kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 13 éve

Alakul a fogyatékos-botrány

A kormány az Európai Unió elnökeként könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha válaszolnia kell arra a kérdésre, miért hagyta szétesni a látássérültek társadalmi és munkahelyi integrációját szolgáló országos rehabilitációs hálózatot, amire eddig 682 millió forint uniós támogatást fizettek ki a nonprofit szervezeteknek.

Kritikus a helyzet, hiszen a fogyatékos személyek sorsát nyilatkozataiban a szívén viselő kormány és Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) késlekedése miatt egyelőre nem született megoldás arra, milyen hazai forrásból támogassák az elemi rehabilitáció folytatását, ami az önellátás és a közlekedés ismeretére oktatja, ezzel a munkavállaláshoz is nélkülözhetetlen alapokat adja a látássérülteknek.

Nonprofit szervezetek - Munkaesély Szövetség, CÉHálózat, Szempont Alapítvány, a Siketvakok Országos Egyesülete - gyorsan, már a múlt év novemberében levélben reagáltak a veszélyes folyamatokat indító költségvetési tervezetre. Érvelésük szerint a fejlett országokban evidencia, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek csak az egyéni szükségletekhez igazodó szolgáltatásokkal integrálhatóak a munkaerő-piacra. E szolgáltatások fenntartásának legjelentősebb része jelenleg a Munkaerő-piaci alap rehabilitációs alaprészéből származik - írták tájékoztatáskérő levelükben. A civilek szerint a forrás beszűkülése több szempontból is veszélyezteti a fogyatékos emberek munkaerő-piaci integrációját. Ha a jelenlegi források átcsoportosítás vagy pályázati támogatás nélkül szűnnének meg, akkor bejáratott foglalkoztatói és szolgáltatói, valamint ügyfélkapcsolatokkal rendelkező szolgáltatások és hálózatok is megszűnnének - fejtették ki, és a székesfehérvári események igazolják, hogy nem alaptalanul.

Székesfehérvár nélkül

A Nemzetei Fejlesztési Ügynökség honlapjáról elérhető adatok azt mutatják, hogy a Társadalmi Megújulás Operatív Program, a TÁMOP 5.4.7. keretében a látássérült emberek számára elemi rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére kiírt 800 millió forintos keretből eddig 682 millió forintot ítéletek oda. Ennek ellenére a támogatást felhasználó rehabilitációs központok az utóbbi hetekben elemi rehabilitációs működési kapacitásuk végére jutottak. Nemes István, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének projektmenedzsere elmondta, hogy január 1-jével felmondtak a székesfehérvári munkatársaknak, köztük neki is. Ennek oka röviden annyi, hogy a 170 látássérült társadalmi beilleszkedését segítő elemei rehabilitációs munka uniós támogatása e hónap végével megszűnik.

Ezzel lezárul a 2009 májusa óta tartó rövid korszak, amikor a Közép-Dunántúlon lakó látássérülteknek nem kellett a fővárosba utazniuk ezért, hogy megtanulják az önálló életvitelhez szükséges otthoni tevékenységeket, a közlekedési és kommunikációs ismereteket, melyek nélkül esélyük sincs lejutni a sarki közértbe vagy a munkahelyükre. A kiszolgáltatottság nem ismeretlen a pályázatról pályázatra élő nonprofit szolgáltatói létben, most a LÁRKE Molnár Gábor Látássérültek Rehabilitációs Központjának tizenhárom szakembere járt úgy, hogy január végéig ellátja feladatait, majd távozhat.

A TÁMOP 5.4.7 pályázat megszűnésével hazai források mozgósítására van szükség, amit a Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs Alaprésze adhatott volna, amit a kormány megszűntetett egy az egyben. Így aztán még az előző kormányzati ciklusban kalkulált, a látásrehabilitációs hálózat fenntartásához szükséges évi 1,1 milliárd forintnak sincs helye. Szakértők szerint a pályázatoknak már meg kellett volna jelenniük ahhoz, hogy az elemi rehabilitáció folytatható legyen, akár hazai, akár uniós forrásból. Így a folyamatos működéshez szükséges forrás nincs meg, és mivel non-profit a tevékenység, még egy hónapra sincs tartalék a civileknél.

A székesfehérvári mellett a másik hét régiós központ elemi rehabilitációs tevékenységének európai uniós (TÁMOP 5.4.7) támogatása is lezárul február végén, és csak az őszi időszaktól van pályázható uniós forrás a folytatásra. A közte lévő bő fél évet a magyar költségvetésnek kellene finanszíroznia, ami zökkenőmentesen már nem valósítható meg. A nonprofit szervezetek is megerősítik, hogy az elemi rehabilitáció működtetésének folytonossága nem látszik biztosítottnak, ha csak 2011 szeptemberétől áll majd leghamarabb rendelkezésre uniós forrás a folytatáshoz. A két ütem között mindenképpen szükséges magyar forrásból biztosítani a szolgáltatás működtetését, ez hozzávetőlegesen 700 millió forintot jelent országosan. Jelenleg az alaprész megszűnésével a forráspótlás megoldása is elveszhet - fejtették ki levelükben. A szolgáltatás működtetése az évente látássérültté váló hatezer ember számára mindenképpen szükséges. Ehhez azonban stabil finanszírozás és jogszabályokban rögzített működési keretek szükségesek.

Tehát a székesfehérvári mellett az országos hálózat többi központjának szakemberei sem érezhetik biztonságban magukat, ami becslések szerint 100-120 szakember munkahelyét veszélyezteti, illetve 1500-2000 látássérült elemi rehabilitációja szűnhet meg. - Soltész Miklós még sosem csapott be minket, csalódott lennék, ha ez a kormány nem találna pénzt a hálózat fél éves működésére - mondta el dr. Szabó Miklós, a nagy múltú debreceni Fehér Bot Alapítvány vezetője. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár több esetben hangoztatta, hogy a kormány érdekelt a fogyatékosságügy fejlesztésében, bár a költségvetés nem erről árulkodik. - Talán a kormánynak rövid idő állt a rendelkezésére, hogy mérlegelje a tevékenységünk társadalmi fontosságát, mindemellett én arra kértem 30 érintett munkatársamat, hogy ne keressenek új állást, mert hiszek a megoldásban - fejtette ki dr. Szabó Miklós.
A nonprofit szervezetek a költségvetési törvénytervezetben nem látták biztosítottnak a rehabilitációs célú munkahelyteremtő támogatás forrását sem. Álláspontjuk szerint, ha a rehabilitációs célú munkahelyteremtő támogatás, mint kiadás egyáltalán nem kerül tervezésre, a 2011. évi költségvetés szerint a jelenlegi rendszerből szolgáltatások esnének ki, kapacitások szűnnének meg, amely visszafordíthatatlan károkat okoz az érintett célcsoport foglalkoztatása terén, mindemellett a különböző EU források révén megvalósult értékek vesznek el, az EU által kitűzött célkitűzések csorbulnak.


A Székesfehérvár régiójában élő látássérültek ellátásának folytatásában Nemes István még reménykedik: - Dr. Szőke László, a Fogyatékosságügyi Főosztály vezetője szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium költségvetéséből átcsoportosítható a várhatóan szerényebb működéhez szükséges pályázati pénz, de biztos információnk nincs - mondta el Nemes. A fogyatékosságügyi főosztály és Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos lapunk kérdésére eddig nem adott választ arra, hogy milyen eszközökkel kívánja a kormány támogatni a fogyatékos személyek munkaerő-piaci elhelyezkedését.

Bekapcsolódnak a szövetségiek

Januárban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) széles körű egyeztetést kezdeményez. Múlt héti rendkívüli elnökségi ülésükön hangzott el, hogy az elemi rehabilitáció támogatásának elmaradásával sérülnek a látássérültek érdekei: - Érdekvédőként egyeztetünk a kormányzattal, és ha kell, vállaljuk a konfrontációt, mert az elemi rehabilitáció nélkül az önálló életvitel és a társadalmi integráció, a közlekedés tanulása, a munkavállalás lehetetlenült el, amit az európai jog is garantál a fogyatékos személyeknek - mondta el Szakály Melinda, az MVGYOSZ elnöke.
A nonprofit szervezetek szerint az MPA rehabilitációs alaprészének megszüntetésével évente 800-900 megváltozott munkaképességű és fogyatékos ember elhelyezkedése nem valósulna meg. Felvetéseikre információnk szerint eddig nem érkezett megoldást ajánló válasz a kormányzattól. A költségvetés szerint a fogyatékosságügyre fordítható minisztériumi fejezeti keret összege 500 millió forint, melynek közel 90 százaléka az országos Jelnyelvi Tolmácsszolgálatok működését fedi le. Ezáltal a jelenleg is támogatott fogyatékosságügyet szolgáló szakmai és érdekképviseleti szervezetek működésére fordítható támogatási keret megszűnik. Ez tudomásuk szerint 8-10 olyan szakmai múlttal rendelkező civil szervezet megszűnését jelentheti, melyek évek óta kiegészítő illetve hiánypótló tevékenységet folytatnak a szektorban.


A szövetség úgy határozott, hogy január 19-én nyílt tárgyalást kezdeményez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a rehabilitációs központok bevonásával. Szakály Melinda elnök levelet írt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Fogyatékosságügyi Főosztályának, felkérve, hogy tegyen lépéseket azért, hogy a kormány támogassa a látássérültek rehabilitációs központjait és ezzel munkába állásukat. - A látássérültek bíznak bennük, a győri központ vezetőjeként tudom, hogy ez ad értelmet az életüknek - fejtette ki az elnök.

Az országos rehabilitációs hálózat indulásakor a 2008-2013 közötti időszakra 5,3 milliárd forint támogatást terveztek, amelynek forrását részben az európai uniós TÁMOP és TIOP program biztosítja. Az uniós pénzek egy részét már kifizették, a folytatáshoz magyar források is szükségesek, hogy a 700 ezer aktív korú megváltozott munkaképességű személy a jelenleginél (7-9 százalék) nagyobb számban dolgozhasson és adót fizessen. Nem mellesleg az is elkerülendő, hogy a médiatörvény körüli botrány mellé egy ennél is nehezebben kezelhető "fogyatékos-botrány" is a kormány nyakába szakadjon.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk