Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

A siker receptje Dr. Csernus módra

Vegyünk egy felelősségteljes embert, aki méltó a sikerre, a mának él, és belead anyait-apait. Első lépésben hántsuk le róla a hazug rétegeket, így megkapjuk a valódi arcát. Adjunk hozzá egy jó nagy adag őszinteséget, energiát, önbizalmat. Ezt követően formáljuk következetesre, elfogadóvá, megbocsátóvá. Aztán hagyjuk felnőni - vallja Dr. Csernus Imre.

images

A méltán híres, vagy hírhedt pszichiáter a pénzben mérhető sikerről, a siker hozzávalóiról beszélt és beszélgetett a közelmúltban egy rendezvényen, amelyet a Polaris Managament Consulting Kft. támogatott. Csernus Imre először foglalkozott ilyen előadás keretében a pénzzel, a karrierrel, az üzleti élet problémáival és a menedzseri életvitel buktatóival. A szervezők célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, belső állapotunk visszatükröződik a szakmai életünkben is: a lelki egyensúlyt hiába akarjuk, nem tudjuk külsőségekkel (pénzzel, pozícióval) pótolni. Csernus véleménye szerint ugyanis minden belül dől el, és ezért mindenkinek tennie kell.


Dr. Csernus Imre sokkol minket



A rendkívüli erőt sugárzó, végtelenül laza stílusú Csernus doktor valahogy a veséjébe lát az embernek, (jelen esetben az interjúztatónak) így önkéntelenül a saját életére vetíti azokat a gondolatokat, amelyeket kifejtett a kérdésekre. - Felhívom kedves olvasóink figyelmét, hogy a válaszok sokszor kicsit elvontak, néha durvák, de mindenképpen elgondolkoztatók, mindenki értse úgy, ahogy neki tetszik. (a szerk.)


A nő fogalma mögött meghúzódó valós tartalom



Meddig marad a szerepkonfliktusban vergődő nő? Melyik szerep felé fogunk hajlani: az elvileg családcentrikus, háztartás és karrier között őrlődő nő, avagy a munkájába temetkező, gyermeket későn, egyedül vállaló gyengébbik nem képe felé? Vagy egyszerűen újabb fordulat következik be a nők amúgy sem egysíkú fejlődésében? - kérdeztük Dr. Csernus Imrét.

A pszichiáter leszögezte: a női szerepek alakulását nem lehet előre megjósolni, amúgy sem lát sok igazi nőt maga körül, így szerinte inkább ezzel a problémával kellene foglalkozni. - Tudja kisasszony, olyan jó lenne, ha sok igazi nőt látnék, inkább nőneműek tömegével találkozom. A kettő között óriási a különbség: a nő szeméből méltóság sugárzik, míg a nőneműnek csak a kongó üresség.

És hogy mit tehetünk, hogy a mi szemünkben is ott csillogjon ez a bizonyos méltóság? Dr. Csernus úgy véli, érdemes lenne befejezni az emocionális értelemben vett hazudozást és vállalni a felelősséget. Ha ez megtörténik, megszületik a nő. Úgy gondolja, rengetegen hazudnak maguknak, másoknak, nem vállalják önmagukat, nőiességüket, igazi érzelmeiket, vagy azok hiányát, hanem csak úgy vannak a világban, és ha nagyon unatkoznak, szülnek két gyereket, ahelyett, hogy megoldanák a problémájukat.

- Remélem, a testi-lelki egyensúly felé tartanak a nők: amikor egyformán fontossá válik akár a karrier, akár a magánélet. Azért nem használom a család fogalmát, mert ahogy kevés igazi nőt, úgy elenyésző számú családot is látok. Inkább álszent emberek gyülekezetének titulálnám a család mögé megbújó embereket, akik nem ismerik a felelősségvállalás kifejezését - mondja ki Dr. Csernus azt a problémát, amit sokan észrevételeztek már, de nem nyilvánították ki.


Felelősségvállalás kontra boldogság



Arra a kérdésre, hogy ezt az egyensúlyt hogyan teremthetjük meg, hogyan lavírozzunk a család és a karrier között, a pszichiáter újra elővette a felelősségvállalás kifejezését, amelyet szerinte kevesen használnak az élet minden területén. Úgy véli, ha a felnőttekből több lenne, akkor a megfelelő irányba haladna az emberek élete. A racionális felelősség már más lapra tartozik, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az összeférhetetlen a boldogsággal. - A boldogság egy érzés. Az, aki ebben sumákol, azaz az érzelmi konfliktusaikat nem akarja, nem meri kimondani, feloldani, ezen a területen nem nő fel, annak nem jár a felnőtteknek kijáró boldogság - nyomatékosítja az orvos.


Karrier vagy család?



A karrier és a család közötti szerepkonfliktus kapcsán Dr. Csernus Imre kifejtette, mindkettő elképzelhető, csak azt kell szem előtt tartani, hogy az illető ne az üres élete kitöltéséhez használja fel a gyereket, hanem a már amúgy is teljes életét teljesítse ki egy kisgyerekkel a megfelelő partnerrel az oldalán. - Ha valaki már kifutotta magát az életben, túl van az önmegvalósításon, és a megfelelő partnert is megtalálta, akkor teljesen rendben van a gyermekvállalás, különben nem - osztotta meg a HR Portallal egyik különösen egyedi hitvallását Csernus Imre, hozzátéve: úgy lehet egyensúlyt teremteni ezekben a szerepkonfliktusokban, ha a férfi és a nő közösen vállalja a felelősséget.


A férfias nő



Dr. Csernus korábban úgy nyilatkozott: azokkal az emberekkel foglalkozik, akik reménytelenül küszködnek nap, mint nap, évtizedek óta egy kilátástalan helyzetben vergődnek, tanácstalanok, nem tudják, mit kezdjenek az életükkel, nem képesek szembenézni elbaltázott házasságukkal, siralmas hazugságaikkal. - A minap látogatott meg egy pár, ahol felcserélődtek a nemi szerepek. Ezt a kézfogásukból érzékelni lehetett: a nő férfiasan, a férfi nőisen fogott kezet. Én pedig azon morfondíroztam, melyikük a férfi. Tehát a férfias nő az, aki átveszi a férfiaknak kijáró jellemvonásokat, aki mellett nem férfi van, és ez alapvetően befolyással van a hölgy érzelmi életére, ugyanis egy idő után már nem fog tudni férfiként tekinteni párjára. Az a típusú nő, aki pótmamát játszik, meg akarja menteni a pasiját, egyszer csak rádöbben, neki nem ez kell, és akkor bajban lesz.


"Aki nem nő fel, annak nem jár a siker!"



Az előadáson Dr. Csernus Imre és a szervezők arra keresték a választ, hogy az egyik ember miért lesz sikeres és gazdag, a másik miért nem; miért hajtják túl magukat az emberek a pénzért, amikor nyilvánvalóan egy agyonhajtott egyén nem tud hatékony lenni a munkájában és boldog a magánéletében.


Racionális és érzelmi siker



A racionális és érzelmi sikert differenciáltan érdemes értelmezni. Léteznek racionális pajzsok, amelyeket maga elé tart az illető, így az érzelmeket nem nyilvánítja ki és azok nem jutnak el hozzá. Erősnek, jó munkaerőnek, jó főnöknek mutatja magát. Ám egy váratlan kérdés egyszerűen kibillenti őket ebből a szerepből, amelynek következtében szétesnek. Ez nem történne meg, ha rendelkeznének önbizalommal és a kisugárzással - mondja Dr. Csernus.

Létezik azonban okos-okoskodó (vámpír) típus is, amelyik sajátos konfliktuskezelési modellel rendelkezik. A negatív szituációt intelligenciával oldja meg, megmagyarázza, miért van ez így jól. Ezzel megkezdődik a hazudozás, amelyre akár a párkapcsolata is rámehet. Ilyen esetekben felborul a racionális és az érzelmi egyensúly. Például racionalitás terén "sikeres", jól végzi a dolgát, jó munkaerő, az érzelmi élete viszont problémás. Ilyenkor nem beszélhetünk sikeres emberről, ugyanis ez az ember "nyuszi". A probléma megoldása helyett, homokba dugja a fejét. Innentől kezdve a "nagybetűs élet" addig fogja lelkileg kihasználni, amíg csak akarja. Az igazi partnerkapcsolat pedig csak álom marad számára, amely azt jelenti, hogy megteremtődik a kölcsönös tisztelet és az ebből fakadó bizalom.


Ha levedlik a "sikeres ember" álarca



- Olyan korban élünk, amikor a fájdalmat minden áron meg akarjuk szüntetni. Fáj a fejed? Itt egy bogyó. Nem elfogadni akarjuk a fájdalmat, hanem gyorsan legyűrni - érzékeltette a problémát Dr. Csernus. Ez a fajta magatartás, úgymond képmutatás egyaránt jellemező a társasági és munkakörnyezetünkre. Rengetegen mutatják pozitívnak életüket, úgy csinálnak, mintha minden rendben lenne, de ha odafigyelünk, jól észlelhető a spontán mosoly hiánya. Az egyén környezete nem veszi észre, hogy egyáltalán nem olyan erős, nincs olyan jól. Egy ember azonban ezt megérzi, szagot kap: az a főnök. Innentől kezdve kihasználja ezt a típusú munkavállalót. Ha a menedzser tudatos gazember, manipulátor, akkor még félni is fognak tőle alkalmazottai.

Azonban mit találunk, ha lerántjuk a sikeres egyén álarcát? Adott egy ember, aki megélt x évet, sikeres a munkájában, de hol van ő? Rengetegen találják szembe magukat azzal a problémával: nem tudnak mit kezdeni magukkal, az életükkel, nem találják magukat. És a háttérben ott van a feleség, két gyerek, karrier. Tehát látszólag a csúcson vannak. Amikor egy vezető eszméletlenül el van szállva magától, érdemes váratlan szituáció elé állítani, ugyanis abból sok minden kiderül.


Mi a siker?



A részt vevők megpróbálták összeszedni a siker hozzávalóit: család, munka, egyensúly, öröm, tisztesség, pénz, elismerés, becsület. A pszichiáter elmondta az ő verzióját a siker tényezőiről. - Az, aki nem nő fel, annak nem jár hiteles család és a munkája is vegetálásról fog szólni, mivel nem fog olyan feladatot végezni, amellyel teremt. Egyébként a munka azért nem teremtés, mert egyfajta kompenzáció - magyarázza az orvos. A munkamánia a szenvedélybetegségek új formája, amely egyértelműen hordozza e betegség klasszikus jellemzőit: a menekülést a valóság elől, a nem létező boldogság pótlására használt túlmunkát. Dr. Csernus kérdésünkre elmondta, bárkiből lehet munkamániás, nem kell hozzá különleges személyiségjegy. - Aki a vele történt pozitív és negatív konfliktusokat nem akarja megoldani, azokat munkába fojtja, és azt hiszi ez a jó megoldás - tisztázza a szakértő.


Felelősségvállalás



- A siker méltóság: az méltó a sikerre, aki este nyugodt szívvel bele tud nézni a tükörképébe, a szemébe. Aki nem akar felnőtté válni, az nem tudja ezt megtenni. - Lehet hogy mosolyt erőltet az ajkára, sok pénzt fog keresni, de legbelül érzi, hogy valami nincs rendben.

- A siker csak akkor következhet, ha már szembenéztem, megfogalmaztam problémáimat, fájdalmamat, így rendeződnek csak el a lelki problémák. Nem beszélhetünk viszont sikerről, ha az illető a fejét homokba dugja, és nem vállalja a felelősséget. Ennek következménye jól látható: tíz év múlva ott találja magát egy vagy kettő gyermekkel, egy feleséggel/férjjel az oldalán. A köztudatban erre elégedett arccal bólintanának rá: íme a rendes, tisztességes, felelősségteljes ember mintaképe. Dr. Csernus szerint azonban tévednek, mert szerinte ez az ember egy "nyúl", mivel nem mer szembenézni valódi érzelmeivel, vágyaival.


Sikert kizáró tényező: önprostitúció



A munka világában gyakori jelenség a fásultság, amikor hiába a sok anyagi juttatás, a márkás autó, normális kollégák, ha már nem motivál a feladat. A szemem folyton az órát lesi, a percek őrjítő lassúsággal telnek, alig várom, hogy véget érjen a munkaidő. Emellett otthon is játszani kell a boldog családot. A méltóság megszűnése két pontban zárja ki a sikert. Az első, hogy feladja az álmait, a második, hogy elkezd megfelelni másoknak, annak érdekében, hogy elismerjék, szeressék. Mindkét folyamatot önprostitúcióként definiálta a pszichiáter. Ezzel ugyanis saját méltóságát irtja ki az illető. Az alkalmazkodás akkor jó, ha kölcsönös. Ha egyoldalú, akkor csupán megalkuvásról beszélünk.

- Hogy mi a siker? - sóhajtotta sokadszorra a mikrofonba gúnyosan Dr. Csernus Imre, aki szerint az aktuális megmérettetés adja meg, a sikeresek klubjába tartozom-e. - Azt hisszük, hogy akkor fogjuk vinni valamire, ha iskolák sorát járjuk ki, okleveleket pakolunk polcunkra, roskadoznak a szakmánkat igazoló papírok, ám az életben nem alkotunk semmit. Csak érzelmi felnőtteknek jár az érzelmi felnőtteknek járó boldogság - emelte ki Dr. Csernus. Erre jó példa, hogy akkor fognak tiszteletet kapni a munkahelyen, ha az egyén önmagát is tiszteli.


A görcsösség is akadályoz



A siker utáni vágyakozás növekedésével egyenlő arányban távolodik a siker. Tehát, minél jobban akarom, annál távolabb kerül tőlem. Csak egy szolga lesz a sok közül. A méltóság morzsáit sem találhatjuk meg egy ilyen emberben. A szolga azt hiszi, egyszer majd meg fogják becsülni az ő munkáját. Ám minél inkább görcsösen szorítja, annál inkább kifolyik a keze közül a megbecsülés.

A szeretet is a siker tényezői közé sorolható, de csak akkor, ha nem erőszakosságból ered, nem a kisajátításról szól.(édesanya-gyerek) Ha barátaimmal, párommal sokkal mélyebb dolgokat tudok megbeszélni, mint egyik-másik szülőmmel, ott már probléma van. A fájdalomtól, esetleges problémától való rettegés tart minket távol az őszinteségtől és ezáltal a sikertől is.


Mély vízbe vetve - új dologtól való félelem



Ahogy az új dologtól való félelem is. Ennek érzelmi és racionális oldala is lehet. Például ha valaki 35 évesen nem tud úszni. Fel kell tenni a kérdést, hogy mindent megtett-e? Az élet minden területén adódik egy medence, amelybe bele kell ugranunk, még akkor is, ha addig nem tettük és meg kell próbálnunk. Dr. Csernus szeret olyan dolgokba belevágni, amelynek csupán egy százalék az esélye, hogy sikerülni fog. Utána ugyanis elmondhatja magáról, mindent beletett, mindent megpróbált, ha nem jött össze, az sem baj, nem sikerülhet minden. Ilyenkor jön a képbe a méltóság: én mindent megpróbáltam. Ráadásul nem azzal a kérdéssel és gombóccal a torkomban fekszem le minden este, hogy mi lett volna ha...Tiszta a lelkiismeretem. Az alvás módja, minősége sokat elárul az ember lelkében dúló viharokról. Ha a jövőn, anyagi problémákon rágódunk elalvás előtt, akkor az azt jelenti, nem tettünk meg mindent a legjobb tudásunk szerint.


