Megjelent: 4 hónapja

Az interim, mint B terv

A post-COVID reintegráció lázában ég a cégvilág. Talán nincs is olyan vállalat, ahol aktívan ne foglalkoznának a működés visszaállítás témakörével, ennek gyakorlati megvalósításával. Az új, megváltozott normákhoz való alkalmazkodás azonban nem egyszerű folyamat. A hogyanra javasol megoldási lehetőséget Fetter Valéria, interim menedzser, HR tanácsadó.

A reintegráció első pillantásra könnyűnek tűnik: „csak mindent vissza kell csinálni, és kész”! Azonban a működés visszaállítás ettől bonyolultabb: újjáalakítani, jobbá tenni.

Napjaink egyik legnagyobb veszélye: a munkaerő kiégése, elvándorlása


A pandémia egészségügyi krízisnek indult, amelyből nagyon gyorsan „kettő az egyben”: gazdasági- és pszichés válság lett. Az elmúlt egy év okozta fokozott munkaterhelés, a munkahely és a magánélet határainak elmosódása által okozott stressz, valamint a folyamatosan változó környezetben végzett problémamegoldás, sok cég menedzsmentjében komoly pszichés fáradtságot, kiégés közeli állapotot idézett elő. A kiégés pedig hosszabb távon könnyen vezet elvándorláshoz.

A végeláthatatlannak tűnő változáshullám és mentális kimerültség a cégeknél egyfajta szervezeti toxicitást hozott létre. Ráadásul a helyzetet tovább nehezíti, hogy a vállalati reintegrációs folyamatban, a krízisrendezésből zuhanunk át, a még további változások kezelésébe, sőt időnként a kríziskezelés és a cégműködés visszaállításának tervezése párhuzamosan folyik.

Van, hogy az átmeneti megoldás a jó


Az elmúlt időszakban előtérbe kerültek a rapid, rugalmas és az eredményességre törekvő megoldások.

Az interim menedzserek alapkészségei: a gyors reagálás és a kiváló alkalmazkodókészség napjainkra már beépültek a vezetői standardok közé és a vállalati reintegráció alapját alkotják. A készségek mindennapi munkába való beépítése, azonban tanulási folyamatot igényel - ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Ha a vállalat sikeresen szeretné megvalósítani az új viszonyokhoz igazodó reintegrációt, - hacsak időközben nem fordított figyelmet a fent felsorolt készségek fejlesztésére - a fellépő kvalitás-hiányt pótolnia szükséges.

Fetter ValériaFetter Valéria

Vitalitás kell, de honnan?


A sikeres reintegrációs folyamathoz energia és új ötletek szükségeltetnek, hiszen rengeteg mindent kell újragondolni, sőt szükséges áttekinteni azt is, egyáltalán mit érdemes megváltoztatni.

A cégvezetés elvárása a vezetőkkel szemben továbbra is az, hogy tartsanak ki és tevőlegesen vegyenek részt a visszaállítás folyamatában. Az enerváltság megszüntetése érdekében azonban pihenésre, szabadságolásra az elkövetkezendő hetekben sem nagyon lesz lehetőség.
A vitalitást viszont behozhatja egy átmeneti vezető, akit akár elegendő rövid időszakra felkérni, hogy segítsen a reintegrációs folyamatban, mivel a visszaállítás nemcsak bonyolult, hanem időnként fájdalmas folyamat is lehet és ilyen helyzetben nagy jelentősége van az objektivitásnak.

Számos interim menedzser vezetési tanácsadóként is dolgozik; mivel saját maga szintén tevékeny vezető, gyakorlatias, „életszerű” ötleteket, javaslatokat képes behozni a céghez, ráadásul nem csupán szakmai, hanem élettapasztalattal is bír. Munkája folytán hozzá van szokva, a bizonytalansághoz, a változó környezethez, így a reintegrációs folyamatban meglátásai jelentős hozzáadott értéket biztosítanak a cég számára.

A jövő elkezdődött


A gazdaság újbóli fellendülése valószínűleg a piaci verseny intenzívvé válását fogja eredményezni, ezért minden vállalat fokozni kívánja majd versenyképességét saját reintegrációja során. Várhatóan, azok a cégek, amelyek a működés visszaállítás során szem előtt tartják munkavállalóik természetes emberi igényeit - pld. munkakörülmények biztonsága, stabilitás, jó munkahelyi csapat - várhatóan nagyobb munkaerő-megtartási potenciállal rendelkeznek majd többi versenytársukhoz képest.

Még mindig van idő az újratervezésre, erőforrásaink számbavételére, a tanulságok levonására; vezetőként most a legfőbb feladat: újragondolni, újraszervezni és vezetni.

Fetter Valéria
interim menedzser,
stratégiai HR tanácsadó,
szakmai mentor
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter