Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

A munkanélkülit vagy az állásváltót szeretik jobban a HR-esek?

images

images

JobAngel szerint mindenképpen állásból érdemes állást keresni, ha van rá lehetőség, mert akkor kisebb a tét. "Magabiztosabban tárgyalsz, jobb fellépésed van, nem mész bele rossz alkuba szorult helyzeted miatt, nem kell szoronganod, hogy mi lesz, ha nem sikerül." - írja a HR-es.

A pályázó értékesebbnek tűnik, mert a HR-esek munkanélküliséget valamiért mindig bizonytalansági tényezőként értékelik, ritkábban tartják előnynek (csak azonnali kezdésnél).

1. Kiválasztási szempont-e ez racionálisan?

Elméletileg racionálisan kiválasztási kritérium a jelölt meglévő munkaviszonya csak akkor lehet, ha olyan sürgősen kell az ember, hogy nem tudják megvárni, amíg a másik helyen letölti a felmondási idejét. "Emiatt esetleg kiszórhatják, de ez nagyon ritka. Sosem kell annyira sürgősen, hogy ne lehetne rá várni 1-2-3 hetet". - írja JobAngel.

2. ... akkor emocionálsian?

Emocionálisan már sokféleképpen értékelik a jelölt meglévő munkaviszonyát, sajnos amíg emberek a döntéshozók, mindig lesz ilyen. "Mindig a könnyebb utat, egyszerűbbnek tűnő megoldást keresik, a döntések szinte kivétel nélkül így születnek". - emeli ki JobAngel. Ilyen gondolatok járnak a kiválasztók fejében egy állásban lévő jelölt álláskereséséről:

- Ha épp dolgozik és állást keres, akkor elégedetlen, könnyű motiválni.

- Ha egy számukra ismeretlen cégnél dolgozik, akkor ezzel a legkönnyebb érvelni a jelölt mellett.

- Ha egy jónak tűnő cégnél dolgozik, már csak azért is behívják, hogy megtudják tőle állásinterjún: mégis mi baja azzal a "tökjónak ismert" céggel? Ilyenkor legyen óvatos az álláskereső, nehogy olyan hírt terjesszen, aminek jogi következményei lehetnek.

- Ha egy nagyon rossz, szétesőben lévő cégnél dolgozik, magyarázni sem kell, tudják, miért keres állást. De akkor is behívják, egy kis pletyka, információ hátha jól jön... (Szintén óvatosan az információátadással)

- Aki régóta dolgozik, azt is úgy értékelik, hogy biztos unja már, kiégett, kell neki a változás, esetleg előrelépés.

Hogyan értékelik a munkanélkülit?

Szomorú erről beszélni (szomorú, mert nem szakmai szempont), hogy az állásban lévő jelölt melletti érveléssel azért magyarázza meg magának minden kiválasztó a döntését, mert a munkanélkülitől félnek. A munkanélküli mindig "gyanús". Ha friss munkanélküli, jobbak az esélyei, mintha régóta az. A "régóta" alatt 2-3 hónapot kell érteni, miközben átlagos állástalálási idő 6-9 hónap is lehet." Kedves kiválasztók! Talán tisztában kéne lenni a munkaerő-piaci trendekkel... még akkor is, ha éppen nem HR-es vagy..." - emeli ki JobAngel.

"Látható, hogy racionális alapja nincs a munkanélküliek iránti ellenérzésnek, ezért a munkanélküliek az állásjelentkezéseiket szakmai érvekkel megtűzdelve írják meg, állásinterjún is ezzel érveljenek. Ez sikerhez szokott vezetni, mert a racionális érveket nem keresik a munkanélküli mellett. Ha készen megkapják, azzal segíted őket a döntésben, és persze magadnak is sokat segítesz." - húzza alá JobAngel.

Van kalap, nincs kalap

Minden attól függ, hogy az adott munkáltató hogyan értékeli az állásváltókat. Ha esetleg őt is hagyták már el alkalmazottak fájdalmas következményekkel, hajlamos lehet jobhoppernek kikiáltani minden állásból állást keresőt. "Pont ezért nem szabad a munkanélkülieknek sem reményvesztettnek lenni: mindenki meg fogja találni azt a hozzáállású embert, aki neki kedvező döntést hoz". - írja JobAngel.

HR Blog
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sikertelenség az álláskeresésben

Az álláskeresés együtt jár a kudarccal, ezt azok, akik számára a kudarc minden esetben tragikus, nagyon megszenvedik. Különbséget kell azonban tenni... Teljes cikk

Így kell megpályázni egy vezetői pozíciót

JobAngel arról ír a HRBlogon, hogy az önéletrajzot, és a motivációs levelet is újra kell gondolnunk 2019-ben. A jó szakemberek, vezetők nagyon... Teljes cikk

Ez legyen az önéletrajzban, ha cégen belül keresünk állást

Előfordulhat, hogy cégen belül szeretnénk pályázni, előrelépni, vagy épp csak megúszni a leépítést, és továbbra is a cégnél maradni. Ez... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár