Szerző: Berta László
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Dupla járulékfizetéssel fenyeget a Brexit

Két év van még arra, hogy az európai uniós országok állampolgárai szabadon munkát vállaljanak az Egyesült Királyságban. A Brexit után fennállhat, hogy két ország járulékait vonják le az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok béréből. A kinti munkájuk után járó nyugdíjuk nincsen veszélyben, viszont családi pótlék és az egészségügyi ellátás ugorhat a britek kilépése után.

2019-ig van még arra idő, hogy az európai uniós országok állampolgárai szabadon munkát vállaljanak az Egyesült Királyságban - mondta a PwC Magyarország vezető menedzsere, Honyek Péter. A kilépési nyilatkozat várhatóan jövő év eleji benyújtását követően ugyanis két évük van arra a briteknek, hogy kilépjenek az Európai Unióból. Ennek időpontja nincs kőbe vésve, hiszen akár több évvel is ki lehet tolni a 27 tagállam támogatásával.

Tárgyalni kell a dupla járulék elkerüléséről

A Brexit hatásait elemezve Honyek Péter elmondta, hogy az uniós tagság megszűnése társadalombiztosítási kérdéseket is felvet a jövőben. "Jelenleg, ha egy magyar állampolgár kiküldetés keretében Londonban dolgozik, a magyar társadalombiztosítás hatálya alatt marad, annak szabályai vonatkoznak rá. A Brexit után fennállhat, hogy két ország járulékait vonják le a béréből. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, nem tudok arról, hogy a brit cégek számolnának ezzel. Ezt a kérdést ettől függetlenül gyorsan rendeznie kell az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak" - mondta Honyek Péter vezető menedzser a HR Portalnak.

Ha helyi UK szerződést kötnek, akkor jellemzően csak a UK tb-t kell megfizetni. Ha viszont egy magyar cég az Egyesült Királyságba küldi munkavállalóját, akkor a jelenlegi szabályok szerint kettő-öt évig a magyar tb rendszer hatálya alatt maradhat. Ezt a lehetőséget biztosítja az EU szociális tárgyú irányelve. Ha ez megszűnne, előfordulhatna, hogy a kérdéses személy például fizetne Magyarországon 18,5 százalék járulékot, Angliában további 12-14 százalék járulékot, illetve a munkáltatója fizetne 28,5 százalék közterhet Magyarországon és 13,8 százalék közterhet Angliában. Ha emellé még odarakjuk az szja-t is, előfordulhat, hogy a céges költség harmadát se kapná meg a munkavállaló nettó bérként.

Nyugdíj lesz, de borulhat a családi pótlék és az egészségügyi ellátás

Honyek Péter szerint a 2019-ig tartó időszakban nem fogják az eddiginél sokkal nagyobb mértékben megszállni az Egyesült Királyságot a külföldiek. Persze lesznek, akik gyorsan kimennek egy-két évre, számolva azzal, hogy utána már nem lesz lehetőségük erre. A szakértő arra számít, hogy a tartósan külföldön tartózkodók helyzetében nem lesz változás. Viszont egyes ingázó magyarok vélhetően a brit kilépés után sokkal szigorúbb szabályok szerint folytathatják majd a tevékenységüket, mint jelenleg: például azok a magyar fogorvosok, akik kéthetente mennek ki rendelni.

Honyek úgy véli, hogy olyan lesz a kilépés utáni szabályozás, hogy nem fog felgyorsulni a külföldi munkavállalók visszaáramlása anyaországaikba.

"A kilépést megelőző tárgyalások első szakaszában fog szerepelni a nyugdíjjogosultság kérdése. Szinte biztos, hogy a nyugdíjjogosultságokat az Egyesült Királyság és az Európai Unió a kilépés után is garantálni fogja, így az UK-ban szerzett szolgálati idő nem vész el. "Mintegy hárommillió európai uniós országból érkezett munkavállaló dolgozik jelenleg az Egyesült Királyságban, köztük 800 ezer lengyel, 200-250 ezer román, 100-150 ezer magyar. Nagy tömegről van szó, akik választópolgárok is egyben, tehát az érintett európai kormányzatok érdekében áll, hogy ne sérüljenek a jogaik, ezért biztosan meg fogják kapni a külföldi munkás évek után járó nyugdíjukat" - fejtette ki lapunknak Honyek Péter.

A szakértő viszont nem bizakodó a tekintetben, hogy a Brexit után kitelepülők megkapnák a jelenleg járó családi pótlékot. Az sem biztos, hogy a rövid távú kiküldetést teljesítő magyarok 2019-től jogosultak lesznek a UK-ben egészségügyi ellátásokra. "A változásokra való felkészülésben sokan igényelnek iránymutatást, ezért a PwC brit tagvállalatai a UK-ban tartózkodó magyaroknak és más közép- és kelet-európai állampolgároknak segítenek a brit állampolgárság vagy más tartózkodást megalapozó engedély megszerzésében. Hajlandóak jelentős összeget fizetni azért, hogy a Brexit után is biztosan kint maradhassanak" - mondta Honyek Péter, a PwC Magyarország vezető menedzsere.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk

Kivándorló ország lettünk

Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország... Teljes cikk

Sok magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztria és Magyarország között

Negyvenezer magyar melós naponta kétszer lépi át az osztrák határt, mert Ausztriában az itthoni bérének a háromszorosát keresi meg - írja az Index. Teljes cikk