kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 10 éve

Csak látszat, hogy gyerekbarát a magyar társadalom?

A modern, nyugatias berendezkedésű államok egyik legfontosabb kérdése a népesség felét direktben, a másik felét pedig áttételesen érinti: Mit ér a nő a társadalom számára?

A Friedrich Ebert Stiftung (FES) legutóbbi rendezvényén mindezek mellett még arra is keresték a különböző ideológiai környezetbe beágyazott résztvevők a választ, hogy vajon mit ér az államnak a nő, ha anya, vagy ha éppenséggel nem az. A "lövészárok" különböző oldalán álló, ugyanazokból az adatokból egészen más következtetéseket levonó szociológus, mentálhigiénikus, szociálpolitikus tartott erről a témáról előadást, és válaszolt az élesen megfogalmazott bírálatokra, kérdésekre.

Bevezetésében két, a mai korra nagyon jellemző fogalmat hozott be a rendezvényre a program moderációját vállaló Pető Andrea, a Közép-Európai Egyetem Társadalmi nemek tudománya tanszékének docense. Az egyik, a neopatriarchális noeliberalizmus. Ez azt a szociológiai, szociálpolitikai megközelítést fedi, miszerint Kelet-Európában az államszocializmus elmúlta után a korábbi, egyenlősítő politika helyett a nőknek a csupán anyaként való szerepeltetése, és az ezzel párhuzamosan ebben a minőségükben, a társadalom alrendszereiben problémaként való megjelenésük terjedt el.

A másik, Pető Andrea által említett fogalom a maternalizmus, amelyet a szakember "nehéz idők feminizmusaként" határozott meg. A maternalizmus is a nőknek az anyasággal kapcsolatos helyzetét vizsgálja, de nem negatív előjellel. Ahogy az egész rendezvény is, úgy a maternalizmus is azt veszi górcső alá, milyen értékek, lehetőségek rejlenek az anyaságban a társadalom számára. Ez azért fontos, mert a mai társadalom a nőiségnek, és az anyaságnak szinte egyetlen aspektusát, kizárólag a munka világával való összeegyeztetésének a diskurzusát folytatja le, pedig sok a szín még ezen a palettán, és a munka-magánélet egyensúly (work- life-balance) eddigi lehetőségeit egy új szemléletmód alapvetően befolyásolhatja.

Mindezek átgondolása Pető Andrea szerint azért is lényeges, mert egyrészt megjelent a magyar gender-életben a szélsőjobbon egy, a konzervatív ideológiát valló családpolitika, amely létező alternatívaként tekint magára, és amely komoly kihívást jelent nemcsak a konzervatív nőszervezetek számára, hanem mindnyájunknak. Másrészt, az emberi jogi-alapú, szekuláris nőjogi mozgalmak is új kihívás előtt állnak. A védekező pozícióból, amelybe szorultak, sorozatosan olyan kiutat keresnek, amely a problémás tűnő női identitás helyzetének a javítását az egyre növekedő állami szerepvállalás igénylésével próbálják orvosolni. Pető Andrea arra is kíváncsi, vajon erre a kérdésre milyen beszédmódok, kérdések és válaszok érkeznek.

A harmadik, a rendezvény talán legfontosabb, távoli céljaként a moderátor azt határozta meg, hogy végre elkezdődik-e egy progresszív, ideológiákon túlmutató, koalíciós politizálás.


Amire vágyunk, ami szerint élünk...



A Kopp Mária nevével fémjelzett gyermekvárással kapcsolatos attitűdvizsgálatok eredményeiről, illetve az ezekből levont következtetésekről beszélt Gerberné Farkas Zsuzsanna mentálhigiénikus, szervezetfejlesztő, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének volt elnöke. "Furcsa magyar sajátosság, hogy az értékek szintjén a társadalom nagyon gyermek és családbarát"- kezdte Gerberné Farkas Zsuzsanna az előadását. A fiatalok 87 százaléka a házasságot tartja a legideálisabb életformának, és 70 százalékuk úgy véli, hogy nem lehet igazán boldog, akinek nincs gyermeke. Ennek ellenére nem házasodnak, és a kevés számú, megkötött házasság fele felbomlik. Annak az okáról is érdemes lenne beszélgetni, vajon miért van az, hogy tíz fiatal pár 24 gyereket szeretne-, ami a legmagasabb arány Európában-, de csak 13 születik meg, amely az egyik legalacsonyabb szám a kontinensünkön. Nyilván ebben szerepet játszik a gyermekvállalási kor jelentős kitolódása, és ez magával húzza azt a jelenséget is, hogy a tanult nők ebben a tekintetben hátrányos helyzetbe kerülnek a tanulatlanabbakhoz képest. Arról nem is beszélve, hogy a tanult nők esetében anyagilag és a munkahelyi előmenetel szempontjából is kedvezőbb helyzetben vannak a gyermektelenek a gyerekesekhez képest. Az ő esetükben az lenne a legoptimálisabb helyzet, ha még a pályájuk elején, az egyetemi éveik alatt tudnának gyermeket vállalni- mondta a szakember.

Azzal az adattal is érdemes lenne a mentálhigiénikus szerint foglalkozni, hogy azokban az országokban magasak a születési ráták, ahol jelentős a női foglalkoztatás. A család és a munka összeegyeztetésének leginkább bevált módja az atipikus munkavégzés. Sok nő bizonyos életszakaszban csak részmunkaidőt tudna vállalni, ami idehaza az EU-tagállamok között a legkevésbé elterjedt. Fontos kérdés, hogy míg a közbeszédben szinte csak a nők küzdenek a gyereknevelés és a munka világának összehangolásával, szinte nem látszanak a férfiak. Mindez annak ellenére, hogy hosszú utat tett meg a gender (társadalmi nem) a századfordulótól mostanáig. A társadalmi nem kutatása során, Gerberné Farkas Zsuzsanna szavaival a" nők és férfiak harmonikus együttélését vizsgálja a megváltozott társadalmi körülmények közt, hiszen az a cél, hogy a legoptimálisabb feltételeket megteremtsék, és megelőzzék a párkapcsolati konfliktusokat, és a kívánt gyermekek megszülethessenek". Az egyén és a társadalom együttes érdeke az, hogy a fiatalok stabil, egyenrangú párkapcsolatban, a magas presztízsű házasságban hozhassák világra a tervezetett gyermekeiket.


....és amilyennek láttatjuk magunkat



Pont ugyanezen adatok másfajta értelmezésével kezdte előadását Tóth Olga szociológus, az MTA TK Szociológiai Intézet munkatársa. Ő úgy tapasztalta, hogy a magyar társadalom a különböző vizsgálatok során nagyon gyerekbarát attitűdűnek látszik, mert annak mutatja magát. Szerinte pusztán kérdezési technika az, amiből szerinte - az általa is nagyon becsült- Kopp Mária levonta a téves következtetést. Más ugyanis az a kérdés, amit úgy tesznek fel, hogy "Mit tart most magára nézve célként, hány gyereket vállal a következő 5 esztendőben", vagy a "Magyarországon, általában mennyi lenne az ideális gyerekszám?" Ma - Tóth Olga szerint- leginkább azért "mondják be" a fiatalok ezt a magas, tervezett gyerek számot, mert jobb híján családbarátnak kell mutatniuk magukat, hiszen ezt várja tőlük a társadalom.

Nagyon sokan vagyunk, sokféleképpen élünk, roppant színes családmodellekben. Ennek a jelenségnek az egyik tanulsága az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt értjük mindannyian család alatt, másrészt azt látjuk, hogy a sikertelen családpolitikának is talán az az oka, hogy a politika egyfajta családmodellt preferál, és lehet, hogy éppen nem azt, amelybe a legtöbben tartozunk.

Annál, hogy miért nem születik meg a "várt" gyermekszám, Tóth Olga sokkal érdekesebbnek tartja azt megkérdezni, hogy miért vállal valaki gyermeket. A motiváció kutatása összetett eredményt szült, hiszen egyszerre többféle faktor is hathat. Azért érdemes mégis ezt a témát végiggondolni, mert vannak olyan esetek, amelyekre lehet külső ösztönzővel is hatni, és mert a különböző motivációk az élet különböző területén hatnak. A szociológus egy régebbi, úgynevezett "Kirkpatrick- modellt" vett alapul, és ezt adaptálta a ma Magyarországra.

Érdekes a gyerekvállalást abból az aspektusból szemlélni, vajon a gyerek milyen előnyöket/hátrányokat hoznak a család számára. Tóth Olga e mentén beszél a felső-középosztályban "adógyerekről", "presztízsgyerekről", a szegény családoknál "segélygyerekről", a vallásos családok esetében "vallásgyerekről". A család körülményeinek a vizsgálata kapcsán figyelhető meg a "kapcsolatgyerekek- a kapcsolat értelmét adó gyerekek", "mentőgyerekek-szétesőben lévő kapcsolat esetén", "testvérgyerekek- ne egyedül nőjön fel a már meglévő gyermek", vagy éppen "unokagyerek- a nagyszülő nyomására". A szülők egyéni szükségleteinek, a személyiségének a kibontakoztatására jönnek világra a "szeretetgyerekek- egymás iránti szerelem", az "önigazoló gyerek- a másban sikertelen nők esetében, vagy ahol nincs munkalehetőség", a "pótgyerek- a szülő álmainak beteljesítőjeként", vagy a "perfekt gyerek- tanult szülők esetén: még ezt is meg tudom csinálni érzés".
A szakember azt gondolja, érdemes árnyaltabban gondolkodni arról, hogy a magyarok mennyire "imádják" a gyerekeket, hiszen nem mindegy, hogy valakinek van/nincs gyermeke, hány gyermeke van, és milyen konstrukcióban neveli, hiszen nem lehet felállítani sztereotípiákat ezzel kapcsolatosan. "Merjünk sokfélék lenni!"- tanácsolta a résztvevőknek útravalóul a kutató.


Az állam számára a nő csak anyaként érdekes?



A program elején Pető Andrea a maternalizmus fogalmával nyitotta meg az eseményt. Szikra Dorottya szociálpolitikus, az ELTE TÁTK oktatója és az MTA TK kutatója is a materializmust említette a program végén. Az ő olvasatában ez a fogalom azt jelenti, hogy azt kell vizsgálni elsősorban, vajon a feminista mozgalmak milyen mértékben vettek részt a jóléti állam kiépítésében. Erre egyszerű a válasz, mert nagyon is jelentős volt ez a tevékenység, sokféle vívmánya volt ezeknek a mozgalmaknak. A másik, a jelenkort leginkább feszítő aspektusa a maternalizmusnak az, amely azt vizsgálja, hogy a nők, mint anyák hogyan jutnak hozzá a szociális jogaikhoz. Ha így nézzük ezt a kérdést, egyértelmű a helyzet, hogy a nők leginkább csak anyaként jutnak bármilyen pénzbeli, vagy szolgáltatásbeli ellátáshoz. Ebből az következik, Szikra Dorottya szerint, hogy az állam számára a nő leginkább anyaként érdekes.

A másik, szociálpolitikai, szakpolitikai modell, amelyet Szikra Dorottya használt az úgynevezett familiarizmus. Ez azt írja le, hogy az állam a különböző, "női munka" körébe "utalt" szolgáltató gondoskodásokat milyen mértékben támogatja pénzzel, vagy intézményi háttérrel. Miközben ezt a modellt kutatta a szociálpolitikus, világos összefüggésre bukkant. Míg a mostani kormányzat a retorika és az ideológia szintjén erősen konzervatív értékeket vall, ahol erős családon belüli, és alacsony az intézményes gondoskodás, addig ennél jóval ambivalensebb a helyzet a cselekvések szintjén. A Gyed- Extra például kifejezetten ösztönzi a jobb munkaerő-piaci státuszú nőket a korai munkába állásra, amely teljességgel liberális hozzáállást tükröz. A három éves kortól kötelező óvodáztatás- a kutató szavaival a korai társadalmasítás- pedig szocialista attitűdöt fejez ki.

A család kerete - az állam szerint - egyértelműen csak a férfi-nő házasságban támogatható, de a gender elméleteinek restriktív elutasítása mellett sem vezettek be az ideálistól eltérő családi működésűekre semmilyen szankciót. Szikra Dorottya szerint elsősorban azért, mert mivel sokan vagyunk sokfélék, túl sok érdeket sértene egyszerre a büntetés. Ezért, amit elméletben előír a kormányzat, annál a gyakorlatban - szerencsére - a gyakorlati megvalósítás terén sokkal megengedőbb.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk