Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 9 éve

A színek hatalma a munkahelyen

A környezetünkben található színek meghatározzák hangulatunkat. Ezért különösen fontos, hogy azokban a helyiségekben, ahol huzamosabb időt töltünk - mint például a munkahelyünk -, milyen színek vesznek körül bennünket. Az emberek színpreferenciái eltérnek egymástól, mivel a színeket különbözőképpen érzékeljük, aminek következtében más-más reakciót váltanak ki belőlünk. Az európai emberek színpreferenciáját főként a kék, piros, zöld, bíbor, narancssárga és sárga színek teszik ki. Általában az iroda funkciójától, a megrendelő/vállalatvezető ízlésétől és a cég szellemiségétől, arculatától függ, milyen színeket alkalmaznak a munkahelyen.

images

Az irodai dekoráció elsősorban a funkcionalitásra törekszik, azonban a színek pszichológiai befolyását szem előtt tartó szakemberek szerint az irodai környezetben használt színek nagy hatással vannak a dolgozók érzelmi jóllétére - olvasható a hrmasia.com cikkében. Ennél fogva a színárnyalatok megfelelő megválasztásával olyan környezetet lehet kialakítani, amelyben egyszerre lehet maximalizálni a hatékonyságot, minimalizálni a fáradságot, fásultságot, valamint ösztönözni a dolgozók közötti együttműködést és a kreativitást.

Az irodai megoldásokkal foglalkozó Kinnarps szakemberei a HR Portálnak elmondták, hogy a munkahelyen történő színhasználatnak alapvetően két területe van: a normalizált használat és a munkaterek színdinamikai kialakítása. A munkakörnyezetben tájékoztatást szolgáló és biztonságtechnikai színmegjelölések is szükségesek, amelyeket szabvány, normarendszer ír elő. Az egyértelmű értelmezés miatt ugyanannak a színnek minden esetben ugyanazt kell jelölnie, így a piros a tiltásra, a kék az utasításra, a sárga-fekete a veszélyre, a zöld szín pedig a tájékoztatásra figyelmeztet. Ezekhez a biztonsági színekhez geometriai alakjelek, úgynevezett piktogramok tartoznak.

A színdinamika a színek tudatos használatát jelenti. A tájékoztató funkciójukon felül a színek esztétikai élményt is nyújtanak, és javíthatják a dolgozók konfortérzetét. A különböző egyéni preferenciákból adódóan azonban a munkaterek színdinamikai kialakítása sokkal összetettebb kérdés, hiszen nagyon változó, milyen színeket kell alkalmazni az adott munkakörnyezetben, hogy a munkavállaló jól érezze magát. Összességében azonban elmondható, hogy nem mindegy milyen színpárokat alkalmazunk, és hol alkalmazzuk őket: a padlón a falakon a plafonon vagy esetleg a bútorok felületén - hívta fel a figyelmet a Kinnarps szakértője.


Ittfon főleg fehér falakkal találkozniA legtöbb irodában fehér a falak színe, mivel Magyarországon alapvetően a németektől származó stílus a jellemző, vagyis az irodákban többnyire fehér falak és sötét bútorok dominálnak. A közösségi terekben már jobban mernek színeket alkalmazni a vállalati dizájnerek, ilyen helyiségek például a teakonyha, a tárgyaló, a kreatív szoba, illetve a szövetek esetében mernek jobban színt választani - tudtuk meg a belsőépítészettel foglalkozó cég szakértőjétől, aki hozzátette: külföldön nyitottabbak a cégek a munkahelyi színek használatában, alapvetően bátrabban használják a színeket, és szívesen alkalmaznak falmatricát, tapétát, stencilezett motívumokat akár a munkaterekben is.


Hogyan válasszunk színt az irodába?A belsőépítészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cég szerint ideális esetben az egész munkakörnyezet kialakítását meg kell előzze egy átfogó felmérés, ahol tisztázódnak a szervezeti igények, a kultúra, a folyamatok, elvárások és funkciók, továbbá a fizikai környezeti tényezőket tekintve a fényviszonyok. Ezek egyedi, személyre szabott keveréké lesz a tökéletes válasz akármelyik cég esetében. Univerzális megoldás nincsen, mindig testreszabott környezetet kell kialakítani - javasolja a Kinnarps szakértője.

Egy jól megtervezett irodában a szoba funkcióján kívül azt is érdemes előre eldönteni, hogy milyen hangulatot kívánnak elérni, és ehhez kellene a színeket megválasztani. Majd érdemes kiválasztani egy uralkodó színt, amely megidézi a kívánt hangulatot. Színtanácsadók az alábbi színárnyalatok használatát javasolják munkahelyi aktivitás elősegítése céljából:


A meleg színárnyalatok

- úgymint a piros, sárga és narancs színek - energiával töltik fel, fényesebbé és vidámabbá varázsolják az irodát, ösztönzőleg hatnak, illetve a munkakedvet is fokozzák. Izgató színekkel érdekesebbé tehető az egyhangú munka is, ugyanakkor könnyen ingerlékennyé válnak a dolgozók ezektől a színektől. Néhány fokkal magasabb hőmérsékletet éreznek az ilyen színű irodában ülő emberek, ezért célszerű nehezen fűthető, huzatos helyiségben használni. Ezen színek mellett viszont a legkevésbé látszik a számítógép képernyője.