A pszichés státusz, a siker ötparancsolata



Éberség: Nem fog összejönni az, amit éppen akarok, ha csökken az éberségem, ugyanis nem leszünk összeszedettek, így elszalaszthatunk fontos dolgokat.

Őszinteség: elsősorban önmagammal szemben és másokhoz is adott esetben.

Megbocsátás: megbocsátani magamnak, ha valami nem jött össze, és túllépni rajta.

Elfogadás: - Ha elfogadjuk azt, hogy rosszból és jóból is állunk, akkor képesek leszünk konfliktus helyzetben szuperálni - emeli ki az egyik fontos tényezőt az orvos.

Következetesség: egy korábbi interjúban Csernus úgy indokolta durvaságát, trágár kifejezés-használatát, hogy ezek adott helyzetben segítenek. Váratlanul bedob egy fogalmat és közben azt figyeli, fáj-e az illetőnek. Ha igen, akkor az konfliktust jelent. Ahol pedig konfliktus van, ott probléma is. Ha pedig probléma, akkor azzal érdemes foglalkozni. A szőnyeg alá sepert dolgok pedig az idő során felgyülemlenek, kicsúcsosodnak, majd kirobbannak. Ez csak idő kérdése. Nem is lenne ez probléma, ha sokáig élnénk, de nem élünk.

A következetességet napi gyakorlatában alkalmazó Csernus névhez a szadista jelző tapadt. Pedig ő csak azt alkalmazta, amit az életben megtapasztalt."Aki nem tanul a szép szóból, jön az ostor"- érzékeltette egy szólással ezt a fogalmat. - A jó főnök tiszteletet kíván kivívni. Számon kéri azt, amire felvette a dolgozóját. Ha harmadszorra sem látja viszont azt a teljesítményt, amelyről megköttetett az egyezség, akkor nincs miről beszélni. Nincs mese, le is út, fel is út. Ez jelenti a következetesség meglétét - hozott egy példát a pszichiáter, aki úgy gondolja, mindig vannak vesztesek. Egyébként is elképzelhető, hogy az egyén életében pontosan ez a kirúgás fog segíteni, hogy észhez térjen. Rá kell jönnie ugyanis, hogy a sikerért meg kell dolgozni.


Egy nap az élet



Ha feltesszük azt a kérdést magunknak, hogy meddig tart az életünk, biztosan nem az a válasz hangzik el a fejünkben, amit Csernus doktor mondott, mely szerint az életünk az adott napról, óráról, percről szól. - Nincs garancia arra, hogy holnap is fel fogunk ébredni. Az embernek az életében csak egyszer van 2008. március 26. - hangsúlyozza Ars Poeticáját Csernus. Így élnek azok, akik mindent beletesznek, és nyugodt szívvel fekszenek le, mert tudják, hogy ennél többet nem tehettek volna. - Ami tegnap volt, abból levonom a következtetéseket és továbblépek. Nekem sokat segít ez a fajta gondolkodás - vallja Csernus, aki még egy lényeges dolgot jegyzett meg.

A siker és a kudarc között nem egy légüres tér van, hanem a türelmi zóna. Ide kerül mindaz, ami nem jött össze, de az még nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottunk. A kudarcról akkor beszélünk, ha valaki lusta, nagyképű, mohó stb. Arra a kérdésre, hogy Dr. Csernus Imre sikeres-e, azt válaszolta, hogy az, de megdolgozik érte. És Ön? Bevállalja? Igen, vagy nem?

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk