kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Átalakul a fényforrás üzletág: új szakembereket keres a GE

Nagy változások előtt áll a fényforrás iparág, így a honi piacon sem állt meg az élet: bár a GE-nél leépítésekre kényszerülnek emiatt, helyettük keresik az új kihívásoknak eleget tenni tudó szakembereket. Ezekből viszont nagy a hiány. Vörös Tiborral, a GE Lighting új globális HR-igazgatójával beszélgettünk.

Vörös Tibor
- Augusztustól a GE Lighting üzletágának globális HR-igazgatójaként dolgozik, míg mostanáig az európai humán erőforrás területet vezette. Mennyiben fog munkája különbözni az eddigiektől? Melyek lesznek az új feladatok, a legfontosabb célkitűzések?

- Alapvetően hasonló feladataim lesznek, csak globális szinten. A lighting (fényforrás) üzletág esetében - amelyhez tavaly márciusban jöttem vissza - elmondható, hogy az egész iparág átalakulóban van. Van egy irány, ami a jogi szabályozást jelenti, és a környezettudatosság felé viszi a lámpagyártókat és -felhasználókat. A hagyományos, kevésbé energiatakarékos, kevésbé környezetbarát termékek világszerte kikerülnek a forgalomból, amiben az Európai Unió élen jár, és emellett egy technikai változásnak is szemtanúi lehetünk. Ez nagyon érdekes szituáció, ami ebben az iparágban ritkán fordul elő, hiszen eddig majdhogynem csak az Edison típusú izzókat gyártottuk. Ez nálunk egyrészt azt jelenti, hogy a nagytömegű gyártás helyett a kisebb darabszámú, energiatakarékos fényforrások gyártásán lesz a hangsúly. Ezek hosszabb élettartamúak, így eleve csökken a volumen. Másrészt az egyes termékcsaládokra koncentráljuk a gyártást - egyes lámpatípusok esetében Magyarországon, más termékeknél Amerikában illetve Ázsiában. Kihívás, hogy a váltást miként hajtjuk végre, hiszen ez érint hazai gyárakat és munkahelyeket. A betanított munkás típusú munkakörök csökkennek hazánkban, mivel a technológiai váltás más típusú szakembergárdát igényel és sokkal gyorsabb technológiai fejlesztést. Az egyik oldalon leépítünk a gyártásban, a másik oldalon pedig felveszünk szakembereket - ez a kettősség vezérli igazából ezt a kihívást. Ami még érdekessége ennek a pozíciónak, hogy eddig mindvégig amerikaiak töltötték be a pozíciót. A mostani kinevezés jelzésértékű a szervezet felé, hogy globális vállalat vagyunk globális tapasztalatú és szemléletű vezetőkkel.

- Jelenleg hányan dolgoznak ebben az üzletágban Magyarországon és hány emberért felelős mint HR-vezető nemzetközi szinten?

- Hazánkban jelenleg 7500 ember dolgozik a GE Ligtingnál, míg globálisan 17 ezren tevékenykednek az üzletágban. Mint említettem, és mint korábban bejelentettük, egy átszervezési folyamat kezdődött el a cégnél, két év alatt több mint kétezer munkahelyet szüntetünk meg. A másik oldalon ugyanakkor százasával vennénk fel a mérnököket, de világszerte nincs elég belőlük és ez mindenhol, ahol technológiai központjaink működnek, egyre inkább problémát jelent.

- Most hol tart ez a leépítési folyamat, hány embert küldtek el eddig? Idén még milyen nagyságrendben válnak meg munkatársaktól?

- Az első leépítések megtörténtek, de azok kisebb mértéküek voltak, augusztus-szeptemberben történik az első nagyobb hullám, körülbelül 600 pozíció szűnik meg. Összességében a 2010-es évet nézve ezer fő körül fog alakulni az elbocsátott alkalmazottak száma.

- Nyilvánvalóan nincs könnyű dolga, amiért egy ilyen fokú átalakulás közepette vette át ezt a posztot. A leépítendő munkatársaknak milyen segítséget kívánnak nyújtani, milyen intézkedésekkel próbálják megkönnyíteni a helyzetüket?

- Nagyon jó az együttműködésünk a szakszervezeteinkkel, így sikerült kialakítani egy olyan csomagot a tavalyi évben, amely a már meglévő kollektív szerződésre épülve plusz juttatásokat kínál a munkavállalóinknak. Tehát a végkielégítések területén - úgy gondolom - példaértékűen igyekszünk a munkavállalóinkat javadalmazni, a másik oldalon pedig egyrészt outplacement szolgáltatást kínálunk a munkavállalóinknak, másrészt speciális, személyre szabott elhelyezkedési terveket nyújtunk, át- és továbbképzésben, illetve vállalkozóvá válásban segítünk. A kormányzattal, a helyi munkaügyi szervezetekkel együttműködve alakítjuk ki ezeket, működtetjük a munkába helyezést elősegítő bizottságokat, és nyilván igyekszünk minden olyan lehetőséget megragadni, amivel segítünk a munkavállalóink elhelyezkedésében. Szerencsés helyzet, hogy olyan munkakultúrát, olyan etikát visznek magukkal a munkavállalóink, ami keresett a munkaerőpiacon. Ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy a munkaerőpiac jelenleg elég nyomott, ezért nem egyszerű ezeknek az embereknek a helyzete.

- Mennyibe kerül ez a támogatási program és milyen forrásokat tudnak ehhez igénybe venni?

- A magyar munkaügyi kormányzattal együttműködve igyekszünk európai uniós pénzeket is megszerezni a programhoz, amit nem a GE fog kapni, hanem a munkavállalóink, amit képzésekre, vállalkozások beindítására fordíthatnak. Nehéz összegszerűséget mondani, mert egyéntől függ, ki mennyi támogatáshoz juthat hozzá. Aki mondjuk OKJ képzésre megy, annak fizetjük a tanfolyam díját illetve az utazási költséget, ami nagyjából 50 ezer forintot tehet ki, míg aki vállalkozóvá válik, kamatmentes, akár hárommillió forintos, vissza nem térítendő támogatást is kaphat.

- Miként látja a GE helyzetét a válságból való kilábalás kapcsán? Említette, hogy folyamatos a munkaerőfelvétel, hogyan fog alakulni az elkövetkező egy-két évben az alkalmazottak száma?

- A létszám már most is folyamatosan nő, elsősorban a technológusok száma és az értékesítési személyzet bővül. 2009-ben megéltük a gazdasági válságot, ami nagyon kemény éve volt a fényforrás üzletnek. Az idei esztendő azonban már messze jobb lesz: öt éve nem volt ilyen jó a helyzet, mint ami várható. Tavaly még valamelyest csökkent az alkalmazottak száma, de ez a saját intézkedéseink nyomán történt, nem az elvándorlás miatt. Eddig ráfoghattuk a válságra, hogy akkor mindenki ragaszkodott a munkájához, nem nagyon mozogtak az emberek. A nálunk dolgozók kelendőek a munkaerőpiacon, mégis a recesszió után sem nagyon tapasztaljuk, hogy elmennének tőlünk. Az idei évre elmondható, hogy az üzletág stabil, komoly stratégiával rendelkezik, jelentős profitot termel, ami az alapembereket itt tartja nálunk. Ez annak köszönhető, hogy vannak kihívások, lehetőségek, van esély a karrierépítésre és azt gondolom, hogy megbecsüljük a munkavállalóinkat. Azt tapasztaljuk európai szinten, ahol az értékesítési szervezetet bővítjük, hogy nagyon jól tudunk felvenni embereket az üzletágunkba a külső piacról.

- Hogyan látja, mennyire lehet érezni a dolgozók hangulatán, hogy lassacskán kilábalunk a recesszióból illetve a toborzásra ez miként hat, mennyire tudnak felvenni jó szakembereket?

- Nincs probléma nálunk a munkahelyi hangulattal, bár nyilvánvalóan a recesszió során mindenki nehezebben élte meg azt a szituációt. Most viszont már sokkal felszabadultabbak az emberek mindenhol, így nálunk is. Bár láthatták, hogy a szellemi munkavállalók közül küldtünk el embereket, mégsem félnek attól, hogy további munkahelyeket szüntetünk meg. Az üzletág jól működik, növekszik, ezért tudunk fölvenni számunkra megfelelő embereket. Ami akadályoz minket a toborzásban, az a mérnökökkel kapcsolatos. Mint említettem, nem találunk elég jól képzett, LED-hez értő szakembert, és nemcsak Magyarországon, hanem lassan Európában sem. Ennek egyik oka, hogy a képzésünk nem állt át erre a dologra kellőképpen és nincs még az oktatás fókuszában.