A hideg színek

- mint a kék és a lila különböző árnyalatai - nyugodt és derűs légkört alakítanak ki, és eleganciát viszenk az irodába. Ezek a színek éberen tartják a tudatot, öszönzőleg hatnak, valamint nyugtató hatással vannak az emberre, így zajos munkahelyeken hideg színt érdemes választani. Mivel csökkentik a hőérzetünket, a meleg helyiségekben ajánlott alkalmazni.


A zöld színek

mivel a természettel hozhatók párhuzamba, ellazítják az embert, biztonságos, nyugodt légkört teremtenek.


A fehér és a semleges színek

- mint például a krém vagy barnás színek - gyakran a merészebb színek kiemelésére használatosak. A fehér azonban sok esetben káprázást okoz, a barna pedig amellett, hogy az állandóság színe, túlzott használatával nyomasztó és álmosító hatást érünk el.


A fekete szín

lehangoló hatást kelt, és nagy megvilágítási szükséglettel jár.

A rosszul megválasztott színeknek jelentős negatív fiziológiai, biológiai és mentális hatásai vannak, ronthatják a dolgozók hangulatát, koncentrációs- és teljesítőképességét. Ha például egy tárgyalószoba falát sötétkék színűre festjük, annak jelentős lehúzó, frusztráló hatása van, és biztosak lehetünk benne, hogy az ebben a tárgyalóban végzett megbeszélések nagy része nem lesz konstruktív - mondta a Kinnarps szakértője, aki jó példaként a recepciós térben használt sárgászöld színt említette.


Érdemes több színt használni az irodábanA színek megfelelő keveréséhez és párosításához először meg kell választanunk az alapszínt, amely dominánsan fog megjelenni az irodában, valamint a másodlagos színeket és motívumokat. Több alapszín átgondolt elhelyezésével, hangsúlyossá tehetünk különböző területeket, és egyedi atmoszférát érhetünk el az iroda egyes részeiben.
Amennyiben csupán egy színt használunk az irodán belül, érdemes az adott szín világosabb és sötétebb árnyalatainak váltogatásával elkülöníteni a szoba egyes részeit. Ha az alszínhez egy vele harmonikus, összahangban lévő színt párosítunk, kellemes hatást érhetünk el. Kontrasztos vagy komplementer - a színkörön egymással szemben lévő - színárnyalatok használatával igen látványossá tehetjük a teret. A színkörön bármely, háromszög alakban elhelyezkedő három szín együttes alkalmazása a munkavégzés helyén dinamikus, mozgalmas munkakörnyezetet - és nagy valószínűséggel - munkához való hozzáállást eredményez - olvasható a hrmasia.com oldalán. Gazdaságossági szempontból a jobb fényvisszaverő képességük miatt a világos színek csökkentik a világítási költségeket.

Az iroda időnként megismétlődő átfestése jó üzleti döntésnek számít, mivel az átgondoltan összeválogatott színekkel fel lehet frissíteni az esetleg stagnáló munkához való hozzáállást, és új lendülettel töltődhetnek fel a dolgozók. Inspiratív környezetet lehet elérni ezzel az apró változtatással.


Jól átgondolt tervezés inkább a multiknál vanA munkahelyi színek átgondolt használatát illetően Magyarország kevésbe élenjáró, de egyre inkább elterjedőben van a nyugaton megfigyelhető tudatos tervezési koncepció. A Kinnarps tapasztalata szerint főként a multinacionális cégeknél figyelhető meg, hogy magyarországi irodáikat is tudatosan tervezik meg sokszor belsőépítészek, szakértők segítségét kérve. A Kinnarps ügyfelei között is jelentős azoknak a cégeknek a száma, akik tudatosan alakították ki munkakörnyezetüket a falak színétől elkezdve a bútorzaton át egészen a kiegészítőkig.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet az ülőmunka: ezt tegye ellene

Sokan dolgozunk egész nap a számítógépek előtt, ülve, ráadásul már nemcsak a munkaidőt, de a szabadidőnket is a képernyők társaságában, a... Teljes cikk

A munkamánia számos egészségügyi problémát okozhat - Kik a legveszélyeztetettebbek?

Hazánkban a dolgozók 7-8 százaléka lehet munkafüggő, ami olyan betegségek megjelenéséhez is vezethet, mint az emésztési problémák vagy a... Teljes cikk

Emelkednek a tagdíjak a nyugdíj- és egészségpénztáraknál is

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az... Teljes cikk