Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

A pedagógusok töredéke kapja meg a teljes táppénzt, ha covidos

A pedagógusok kicsit több mint fele érzi úgy, hogy elégségesek az informatikai kompetenciái a digitális oktatáshoz. Többségük nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Többek közt ez is kiderült a 21 Kutatóközpont és a PSZ által közösen készített reprezentatív kutatásból. A válaszadók közül 19% igazoltan megfertőződött a járványban, töredékük kapta meg a 100%-os táppénzt.

A tanárok leterheltsége akkora, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének képviselői szerint lassan nem lesznek tanárok, akik tanítsák a gyerekeket. A fiatalokat a nagy megterhelés, felelősség mellett az alacsony bérek nem vonzzák a pályára. A járványkezelés tekintetében is sok olyan hiányosságot látnak, ami a pedagógusok hangulatát jelentősen befolyásolta az elmúlt időszakban.

A 21 Kutatóközpont december közepe és január közepe között egy online kérdőíves kutatást készített a PSZ-vel közösen az oktatásban dolgozók részvételével. A kérdőívet közel 1300-an töltötték ki (1269 érvényes válasz érkezett).

Digitális kompetenciák


A reprezentatív kutatás eredményeiből - amelyet Galgóczi Eszter és Fényes Csongor kutatók mutattak be - az derült ki, hogy bár a pedagógusok 80%-a részt vett valamilyen digitális képzésen korábban, ezek tartalma nem volt elégséges ahhoz, hogy az online oktatás hirtelen elindulásakor felkészültnek érezzék magukat. Így a válaszadók 53%-a érezte úgy, hogy éppen elégségesek a feladtaik elvégzéséhez a kompetenciáik, míg 7% úgy érezte, hogy ezek hiányában nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A kompetenciákkal kapcsolatos magabiztosság az életkorral összefüggést mutatott, vagyis az idősebb korosztály érzi magát legkevésbé otthon ebben a környezetben.

kompetenciák
Ráadásul a tanárok úgy látják, hogy a diákok között is számosan vannak azok, akiknek szintén hiányoznak a digitális készségeik és az eszközeik a megfelelő haladáshoz az online oktatásban, így ők félő, hogy komoly lemaradást szenvednek el. A gimnáziumokban általában nem okozott gondot az átállás, míg az általános iskolákban, szakiskolákban és szakközépiskolákban viszont annál inkább, a korábban említett tárgyi és kompetenciahiányok miatt.

Az átálláshoz egyébként a pedagógusok 51%-a kapott valamilyen segítséget a munkáltatótól, ebben a tekintetben az óvodapedagógusok voltak a leginkább magukra hagyva, pedig elvileg ahol a lehetőségek adottak voltak, ott az óvodákban is folyt volna online nevelés. A PSZ-hez beérkezett jelzések szerint a szülők igényelték volna, hogy óvodáskorú gyerekeiknek legalább délelőtt lehettek volna foglalkozások, ami segítette volna az ő otthoni munkavégzésüket is az első hullám korlátozásai idején, mondta Totyik Tamás, a szakszervezet elnöke.

pedagógus
Ha a tanárok a folyamat során elakadtak (55%-kukkal fordult elő ilyen), akkor elsősorban kollégáiktól (67%) vagy családjuktól (55%) kértek informatikai segítséget vagy az interneten próbáltak megoldást találni a problémájukra (47%). A többség (56%) tavaszra szívesen visszatérne a hagyományos oktatási keretek közé, de az idősebb korosztály is szívesen használna a későbbiekben is több digitális eszközt a tanításban, mint korábban tette.

Oltatnák magukat, ha lehetne


A kérdőív eredményei szerint az oltási hajlandóság a pedagógusok körében 43%-os, míg 36% még bizonytalan a kérdésben. Legtöbben a gimnáziumi pedagógusok közül vállalnák biztosan az oltást (64%), míg legkevesebben az óvodákban (27%). Mindenesetre a tanárok körében az oltási kedv meghaladja az össztársadalmi arányokat. A járvány második hullámában jelentősen többen fertőződtek meg, mint korábban. Az általános- és a szakiskolákban 22% ez az arány. (Ráadásul ez az arány két hónap alatt ugrott meg a középfokú oktatásban, hiszen novembertől már online tanításba mentek át.)

oltás, pedagógus
A többség nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, persze azok közül, akik jelenleg is személyesen vannak jelen az iskolákban.
A válaszadók 19,3%-ánál történt igazolt COVID19 fertőzés, azonban közülük mindössze 18,6% kapott betegsége alatt 100%-os táppénzt. Volt olyan is, aki azért kapta meg a teljes összeget, mert betegsége alatt digitálisan bekapcsolódott az oktatásba. A többség azonban alacsonyabb összeget kapott csak kézhez.

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete nevében többször hangsúlyozta, hogy az oktatásban dolgozók oltását kiemelten kellene kezelni, hiszen az egészségügyi és szociális szférában dolgozók után a leginkább kitettek a fertőzés lehetőségének.

Nyitókép: Jerry Kimbrell képe a Pixabay -en.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Budapest Környéki Törvényszéken 21 százalékkal csökkent az ügyhátralék

A Budapest Környéki Törvényszéken (BKT) 2021-ben több mint 150 ezer ügyet fejeztek be, 8,3 százalékkal többet, mint az előző évben. Teljes cikk

Díjazták a beszerzési és a logisztikai szakma legjobbjait

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) évek óta több kategóriában is meghirdeti a magyar beszerzési és logisztikai... Teljes cikk

CEO, CFO, CMO és társai - melyek a C-suite munkakörök és mit takarnak?

Az angol vállalati szaknyelvben gyakran felbukkan a C-suite elnevezés, amikor felsővezetői munkakörökről van szó. A C a chief, az igazgató elnevezést... Teljes cikk

Facebook