Megjelent: 7 éve

Cápa a lazacok között

Számos vállalat kerül manapság olyan helyzetbe, hogy a leépítést tartja a következő lépésnek. Egyszerűbb bedobni egy cápát a lazacok közé, de talán többen vannak még, akik szeretnek gondolkodni és nem ezt a megoldást választják majd - olvasható a Lean HR Blog bejegyzésében.

Gyakori eszköz az elégedettségtől megfásult, változásra képtelen szervezetben a sokkoló leépítés, melynek "nagy halak" is áldozatai lehetnek, és megrázó, fájdalmas mindenkinek.

Előnye, hogy segíti az érzelmi kötődés megszűnését, és talán páran összeszedik magukat. Hátránya ugyanakkor, hogy, akiknek kellene, nem szedik össze magukat, nő a bürokrácia, hatalmi, egyéni érdekek lesznek erősebbek a vállalati érdekeknél, és a piacról a vállalat figyelme befelé fordul.

Vannak cégek és vezetők, akik az egyszeri sokk helyett, a stressz folyamatos fenntartását tartják a biztos megoldásnak, mert a munkatársi éberség ennek köszönhetően szerintük fenntarthatóvá válik.

Ennek egyik gyakorta használt eszköze a "lebegtetett információ": "Minden hónapban elküldünk három embert, valószínűleg már idén bezárjuk ezt a gyárat, minden félévben a leggyengébb eredményt hozó üzletkötőktől megválunk", és további mindennapos megalázó megjegyzések.

Az emberek legtöbbje pedig nem lép ki, de nem is reagál. Törleszt a maga eszközeivel és ez rengeteg veszteséget, várakozást, dupla munkát, adminisztrációt, selejtet produkál, melyek gyakran közvetlenül nem megfoghatóak.

Mi a megoldás?

A vállalatok válsága nem a politikai és gazdasági válság miatt nőtt meg ugrásszerűen, hanem saját problémáikat csak kiemelte, aláhúzta, hatásukat felgyorsította a 2008 októberében megindult krízis.

Etikai válságból fakad a teljesítmény visszaesése, melyet pénzügyi válság követ. Amennyiben még mindig nem kap észbe senki, akkor a csődvédelem az utolsó fordítási lehetőség.

A lean szemléletű vállalatok legnagyobb ereje a stabil etikai alapok, a közös megértés megteremtésében rejlik. Nincs nemi, faji, életkori, iskolázottsági diszkrimináció. Mérhető és szabványosítható a vezetői viselkedés és moderálható az üzleti etika. Nincs lebegtetés, gyors és transzparens kommunikáció működik a részlegek között. Megjelenik az egyéni felelősségvállalás.

A munkatársi ötletek igénye és feldolgozásuk tudatos módszertana jelentősen megváltoztatja a munkahelyi légkört. A közös sikerek biztos alapot adnak a nem megfelelő emberek objektív minősítéséhez és képzéséhez, a megfelelők motivációjának megtartásához.

Egyszerűbb bedobni egy cápát a lazacok közé, de talán többen vannak még, akik szeretnek gondolkodni és nem ezt a megoldást választják majd.

A HR elsődleges felelőssége, hogy felvállalja a konfliktusokat. Ez a HR elsődleges lehetősége is, hogy adminisztratív szintről, stratégiai partneri szintre emelje a tevékenységét. Ehhez sok erő és kitartás kell, ugyanis meggyőzni a vállalati vezetőket, tulajdonosokat arról, hogy ne az egyszerűbb utat válasszák, nem könnyű feladat.

www.lean-hr.hu
Lean HR Blog
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új év, új munka?

Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetések apropóján sokan karrierünkből is mérleget vonunk. Ha úgy érzed, nem okoz örömet a munkád,... Teljes cikk

Az egészség nem költség, hanem befektetés

Hosszú számsorokkal lehet bizonyítani, hogy az egészségtelenül élő munkavállaló alacsonyabb profitot jelent: közép- és hosszútávon is így van... Teljes cikk

Akkor is hagyni kell a kollégát dönteni, ha belegyalogol a pofonba

A vezetés kihívásairól, élethelyzetek által meghatározott igényekről, a cég értékeinek a dolgozók bevonásával történt meghatározásáról... Teljes cikk