kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan érezzék magukat a munkahelyükön.

Nőnap: a virág mellé empatikus vezetőt!-

Március 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan érezzék magukat a munkahelyükön.

A Boston Consulting Group (BCG) által 16 ország 28 000 munkavállalójának megkérdezésével készített kutatása is a pszichológiai biztonság fontosságát támasztja alá.

Azok a nők, akik munkahelyükön biztonságban érzik magukat, akik az esetleges hibázás, vagy kritika kockázatának ellenére is hangot adhatnak a véleményüknek, közel kétszer olyan motiváltak, mint akik nem ilyen környezetben dolgoznak. Akik biztonságban érzik magukat, úgy vélik, hogy teljes mértékben kamatoztatni tudják a képességeiket és sokkal boldogabbak a munkahelyükön, mint mások.

Pálinkás Mária, a BCG partnere, szerint, ha a vezetők prioritásként kezelik és sikeresen megteremtik a pszichológiai biztonságot, akkor lényegesen jobb helyzetbe kerülhetnek a cégeik, eközben könnyebb lesz megtartani a tehetséges, elkötelezett női munkaerőt – és ettől javulni fognak a vállalat eredményei is. 

„A pszichológiai biztonság kulcsa az empatikus vezetési stílus.  Az ilyen munkahelyeken a nők 97%-kal kisebb eséllyel akarnak egy éven belül munkahelyet váltani, mint máshol. Fokozottan igaz ez a kisebbségi munkavállalókra és fogyatékkal élőkre” - mondta Pálinkás Mária.

Ez a vezetői stílus nem gátolja a konfliktusokat, hanem bátorítja a konstruktív vitákat. Az empatikus vezetők nyitottak és hitelesek, tette hozzá Pálinkás Mária. A kutatások közvetlen és szoros kapcsolatot mutatnak ki az empatikus vezetés és a munkaerő pszichológiai biztonságérzete között. Ez pedig kiemelt előnyökkel jár a szervezet és a munkavállalók számára is.

Miről ismerhető fel az az empatikus vezető?

Időt, lehetőséget ad a tapasztalatcserére és a tanulásra. A megbeszéléseken időt szán arra, hogy munkavállalók beszámolhassanak a közelmúlt kihívásairól, sikereiről, vagy éppen a megtanultakról. Az empatikus vezető a saját kihívásairól is beszél, biztonságos teret teremtve ezzel a munkavállalók számára.

Hangsúlyt fektet a rendszeres, csoportos megbeszélésekre. Ezzel lehetőséget biztosít a csapat teljesítményének értékelésére, és javaslatokat tesz a csapatmunka javítására, a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Nyitott és hiteles. Nyíltan kommunikálja a saját hibáit és tapasztalatait a csapattal és nem titkolja, hogy egy vezető sem mindig mindenre tudja a választ. Ezzel képessé teszi a csapattagokat arra, hogy az ítélkezéstől vagy a szégyentől való félelem nélkül hozzászóljanak az elképzeléseikkel egy-egy témához.

Nem a személyt minősíti, hanem a munkavégzést. Amikor visszajelzést ad, ügyel arra, hogy a kritika a munkára koncentráljon, ne pedig a munkát végző személyére.

Közvetlenül foglalkozik a problémákkal. A munkavállalóknak akkor is biztonságban kell érezniük magukat, amikor megkérdőjeleznek bizonyos ötleteket, irányelveket és gyakorlatokat, még akkor is, ha ez konfliktushoz vagy nézeteltéréshez vezethet. A produktív nézeteltéréseket és vitákat befogadó kultúra ápolása elősegíti a mélyebb megértést és a bizalmat, ami lehetővé teszi a problémák megoldását, mielőtt azok elfajulnának.

Figyelembe veszi a kulturális hátteret. A munkavállalók eltérő kulturális háttérrel rendelkezhetnek, és nem mindenki érzi egyformán jól magát, ha meg kell osztania gondolatait és érzéseit. Nem lehet mindenkire ráerőltetni a nyitottságot másokra; inkább támogató környezetet kell biztosítani ahhoz, hogy megoszthassák gondolataikat, amikor készen állnak rá.

A pszichológiai biztonság megteremtését célzó empatikus vezetéssel a szervezetek rugalmas csapatokat kovácsolnak, amelyek képesek a különböző nézőpontokból származó kreativitás és lehetőségek kiaknázására. Ez fokozza az innovációt és javítja a a cégek pénzügyi eredményét is, és így a méltányos és befogadó munkahelyek kialakítása nem csak a nemzetközi nőnapon, hanem azon túl is megtérül.

Növekvő bérszakadék: minden egyes férfi által keresett fontra átlagosan 90 pennyt kap egy nő - olvassa el korábbi cikkünk!

fotó: freepik

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk