Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Dinamikusan nő az interim menedzsment piaca

A legújabb marketing információk folyamatos növekedést jósolnak az interim menedzsment szektoron belül - derül ki az Executives Online, Anglia egyik vezető munkaközvetítő vállalatának jelentéséből. Az ügynökségek által kínált és az interim menedzserek által szervezett interim munka között egyre nagyobb a verseny. Anglia gazdaságának közel 550 millió fontot hoz egy évben ez a szektor. Az utóbbi két évben a piaci érték 100 millió fonttal nőtt, ekkora növekedéshez korábban legalább öt évre volt szükség. Az interim menedzsment hálózatának bővülése, valamint az Executives Online bevételei is arra utalnak, hogy az interim menedzsment piaca egyre nő. A piaci érték 1995 óta éves szinten 20 százalékkal, míg az utóbbi hat évben összesen 189 százalékkal emelkedett.

Milyen célok befolyásolják a piaci növekedést?
Az elmúlt 10 évben az interim menedzsmenthez való hozzáállás pozitív irányban változott. Ez részben annak köszönhető, hogy növekedtek a szakmai elvárások, másrészt egyre többen ismerik fel e szakma jelentőségét és alkalmazásának előnyeit. A létszámleépítések, áthelyezések/kiközvetítések és az összeolvadások következtében szükségessé vált olyan emberek alkalmazása, akik rövidtávon is képesek segítséget nyújtani a vállalatnak. Az elbocsátásoknak és átszervezéseknek köszönhetően számos felsővezető vált szükségtelenné, akik viszont alkalmasak arra, hogy az interim menedzsment bázisát képezzék.

Egy 2006 júliusában készített internetes kutatásból kiderült: 200 vezető 19 százaléka a jövőben cégének üzleti átszervezését, 18 százaléka jelentős üzleti fejlesztések bevezetését tervezi. A piaci növekedés egy másik jelentős befolyásoló tényezője a feszültség, ami a cégeket arra ösztönzi, hogy rövidtávon is képesek legyenek eredményeket produkálni.

Költenek-e a cégek interim menedzsmentre?
A felmérésben megkérdezett vállalatok egynegyede vallotta, hogy az éves költségvetésükben tartalékot képeznek az interim menedzserek alkalmazására. Kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok 79 százaléka képez tartalékot a folyamatos toborzás és a menedzsment - tanácsadók alkalmazása kapcsán. Bár a büdzsé tervezésénél a menedzsment tanácsadás háttérbe szorítja az interim menedzsmentet, az utóbbi is részét képezi a tervezési folyamatnak.

Egy 2004-ben készített tanulmányban 84 országot kérdeztek meg arról, mikor döntenek egy interim menedzser alkalmazása mellett. A megkérdezetteknek majdnem fele (46%) válaszolta, hogy az interim menedzser alkalmazásával a projekten dolgozó csapat erősítése a cél, míg egynegyedük említette, hogy a munkafolyamatot szeretné felgyorsítani vagy megmenteni - világít rá Executives Online.

Újabb és újabb interim menedzserek tűnnek fel
Becslések szerint több mint 10000 interim menedzser dolgozik Nagy-Britanniában. Az Executives Online saját jelöltjeinek névsora négyszeresére növekedett 2000 és 2006 között, továbbá folyamatosan tűnnek fel újabb és újabb interim menedzserek, akik már túl vannak legalább egy sikeres megbízáson.

Az alkalmazásban lévő interim menedzserek száma drámaian nő (76 százalék az előző évhez viszonyítva, amikor 50 százalék volt), arról számoltak be, hogy a munkaleterheltségük hasonló az előző évhez képest. 2006 májusát megelőzően 12 hónap átlagát tekintve 165 napot dolgoztak az interim menedzserek. Ám míg az operatív vezetők átlagosan 209 napot töltöttek munkával, addig az informatikai igazgatók csak 108 napról számoltak be. 2006 májusa előtt a ledolgozott munkanapok száma éves szinten elérte a 165 napos átlagot, ez az érték 2003 szeptemberében átlag 156 nap volt, ugyanezen év júniusában 131, és 2002 márciusa előtt pedig 176 nap volt az éves átlag.

Az ügyfelek 26 százaléka egy évben egyszer, további 26 százalékuk kétszer egy évben, és 15 százalékuk háromszor egy évben vett igénybe interim menedzsert. 2004 és 2006 között az Executives Online jelöltjei 2 és 24 hónap között kaptak megbízásokat, az átlagos megbízás 7,5 hónap volt.

Honnan kapják megbízásaikat?
Az interim menedzserek munkájuknak átlagosan 57 százalékát saját személyes kapcsolataiknak köszönhetik, míg 39 százalékát közvetítőkön keresztül kapják. Egy évben átlagosan 4,4 alkalommal keresik meg őket, hogy ajánljanak egy másik interim menedzsert vagy olyan ügynökséget, amely interim menedzserek közvetítésével foglalkozik. Egyötödük hétnél is több ajánlást tett egy évben.

99,000 fontot kereshet egy évben egy interim menedzser
A piac jóval magasabbra értékeli a szakértői területet, mint más területeket. Néhány interim menedzser azt mondta, hogy 300 fontnál kevesebbet keresett naponta, ugyanakkor a piac vezető szereplői azt mondták, hogy a napi díjuk több mint 1000 font volt. A munkapiaci fluktuáció és a gazdasági helyzet ellenére 2002 márciusában az átlagos napi díj 587 font volt és ez alig változott négy év alatt. 2006 májusában az átlagos napi díj 597 font volt. Éves bruttó jövedelmet tekintve, ha egy interim menedzsernek 600 fontos a napi díja és ezt 165 napra vonatkoztatjuk egy évben, valamint feltételezzük, hogy mind a 165 napon alkalmazásban állt, akkor 99,000 fontot kap egy évre.

Előnyök: speciális szaktudás, gyorsaság, tárgyilagosság
Az ügyfelek szerint az interim menedzserek alkalmazásának lehetséges előnyei között szerepel, gyors feladatmegoldó készségük, hogy az ismereteiket képesek másoknak átadni, és hogy tárgyilagosak. A költséghatékonyság és a létszám folyamatosan alacsonyan tartása kevésbé fontos a klienseknek.
Az interim menedzserek szerint a kulcsfontosságú tényezők, amelyekért alkalmazzák őket, az átfogó tapasztalat, a pártatlanság, tárgyilagosság, speciális szaktudás, a feladatok kézbentartása, a gyorsaság és a rugalmasság.


Mészáros Etelka

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ha már kezd kicsúszni a kezünkből az irányítás

Mit tehetünk akkor, ha már nem elég csupán a saját szánk íze szerint egyengetni a cég mindennapjait, már szakmaibb, profibb háttérre lenne... Teljes cikk

Így néz ki az interim világ 2019-ben

Az Institute of Interim Management tíz éve készít felmérést a brit interim menedzserek körében. Az idei felmérésben több mint 2200-an válaszoltak a... Teljes cikk

Változó világ változó vezetői - váltani és szeretni

Mondják, hogy aki szereti, amit csinál, azt nem fenyegeti a kiégés veszélye - vagy legalábbis kevésbé. Azonban nem mindig egyszerű rátalálni arra,... Teljes cikk