kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 2 éve

Bérpótlék

A bérpótlék a munkabéren felül illeti meg a munkavállalót. Általában a nehezebb vagy valamilyen speciális körülmény között végzett munkát díjazza ezzel a munkáltató. A különböző pótlékokra más- más százalékos arány vonatkozik, de lehetősége van a foglalkoztatónak átalánydíj megállapítására is, mely szerint a felek hosszabb időre állapodnak meg külön-külön pótlékonként a fizetendő díjra. Cikkünkben bemutatjuk a pótlékok fajtáit, százalékos mértékeit, a bérpótlék kiszámítását és az utána fizetendő közterheket.

Bérpótlék, számítása, fajtái, fogalma-

A bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. A szokásostól eltérő, nehezebb munkavégzési körülmények közötti munkavégzést díjazzák. Bérpótlék fizetését előírhatja szabály és a felek megállapodása is.  Az a díjazás – tette hozzá dr. Vakulya Csaba ügyvéd, az RSM Legal Szűcs & Partnerei Ügyvédi társulás munkatársa - amely azért illeti meg a munkavállalót, mert a munkavégzés során valamilyen speciális körülményt is figyelembe kell venni; pl. a munkavégzés a rendes munkaidőn felelül történik vagy a munkavégzésre az éjszakai órákban van szükség. A bérpótlék munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg, tehát kiegészíti az egyébként járó munkabért. Bérpótlék kifizetését munkaviszonyra vonatkozó szabály és a felek külön megállapodása is előírhatja.

Átalánydíj

A munkavállalót a bérpótlék a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. A Munka törvénykönyve  szerinti bérpótlékok: éjszakai pótlék, műszakpótlék, rendkívüli munkavégzésért járó pótlék, vasárnapi pótlék, munkaszüneti pótlék, készenléti pótlék és ügyeleti pótlék.

Semmilyen más bérelem nem tartozik bele az alapbérbe, ugyanakkor a törvény lehetővé teszi a bérpótlékok alapbéresítését műszakpótlék éjszakai pótlék, vasárnapi pótlék és munkaszüneti napi pótlék esetén. A másik lehetőség a bérpótlékot magába foglaló havi átalány meghatározása munkaszerződésben bármely törvényi bérpótlék helyett, készenlét és ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot magában foglaló havi átalány megállapítását.

A pótlékátalányt pótlékonként külön kell megállapítani. Ilyen esetben a felek egy hosszabb időszak alapul vételével határozzák meg, hogy milyen összeget kap a munkavállaló egy-egy pótlék címén. Kollektív szerződés vagy szabályzat Mt-ben nem szereplő bérpótlékot is megállapíthat. A Munka törvénykönyve lehetőséget ad arra, hogy a bérpótlék eseti elszámolás helyett átalányban kerüljön megállapításra, azaz a felek a munkaszerződésben bérpótlék helyett haviátalányt állapítsanak meg – mondta Vakulya Csaba. Készenlét vagy ügyelet esetén az átalány a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is magában foglalhatja. A bérpótlék átalányt nem szabad összekeverni azzal a lehetőséggel, amikor a bérpótlékok összegét maga az alapbér tartalmazza, amely esetben az alkalmazási kör szűkebb és a bérpótékokért fizetendő összeg nem különül el az alapbértől. Tekintettel arra, hogy az átalány egy előre meghatározott összeg, ezért célszerűbb azt a kérdést feltenni, hogy hogyan lehet szabályosan meghatározni a bérpótlék átalány összegét.

A válasz az, hogy mindenekelőtt meg kell jelölni, hogy az átalány összege mely bérpótlékok kiváltására szolgál. Ezen kívül fel kell mérni, hogy az átalány alkalmazása nélkül milyen összegek kerülnek általában kifizetésre a munkavállalók részére és arra kell törekedni, hogy az átalány mértéke tükrözze az egyébként kifizetendő pótlékokat, mivel a jogintézmény célja
nem az, hogy a munkavállalók többet vagy kevesebbet kapjanak, mint a tényleges munkáért járna, hanem az, hogy egyszerűbbé tegye az elszámolást és a havi kifizetéseket kiszámíthatóvá tegye.

A bérpótlék fajtái

Vasárnapi pótlék 50%, vasárnapi munkavégzésre rendes munkaidőben csak a törvényben meghatározott esetekben osztható be a munkavállaló. Bérpótlék csak akkor jár, ha több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál történik a munkavégzés. A vasárnapi pótlék rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén is megilleti a munkavállalót, amikor a munkavállaló rendes munkaidőben történő munkavégzésre vasárnap nem is osztható be.

Munkaszüneti napra járó pótlék 100%:Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén nincs jelentősége, hogy a munkáltató milyen jogcímen rendelte el a munkavégzést, a pótlékot ki kell fizetni. A munkaszüneti nap az új Mt. szerint nem munkanap, tehát munkabér erre a napra nem jár. Csak annak jár, aki vasárnapra is beoszható más munkarend szerint dolgozik. A munkaszüneti napok állami és egyházi ünnepek. Munkaszüneti napi bérpótlék jár a húsvét- vagy pünkösdvasárnapon történő munkavégzés esetén. Ilyenkor vasárnapi pótlék nem jár.

Éjszakai pótlék: 15% jár a munkavállalónak éjszakai munkavégzés (22-6 óra között) esetére, ha ennek tartama az 1 órát meghaladja, ez a műszakpótlékra jogosult munkavállalónak nem jár.

Túlóra pótlék: 50% vagy szabadidőre jár a napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, vagy a munkaidőkereten felül, vagy az elszámolási időszakon felül végzett munka esetén. A munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján érvényesíthető.

Műszakpótlék mértéke: 30%, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a 18 óra és a 6 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén. A beosztás változását rendszeresnek kell tekinteni akkor, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

A heti pihenőnapra elrendelt túlmunka esetén 100% pótlék jár, illetve 50%, ha a munkáltató másik pihenőnapot biztosít

A bérpótlék számítása

A bérpótlék számítási alapjának meghatározásakor a havi alapbér összegét általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával, rész- vagy az általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a 174 óra arányos részével kell osztani. Az így megkapott órabér lesz a százalékban meghatározott bérpótlék alapja, tehát ha egyébként a műszakpótlék kifizetésének feltételei teljesülnek, akkor 10 órányi műszakpótlékot megalapozó munkavégzés esetén az óradíj tízszeresére számítjuk ki a 30% műszakpótlékot – tette hozzá Vakulya Csaba. Nem szabad elfelejteni, hogy az említett órára nem csak a pótlék összege, hanem a rendes munkabér is jár.

Ha a havibéres dolgozónak a bérpótlék mellé alapórát kell megállapítani, akkor az egy órára járó pótlékalapot úgy számítjuk ki, hogy a havi bérét elosztjuk az aktuális hónap ledolgozandó napjaival és a napi munkaidőnek az óráival, majd ezt szorozzuk a túlórák számával.

A bérpótlékot a tárgyhavi bérrel együtt kell elszámolni. A munkaidőkereten és az elszámolási időszakon felüli, a többlet munkavégzést a munkaidőkeret, illetve az elszámolási időszak zárását követően kell elszámolni. Abban az esetben, ha a törvény nem rendelkezik másképpen, akkor egyszerre több jogcímen válhat bérpótlékra jogosulttá a munkavállaló.

Bérpótlék utáni közterhek

A bérpótlék munkabérnek minősül, ennek megfelelően a munkabért terhelő adók és járulékok alkalmazandók bérpótlék esetében is – válaszolt a HR Portál kérdésére Vakulya Csaba. Ez azt jelenti, hogy a bruttó összegben meghatározott munkabérből levonásra kerül 15 % személyi jövedelemadó (szja) és 18,5 % társadalombiztosítási járulék is, illetve a munkáltatót terhelő 13 % szociális hozzájárulási adóval is számolnia kell majd a munkáltatónak.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben,... Teljes cikk

Muszáj feljebb lépni a munkahelyi "táplálékláncban"!

A mesterséges intelligencia óhatatlanul egyre nagyobb teret nyer a szolgáltatóközpontok (BSC) működésében is. Ugyanakkor a legtöbb cégnél még... Teljes cikk