kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Cápa a lazacok között

Számos vállalat kerül manapság olyan helyzetbe, hogy a leépítést tartja a következő lépésnek. Egyszerűbb bedobni egy cápát a lazacok közé, de talán többen vannak még, akik szeretnek gondolkodni és nem ezt a megoldást választják majd - olvasható a Lean HR Blog bejegyzésében.

Gyakori eszköz az elégedettségtől megfásult, változásra képtelen szervezetben a sokkoló leépítés, melynek "nagy halak" is áldozatai lehetnek, és megrázó, fájdalmas mindenkinek.

Előnye, hogy segíti az érzelmi kötődés megszűnését, és talán páran összeszedik magukat. Hátránya ugyanakkor, hogy, akiknek kellene, nem szedik össze magukat, nő a bürokrácia, hatalmi, egyéni érdekek lesznek erősebbek a vállalati érdekeknél, és a piacról a vállalat figyelme befelé fordul.

Vannak cégek és vezetők, akik az egyszeri sokk helyett, a stressz folyamatos fenntartását tartják a biztos megoldásnak, mert a munkatársi éberség ennek köszönhetően szerintük fenntarthatóvá válik.

Ennek egyik gyakorta használt eszköze a "lebegtetett információ": "Minden hónapban elküldünk három embert, valószínűleg már idén bezárjuk ezt a gyárat, minden félévben a leggyengébb eredményt hozó üzletkötőktől megválunk", és további mindennapos megalázó megjegyzések.

Az emberek legtöbbje pedig nem lép ki, de nem is reagál. Törleszt a maga eszközeivel és ez rengeteg veszteséget, várakozást, dupla munkát, adminisztrációt, selejtet produkál, melyek gyakran közvetlenül nem megfoghatóak.

Mi a megoldás?

A vállalatok válsága nem a politikai és gazdasági válság miatt nőtt meg ugrásszerűen, hanem saját problémáikat csak kiemelte, aláhúzta, hatásukat felgyorsította a 2008 októberében megindult krízis.

Etikai válságból fakad a teljesítmény visszaesése, melyet pénzügyi válság követ. Amennyiben még mindig nem kap észbe senki, akkor a csődvédelem az utolsó fordítási lehetőség.

A lean szemléletű vállalatok legnagyobb ereje a stabil etikai alapok, a közös megértés megteremtésében rejlik. Nincs nemi, faji, életkori, iskolázottsági diszkrimináció. Mérhető és szabványosítható a vezetői viselkedés és moderálható az üzleti etika. Nincs lebegtetés, gyors és transzparens kommunikáció működik a részlegek között. Megjelenik az egyéni felelősségvállalás.

A munkatársi ötletek igénye és feldolgozásuk tudatos módszertana jelentősen megváltoztatja a munkahelyi légkört. A közös sikerek biztos alapot adnak a nem megfelelő emberek objektív minősítéséhez és képzéséhez, a megfelelők motivációjának megtartásához.

Egyszerűbb bedobni egy cápát a lazacok közé, de talán többen vannak még, akik szeretnek gondolkodni és nem ezt a megoldást választják majd.

A HR elsődleges felelőssége, hogy felvállalja a konfliktusokat. Ez a HR elsődleges lehetősége is, hogy adminisztratív szintről, stratégiai partneri szintre emelje a tevékenységét. Ehhez sok erő és kitartás kell, ugyanis meggyőzni a vállalati vezetőket, tulajdonosokat arról, hogy ne az egyszerűbb utat válasszák, nem könnyű feladat.

www.lean-hr.hu
Lean HR Blog
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk