Megjelent: 4 éve

Amikor a HR-es saját magát is leépíti

Egy outplacement program sikerességét többféleképpen is mérhetjük. Egyrészt nézhetjük a konkrét számadatokkal szolgáló elhelyezkedési, elégedettségi vagy részvételi arányt, de legalább ennyire fontosak a csak közvetetten mérhető adatok, mint például a vállalatról kialakuló kép.

Erényi Gergely, a Michelin volt HR vezetője és Nagy Annamária, a Danone volt HR Business Partnere mindketten abban a helyzetben találták magukat, hogy egy, a cégüknél lezajló outplacement program végigkísérése után ők is résztvevőkké váltak, tulajdonképpen önmagukat is leépítették. Ezáltal az outplacement programot két szemszögből is megfigyelhették. Egyrészt a levezénylő HR szakember szemével, másrészt a résztvevő munkavállaló tekintetéből is megtapasztalhatták a program minden részletét.

Hogy lehet jól csinálni

Egy nagyobb elbocsátást követően elkerülhetetlennek tűnik, hogy a vállalatról negatív kép alakul ki, a szervezeten kívül és belül egyaránt. Megfelelő gondoskodó outplacement programmal azonban nemcsak megállítható a negatív kép kialakulása, de meg is fordítható, jól működő employer branding kialakításának eszköze lehet.

Ha a munkavállalók úgy lépnek ki a cégtől, hogy azt érzik, tényleg törődtek velük és a jövőjükkel, maximális támogatást kaptak a továbblépéshez, akkor a munkáltatóban nem az ellenséget látják, pozitív véleményt visznek tovább a cégről. Ehhez kulcsfontosságú lehet egy tartalommal megtöltött, igényekhez igazodó gondoskodó outplacement program.

Elbocsátás – A HR vezető szemével

Annak kapcsán, hogy mit érdemes végiggondolni egy esetleges program előtt, Erényi Gergely és Nagy Annamária is több hasznos tippet tud adni.

Erényi Gergely fontosnak tartotta, hogy kreatív megoldások szülessenek
„Nekem, mint HR-esnek az első feladatom az volt, hogy a piacon lévő outplacement szolgáltatókra időt szánjak, áttekintsem, melyik illik az igényeinkhez legjobban. Fontos volt, hogy olyan szolgáltatót válasszunk, aki a vállalati értékrendünkhöz igazodik. Ezen értékek mentén egy személyre szabott programot dolgoztunk ki, melyben az elsődleges szempont a gondoskodás volt, igyekeztünk a munkatársak jövőjét biztosítani” – mondta Nagy Annamária.

Erényi Gergely számára is lényeges volt, hogy cégre szabott programot biztosítsanak munkavállalóik számára. „Azzal, hogy nem egy előre megalkotott programot emeltünk át egy az egyben a saját helyzetünkre, hanem a magunk képére formáltuk, az adott igényekhez igazítottuk, sokkal hitelesebbek és hatékonyabbak tudtunk lenni. ”

Gergely fontosnak tartja, hogy kreatív öletekkel színesítették a programot, például önéletrajzhoz fotózással, a munkatársak és fejvadászok személyes találkozójának biztosításával a munkahelyen, nyugdíjhoz közel állók részére Nyugdíjfolyósító Intézet általi tájékoztató szervezése vagy LinkedIn képzés a hatékonyabb álláskeresés érdekében.

Ha már megvan a kialakított program, kulcsfontosságú az egyértelmű, következetes kommunikáció, valamint az, hogy tisztelettel, odafigyeléssel bánjanak az emberekkel. Fontos, hogy ne csak a leépített, hanem az ottmaradó munkatársakkal is foglalkozzanak, ezzel biztonságos közeget teremtve. A vezetők ne mindent az outplacement szolgáltatótól várjanak, aktívan alakítsák a programot, vegyenek részt annak különböző elemeiben. Csak így lehetnek hitelesek, ezzel érhetik el, hogy a munkavállalók érezzék, a vezetőség törődik a sorsukkal.

Nagy Annamária szerint fontos volt a saját személyes érintettsége
„Érdekelt minket az emberek jövője, ezért a gondos előkészítést követően igyekeztünk egy komplex, pénzügyi-, szociális- és tréning szolgáltatást tartalmazó támogató csomagot összeállítani. Mindezt személyre szóló, egyéni megoldásokkal egészítettük ki” – mondta Nagy Annamária.

„Az emberek többsége a program végén is azt mondta, hogy büszke arra, hogy itt dolgozhatott”- így emlékezett vissza Erényi Gergely.

Elbocsátás – a programban résztvevő munkavállaló szemszöge

Egészen más érzésekkel néz egy elbocsátás elé a leépítésre kerülő munkavállaló, mint a programot irányító HR-es. Annamária és Gergely személyes érintettségük miatt a felhasználó szemével is látta a folyamatot ezáltal pedig azt is megtapasztalhatták, mivel jár az outplacement a munkavállalók számára.

Mivel egy valóban gondoskodó programot valósítottak meg, Gergely és Annamária is nyugodtan kezdte el a folyamatot, hiszen addigra sok munkavállalójuk példáján láthatták, hogy jól működő, hasznos projektet sikerült felépíteniük.

„Mivel sok időm volt felkészülni lelkileg, így én inkább izgatott voltam, egy lehetőségként fogtam fel a helyzetet, újragondolhattam az egész pályámat. Maradhattam volna a szervezetnél is, de úgy döntöttem, inkább más úton indulok el. Ehhez nagy segítség volt a gondoskodó outplacement támogatása” – mondta Nagy Annamária.

„Nagyon sok dolog visszaköszönt, amit a munkavállalóinknak tanítottunk. Én is megtapasztaltam az álláskeresési folyamat egészét ugyanúgy, mint ők is” – zárta gondolatait Erényi Gergely.

Honti Judit – Junior HR tanácsadó és Csikós-Nagy Katalin – outplacement szakértő, JOB Evolution Nonprofit Kft.

  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az őszinteségnek ára van

Egy főkönyvelő története, aki el akarta végezni a munkáját, de ezzel azt érte el, hogy elbocsátották. A Vezetői Mesterműhely bloggerének, Andó... Teljes cikk

Így csökkentik a létszámot az autószektorban

Hagyják elszivárogni a munkaerőt az autóipari beszállítók, válaszul az ágazat lejtmenetére. A többség kivár, tömeges leépítést nem terveznek a... Teljes cikk

Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk