kapubanner for mobile
Megjelent: 5 hónapja

Céges belső képzések: december 31-e fontos jelentési határidő

Ha egy cég saját munkavállalóinak 6 óránál hosszabb belső képzést tart, 2020 óta a felnőttképzési törvény hatálya alá esik. Ehhez pedig regisztrációs, adminisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettségek társulnak. Melyek is ezek? Mire figyeljünk, hogy megfeleljünk a jogszabályoknak? Pádár Tivadar felnőttképzési rendszerfejlesztő írása.

Belső képzés határidő jelentés-
images

Még mindig több száz, vagy akár több ezer cég működik úgy Magyarországon, hogy képzéseket folytat anélkül, hogy tudná, milyen jogszabályi kötelezettségekkel jár mindez. Tanácsadóként számtalanszor szembesülök azzal, hogy egy-egy cég úgy hirdet képzéseket, továbbképzéseket, vagy tart a saját munkavállalóinak belső képzéseket, hogy nincs tudatában annak, hogy ezeket be kellene jelentenie.

2020. szeptember 1-től a megújult felnőttképzési jogszabályrendszer elvárásai erős sokkhatásként érték azokat a szervezeteket, amelyek belső képzéseiket (addig) a legnagyobb nyugalommal házon belül tartották és azt hitték semmilyen külső adminisztratív, vagy adatszolgáltatási kötelezettségük nincs „házon kívül”.

Mi számít belső képzésnek?

A felnőttképzés megújult rendszerében ugyanis törvényi szinten definiálták a „belső képzés” fogalmát és ezzel azok a szervezetek is (néhány kivétellel), akik főtevékenységüket tekintve nem képzők, de belső képzéseket folytatnak, a felnőttképzési törvény hatálya alá kerültek és ezáltal felnőttképzővé váltak.

A törvényi megfogalmazás szerint a belső képzés a munkáltató által saját, beszállítói, illetve partner- vagy kapcsolódó vállalkozásai foglalkoztatottjai részére történő oktatás, képzés megszervezését jelenti. A jogszabály egyértelművé teszi, hogy az ilyen felnőttképzési tevékenységet a munkáltató nem üzletszerű gazdasági tevékenysége keretében végzi, azaz ha pénzt kér a saját munkavállalóitól, akkor az már nem belső képzésnek számít.

De mit is jelent az, hogy bejelenteni a képzést és hogyan kell ezt megtenni? A most már több, mint 3 éves szabályozási környezet előírásainak megfelelni azonban még mindig erős kihívást jelent azoknak a minőségi szervezeti kultúrával rendelkező cégeknek, ahol a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztése és ismereteinek bővítése rendszeres és tervezett folyamatként magas prioritást élvez.

A szervezet képzési tevékenységre irányuló szándékának jelentési kötelezettsége egy egyszerű regisztrációs folyamat, amit „Bejelentés”-nek hívnak. Ha egy cég képzési (legyen az akár belső képzés) tevékenységet folytat, kötelezően jelentenie kell a képzési szándékát a felnőttképzési államigazgatási szerv felé, ami ez esetben a Pest Vármegyei Kormányhivatal.
A problémát általában az jelenti, hogy a sikeres „intézményi” regisztráció után az egyes képzésekhez is kapcsolódik adminisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettség, mindez feszes jelentési határidőkkel és potenciális állami ellenőrzéssel fűszerezve. Milyen képzésekre gondol a jogszabály?

A legfontosabb persze a kivétel, ha belső képzés időtartama nem haladja meg a 6 órát, akkor nem tartozik a felnőttképzési törvény hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy egy 6 órás belső képzés esetében nem kell sem a törvény szerinti adminisztrációt, sem az adatszolgáltatási tevékenységet elvégezni.

Belső képzésekre vonatkozó főbb adminisztrációs kötelezettségek

December 31-ig még le lehet jelenteni az idei év ősszel (utolsó negyedév) befejezett belső képzéseket. Bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb teendők a felnőttképzési törvény előírásainak teljesítéséhez.
Felnőttképzési jogviszony létesítése: A jogviszony mindig a képző és a résztvevő közötti kötelmi viszony, nem helyettesíthető például a megrendelő és a képző közötti szolgáltatási szerződéssel. A felnőttképzési jogviszony a felnőttképzési szerződés megkötésével jön létre, de nincs a szerződéskötésnek írásbeli kötelme, így akár szóban, vagy ráutaló magatartással is létrejöhet.

Adatkezelés: A képzésben résztvevők személyes adatairól, valamint egyes, a képzéssel összefüggésben keletkezett adatokat a képzőnek kezelni kell.
    • A személyes adatok az úgynevezett személyes azonosításra alkalmas természetes adatok – más néven 4T adatok - (A természetes személy családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye, születési ideje és anyja születési családi és utóneve), ezen felül pedig a résztvevő e-mail címét, oktatási azonosítóját és a legmagasabb iskolai végzettségére vonatkozó adatát is kezelnie kell a képzőnek.
    • A képzéssel összefüggésben keletkező adatok nyilvántartása (értelemszerűen csak akkor szükséges, ha következő adatok bármelyike releváns a képzés lebonyolítása szempontjából:
        ◦ a legmagasabb iskolai végzettségével, szakképesítésével, szakképzettségével és idegennyelv-ismeretével,
        ◦ a képzésbe történő belépésével és a képzés elvégzésével, illetve a képzés elvégzése hiányában a képzésből történő kilépésével,
        ◦ a képzés során történő értékelésével és minősítésével kapcsolatos adatok.

Adatszolgáltatás: A képzőnek eleget kell tennie az adatszolgáltatási kötelezettségnek. Az adatokat a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerébe (FAR) kell feltöltenie a far.nive.hu oldalon.
A képző az adott képzéshez kapcsolódóan:
    • adatot szolgáltat az oktatás, képzés megnevezésére, jellegére, helyére, óraszámára, első képzési napjára és befejezésének tervezett időpontjára vonatkozóan,
    • adatot szolgáltat a képzésben részt vevő személyek természetes személyazonosító adataira, elektronikus levelezési címére, valamint legmagasabb iskolai végzettségére vonatkozóan,
    • adatot szolgáltat a képzési díjra és annak költségviselőjére vonatkozóan.
Határidők:
    • belső képzés esetén az adatszolgáltatási kötelezettségnek annak a negyedévnek az utolsó napjáig kell eleget tenni, amelyikbe a belső képzés befejezésének időpontja esik.
    • adatváltozás esetén legkésőbb az adatváltozás keletkezését követő harmadik munkanapig.

Tanúsítványok kiállítása: A képzés végeztével lehetőség van tanúsítvány kiállítására, amit a FAR automatikusan generál minden résztvevő számára. Ugyanakkor ez a belső képzések esetében opcionális, mivel a jogszabály ezen képzések esetén nem írja elő a tanúsítvány kiállításának kötelezettségét.

Összefoglalva, minden vállalkozást arra bíztatunk, vizsgálja meg milyen továbbképzéseket, tanfolyamokat szervez jelenleg munkavállalóinak. Amennyiben ezek a 6 órát meghaladják, mindenképpen figyeljen arra, hogy a felnőttképzési jogszabályok által meghatározott kötelezettségeit teljesítse. A legfontosabb a felnőttképzési jogviszony létesítése és az adminisztratív és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése a meghatározott határidőkig.

Pádár Tivadar
Felnőttképzési rendszerfejlesztő
EDUCERT Képzésmódszertani és Minőségfejlesztési Kft.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk