóta az. A "régóta" alatt 2-3 hónapot kell érteni, miközben átlagos állástalálási idő 6-9 hónap is lehet." Kedves kiválasztók! Talán tisztában kéne lenni a munkaerő-piaci trendekkel... még akkor is, ha éppen nem HR-es vagy..." - emeli ki JobAngel.

"Látható, hogy racionális alapja nincs a munkanélküliek iránti ellenérzésnek, ezért a munkanélküliek az állásjelentkezéseiket szakmai érvekkel megtűzdelve írják meg, állásinterjún is ezzel érveljenek. Ez sikerhez szokott vezetni, mert a racionális érveket nem keresik a munkanélküli mellett. Ha készen megkapják, azzal segíted őket a döntésben, és persze magadnak is sokat segítesz." - húzza alá JobAngel.

Van kalap, nincs kalap

Minden attól függ, hogy az adott munkáltató hogyan értékeli az állásváltókat. Ha esetleg őt is hagyták már el alkalmazottak fájdalmas következményekkel, hajlamos lehet jobhoppernek kikiáltani minden állásból állást keresőt. "Pont ezért nem szabad a munkanélkülieknek sem reményvesztettnek lenni: mindenki meg fogja találni azt a hozzáállású embert, aki neki kedvező döntést hoz". - írja JobAngel.

HR Blog
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hol végezze a munkavállaló a munkáját?

A munkavállaló alapvető kötelezettsége, hogy az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen, és munkát végezzen. Ezért... Teljes cikk

Miért fontos az onboarding?

Egy munkavállaló első napjai mind a dolgozó, mind a HR számára sok kihívást rejt. Hogyan lehetne hatékonyabb a folyamat? Miért fontos az onboarding?... Teljes cikk

A magyar ember nem akar dolgozni - a betanított munkások motiválása

“A magyar ember egyszerűen nem akar dolgozni.” Biztos, hogy igaz ez? Sokszor hallani a fenti megjegyzést, amikor a betanított munkások vagy akár... Teljes cikk