- Miként lehetne ezen a helyzeten javítani, hogyan működnek együtt például az oktatási intézményekkel?

- Én azt szorgalmazom Magyarországon, az Egyesült Államokban, Kanadában és Kínában is, hogy menjünk el az egyetemekre, és ne csak a toborzásnál legyünk jelen, hanem nézzük meg, hogyan tudjuk befolyásolni a tananyagot, hogy a nekünk megfelelő irányban menjen el. Nagyon jó együttműködésünk van a Budapesti Műszaki Egyetemmel, dolgozunk velük kutatás-fejlesztési projekteken. Azt kell megvizsgálni, hogyan lehet tovább vinni ezt afelé, hogy még inkább a mi követelményeinknek megfelelő szakembereket, mérnököket képezzenek. Hiszen biztosan lesz álláslehetőség nálunk, nem egyszeri fellángolásról van szó, hanem folyamatos igény tapasztalható a jövőben, erre tart a világ. Most még nagyon kevés olyan embert találunk, aki hobbiból vagy érdeklődésből esetleg jobban belemélyed ebbe a témába, de egyébként maga a képzés általános. Mikor valaki idejön hozzánk, több évnek kell eltelnie, amíg megtanulja a szakmát olyan szinten, hogy produktív tud lenni.

- Ha már az egyetemi együttműködésekről beszélünk, szólna néhány szót a jelenleg futó oktatási programjaikról? Milyen lehetőségeket nyújtanak a diákoknak?

- A Nyíló Világ programunk középiskolásoknak segít egyrészt nyelvi szempontból, illetve abban, hogy a való életben hogyan tudják használni az ismereteiket. A diákok együttműködnek a vezetőinkkel, és próbálnak információkat szerezni, hogyan működik egy nagyvállalat, milyen szerepet tölthetnek be ebben - mindez az egyetemi választásukban befolyásolja őket. Egyetemi programunk pedig regionális szinten működik Lengyelország, Csehország, Románia, Szlovákia és Magyarország bevonásával. Azon kívül, hogy az iskolákat támogatjuk és modern eszközöket tudnak venni segítségünkkel, igyekszünk őket bevonni és közelebb hozni egy nagyvállalati élethez, hogy ott tapasztalatot szerezzenek, emellett hozzájárulunk tanulmányaik költségéhez. Ezentúl cégen belül is működtetünk programot, veszünk fel egyetemistákat vagy frissen végzetteket különböző vezetőképző programokra, elsősorban technológia, gyártás, informatika, pénzügy területekre. Ez utóbbiak nagyjából 40 embert érintenek, míg az egyetemi programban 35-40 fő, a középiskolásoknak szólóban pedig 200 fő vesz részt.

- A közelmúltban milyen új HR-programot, intézkedést vezettek be, illetve az elkövetkező időszakban készülnek-e ilyenre?

- Összvállalati szinten indítottuk el a HealthAhead-Együtt az Egészségünkért programot, amibe bevonjuk a munkavállalóinkat és családtagjaikat is. Ez egy komoly, átfogó intézkedéssorozat: minden telephelyünkön igyekszünk az egészséges étkezéstől a mozgáson és dohányzásról való leszoktatáson át sok mindent megtenni annak érdekében, hogy munkavállalóink megőrizzék egészségüket. Tehát a prevención van a hangsúly, szűréseket, felvilágosító programokat szervezünk, és olyan lehetőségeket biztosítunk, amely révén dolgozóink sportolhatnak, egészségesen étkezhetnek. Egy szemléletváltást szeretnénk elérni a munkavállalóinknál, amiben segítséget nyújtunk nekik. Tapasztalataink alapján már most nagy az érdeklődés a program iránt, az első félévben közel 3500 munkatárs vett részt a különböző rendezvényeken és például Kisvárdán, ahol szűrő kamionban végeztek koleszterin, vércukor, vérnyomás méréseket, a dolgozók 90 százaléka vett részt a vizsgálatokon.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk