Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 1 hónapja

A pedagógusok töredéke kapja meg a teljes táppénzt, ha covidos

A pedagógusok kicsit több mint fele érzi úgy, hogy elégségesek az informatikai kompetenciái a digitális oktatáshoz. Többségük nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Többek közt ez is kiderült a 21 Kutatóközpont és a PSZ által közösen készített reprezentatív kutatásból. A válaszadók közül 19% igazoltan megfertőződött a járványban, töredékük kapta meg a 100%-os táppénzt.

A tanárok leterheltsége akkora, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének képviselői szerint lassan nem lesznek tanárok, akik tanítsák a gyerekeket. A fiatalokat a nagy megterhelés, felelősség mellett az alacsony bérek nem vonzzák a pályára. A járványkezelés tekintetében is sok olyan hiányosságot látnak, ami a pedagógusok hangulatát jelentősen befolyásolta az elmúlt időszakban.

A 21 Kutatóközpont december közepe és január közepe között egy online kérdőíves kutatást készített a PSZ-vel közösen az oktatásban dolgozók részvételével. A kérdőívet közel 1300-an töltötték ki (1269 érvényes válasz érkezett).

Digitális kompetenciák


A reprezentatív kutatás eredményeiből - amelyet Galgóczi Eszter és Fényes Csongor kutatók mutattak be - az derült ki, hogy bár a pedagógusok 80%-a részt vett valamilyen digitális képzésen korábban, ezek tartalma nem volt elégséges ahhoz, hogy az online oktatás hirtelen elindulásakor felkészültnek érezzék magukat. Így a válaszadók 53%-a érezte úgy, hogy éppen elégségesek a feladtaik elvégzéséhez a kompetenciáik, míg 7% úgy érezte, hogy ezek hiányában nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A kompetenciákkal kapcsolatos magabiztosság az életkorral összefüggést mutatott, vagyis az idősebb korosztály érzi magát legkevésbé otthon ebben a környezetben.

kompetenciák
Ráadásul a tanárok úgy látják, hogy a diákok között is számosan vannak azok, akiknek szintén hiányoznak a digitális készségeik és az eszközeik a megfelelő haladáshoz az online oktatásban, így ők félő, hogy komoly lemaradást szenvednek el. A gimnáziumokban általában nem okozott gondot az átállás, míg az általános iskolákban, szakiskolákban és szakközépiskolákban viszont annál inkább, a korábban említett tárgyi és kompetenciahiányok miatt.

Az átálláshoz egyébként a pedagógusok 51%-a kapott valamilyen segítséget a munkáltatótól, ebben a tekintetben az óvodapedagógusok voltak a leginkább magukra hagyva, pedig elvileg ahol a lehetőségek adottak voltak, ott az óvodákban is folyt volna online nevelés. A PSZ-hez beérkezett jelzések szerint a szülők igényelték volna, hogy óvodáskorú gyerekeiknek legalább délelőtt lehettek volna foglalkozások, ami segítette volna az ő otthoni munkavégzésüket is az első hullám korlátozásai idején, mondta Totyik Tamás, a szakszervezet elnöke.

pedagógus
Ha a tanárok a folyamat során elakadtak (55%-kukkal fordult elő ilyen), akkor elsősorban kollégáiktól (67%) vagy családjuktól (55%) kértek informatikai segítséget vagy az interneten próbáltak megoldást találni a problémájukra (47%). A többség (56%) tavaszra szívesen visszatérne a hagyományos oktatási keretek közé, de az idősebb korosztály is szívesen használna a későbbiekben is több digitális eszközt a tanításban, mint korábban tette.

Oltatnák magukat, ha lehetne


A kérdőív eredményei szerint az oltási hajlandóság a pedagógusok körében 43%-os, míg 36% még bizonytalan a kérdésben. Legtöbben a gimnáziumi pedagógusok közül vállalnák biztosan az oltást (64%), míg legkevesebben az óvodákban (27%). Mindenesetre a tanárok körében az oltási kedv meghaladja az össztársadalmi arányokat. A járvány második hullámában jelentősen többen fertőződtek meg, mint korábban. Az általános- és a szakiskolákban 22% ez az arány. (Ráadásul ez az arány két hónap alatt ugrott meg a középfokú oktatásban, hiszen novembertől már online tanításba mentek át.)

oltás, pedagógus
A többség nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, persze azok közül, akik jelenleg is személyesen vannak jelen az iskolákban.
A válaszadók 19,3%-ánál történt igazolt COVID19 fertőzés, azonban közülük mindössze 18,6% kapott betegsége alatt 100%-os táppénzt. Volt olyan is, aki azért kapta meg a teljes összeget, mert betegsége alatt digitálisan bekapcsolódott az oktatásba. A többség azonban alacsonyabb összeget kapott csak kézhez.

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete nevében többször hangsúlyozta, hogy az oktatásban dolgozók oltását kiemelten kellene kezelni, hiszen az egészségügyi és szociális szférában dolgozók után a leginkább kitettek a fertőzés lehetőségének.

Nyitókép: Jerry Kimbrell képe a Pixabay -en.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gépjárművezető feladatai

A gépjárművezetők a FEOR besorolás alapján vagy személygépkocsit vagy tehergépjárművet vezetnek személy- vagy áruszállítási céllal. Teljes cikk

A pedagógusok töredéke kapja meg a teljes táppénzt, ha covidos

A pedagógusok kicsit több mint fele érzi úgy, hogy elégségesek az informatikai kompetenciái a digitális oktatáshoz. Többségük nem érzi magát... Teljes cikk

Háromgyermekes édesanya az év taxisofőrje

A Főtaxi sofőrjeinek szavazatai alapján Váradi Zsuzsanna kapta meg Az év taxisofőrje díjat. A háromgyermekes édesanya 5 éve taxizik és azt tervezi,... Teljes cikk