kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Cafeteria rendszer - Gyakorlati tapasztalatok

A cafeteria rendszer egy olyan béren kívüli juttatási forma, amelyben a munkáltató többféle elem közül választhatja ki, hogy mivel kívánja támogatni a munkavállalóit. A cafeteria rendszer előnye, hogy rugalmas, személyre szabható és adókedvezményeket biztosít. A cafeteria rendszer hátránya, hogy bonyolult, adminisztratív terhet jelent és gyakran változnak a szabályai.

images

A cafeteria rendszer egy olyan juttatási rendszer, amely lehetőséget biztosít a munkavállalóknak különböző juttatások és előnyök kiválasztására a munkáltató által biztosított keretek között. A gyakorlati tapasztalatok nagyban változhatnak a vállalattól, a munkavállalói igényektől és az alkalmazott cafeteria rendszertípustól függően.

Az alábbiakban néhány gyakori tapasztalat és előny foglalható össze:

  1. Rugalmas lehetőségek: A cafeteria rendszer rugalmasságot biztosít a munkavállalóknak a juttatások kiválasztásában, így mindenki kiválaszthatja a számára legfontosabb előnyöket. Ez lehet például étkezési hozzájárulás, egészségügyi szolgáltatások, sport vagy kultúra támogatása.

  2. Munkavállalói elégedettség: A cafeteria rendszer növelheti a munkavállalói elégedettséget, mivel lehetőséget ad a személyre szabott juttatásokra, amelyek az egyéni igényeknek és élethelyzeteknek megfelelnek.

  3. Adózási előnyök: Egyes juttatások adózási előnyökkel járhatnak mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Az ilyen típusú juttatási rendszerek segíthetnek optimalizálni az adóterheket mindkét fél számára.

  4. Munkáltatói versenyképesség: A cafeteria rendszer bevezetése növelheti a munkáltató versenyképességét a munkaerőpiacon, mivel vonzóbbá teheti a vállalatot a tehetséges munkaerő számára.

  5. Adminisztrációs kihívások: A cafeteria rendszer bevezetése és működtetése adminisztrációs kihívásokat jelenthet a vállalatnak, különösen akkor, ha a kiválasztott juttatásokat és előnyöket rendszeresen módosítani kell.

  6. Kommunikációs fontosság: A sikerhez kulcsfontosságú a megfelelő kommunikáció a munkavállalók felé, hogy megértsék és kihasználják a rendszer által kínált lehetőségeket.

A cafeteria rendszer működtetése egy embernek nagy megterhelést jelentő feladat a szerteágazó feladatok miatt. Érdemes elgondolkodni azon, hogy kiszervezzék a munkát, mert így nem kell ehhez új munkaerőt felvenni.

A cafeteriát azért érdemes működtetni, mert mind a munkáltató és munkavállaló számára számos előnnyel jár. A munkavállalónak többletjuttatást jelent és motivációs hatása is van, másrészt a munkáltatónak is jövedelmezőbb az alkalmazása.

- kialakításra került a szervezet kompenzációs politikája, s azon belül meghatározásra és elfogadottá kerültek a juttatási formák
- a felsővezetés elkötelezett a változásban
- elegendő idő áll rendelkezésünkre mind az előkészítés/szabályozás, a rendszer adminisztratív bevezetésének, mind a bevezetés kommunikációjának előkészítésre
- kellő erőforrás (emberi erőforrás szakember, kommunikációs szakember, IT támogatottság, adminisztrációs személyzet) áll a rendelkezésünkre.

A rendszer bevezetésénél első lépés az igények felmérése, a stratégia meghatározása és előkészítése. Miután meghatározták a fő irányvonalat, meg kell állapítani a juttatási költségkeretet, hogy milyen elemek közül választhatnak a dolgozók. A következő lépcső a munkavállalók felé a kommunikáció, melyben kiemelik a juttatás előnyeit és ismertetik a felhasználási lehetőségeket. Miután minden megvan, nyilatkoztatni kell a dolgozókat, hogy hozzák meg döntésüket a Cafeteria igénylésükkel kapcsolatban.
A cafeteria rendszer bevezetése után néhány hónappal hatásvizsgálatot kell készíteni, melynek eredményét elemezni kell és ha szükséges, akkor változtatásokat eszközölni.

A cafeteria rendszer típusai általában az adózás alapján különíthetők el. A leggyakoribb típusok a következők:

Adómentes cafeteria
Ezek olyan juttatások, amelyeket a munkáltató adó- és járulékmentesen adhat a munkavállalónak. Ilyenek például:

•  Egészségpénztári hozzájárulás: a munkáltató évente legfeljebb 450 ezer forintot utalhat a munkavállaló egészségpénztári számlájára, amelyből egészségügyi kiadásokat fedezhet.

•  Lakhatási támogatás: a munkáltató évente legfeljebb 5 millió forintot adhat a munkavállalónak lakásvásárlásra, építésre vagy felújításra.

•  Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás: a munkáltató évente legfeljebb 150 ezer forintot utalhat a munkavállaló önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, amelyből nyugdíjas korban jövedelmet kap.

•  Iskolakezdési támogatás: a munkáltató évente legfeljebb 100 ezer forintot adhat a munkavállalónak iskolakezdési célra, ha legalább egy gyermeket nevel.

Az adómentes cafeteria előnye, hogy nem csökkenti a munkavállaló nettó jövedelmét és nem terheli meg a munkáltatót sem. Az adómentes cafeteria hátránya, hogy korlátozott az összege és a felhasználása.

Kedvezményes adózású cafeteria
Ezek olyan juttatások, amelyeket a munkáltató kedvezményes adókulccsal adhat a munkavállalónak. Ilyen például:

•  Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya): ez egy elektronikus kártya, amelynek 2023 januártól 1 alszámlája van.  A SZÉP-kártya után a munkáltató 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 19,5 százalék járulékot fizet.

A kedvezményes adózású cafeteria előnye, hogy alacsonyabb az adóterhe, mint a bérjövedelemnek. A kedvezményes adózású cafeteria hátránya, hogy még így is jelentős költséget jelent a munkáltatónak és a munkavállalónak is.

Bérjövedelemként adózó cafeteria
Ezek olyan juttatások, amelyeket a munkáltató teljes bérként adóztat meg a munkavállalónak. Ilyenek például:

•  Üdülési csekk: ez egy papíralapú utalvány, amelyet belföldi turisztikai szolgáltatásokra lehet felhasználni. A csekk értéke legfeljebb 200 ezer forint lehet évente. Az üdülési csekk után a munkáltató 15 százalék szja-t és 33,5 százalék járulékot fizet.

•  Ajándékutalvány: ez egy elektronikus vagy papíralapú utalvány, amelyet áruházakban vagy webshopokban lehet beváltani. Az utalvány értéke legfeljebb 200 ezer forint lehet évente. Az ajándékutalvány után a munkáltató 15 százalék szja-t és 33,5 százalék járulékot fizet.

•  Étkezési jegy: ez egy elektronikus vagy papíralapú utalvány, amelyet éttermekben vagy élelmiszerboltokban lehet felhasználni. Az étkezési jegy értéke legfeljebb 18 ezer forint lehet havonta. Az étkezési jegy után a munkáltató 15 százalék szja-t és 33,5 százalék járulékot fizet.

A bérjövedelemként adózó cafeteria előnye, hogy nagyobb választékot biztosít a munkavállalónak. A bérjövedelemként adózó cafeteria hátránya, hogy magas az adóterhe és csökkenti a nettó jövedelmet.

A cafeteria rendszer típusainak kiválasztása függ a munkáltató és a munkavállaló preferenciáitól, lehetőségeitől és céljaitól. A legjobb megoldás általában egy vegyes rendszer, amelyben többféle elem kombinálódik.

A cafeteria rendszerrel kapcsolatos adózási szabályokat a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény és a járulékokról szóló 1997. évi LXXX. törvény határozza meg.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Gazdaságilag nem aktívak

Gazdaságilag nem aktívak azok, akik nem sorolhatók sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek csoportjába. Teljes cikk

Munkanélküliségi ráta

A munkanélkülieknek a gazdaságilag aktív népességen belüli aránya. Teljes cikk

Aktivitási arány

A gazdaságilag aktívak aránya a népességen belül azt mutatja meg, hogy a népesség hány százaléka vesz részt a munkaerőpiacon, azaz a... Teljes cikk