Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Egyre drágul a magyar munkaerő

Tavaly a dolgozónkénti a teljes munkaerőköltség 4,1 százalékkal, 309,6 ezer forintra nőtt Magyarországon − derül ki a KSH új becsléséből. Az emelkedés döntően a versenyszférának köszönhető, írja a Napi Gazdaság.

Tavaly egy teljes munkaidős foglalkoztatottra eső munkaerőköltség havi átlagban 309,6 ezer forint volt Magyarországon, ez folyó áron 4,1 százalékkal nagyobb a 2011-esnél (az egy évvel korábbi 5,8 százalékos emelkedés után) − derül ki a KSH új becsléséből. (

Az emelkedést döntően a versenyszféra (a legalább ötfős vállalkozások körében) munkajövedelmének alakulása magyarázza, ott ugyanis 6,5 százalékos bővülést mértek. A költségvetési szférában 3,3 százalékkal csökkent az átlagos munkajövedelem, alapvetően annak köszönhetően, hogy 2012-ben a közfoglalkoztatottak száma másfélszeresére nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva és bevezették a közfoglalkoztatotti bért is. Összességében tavaly a bruttó munkajövedelem 3,6, a szociális költségek 6,2 százalékkal emelkedtek, míg az egyéb költségek pedig 1,3 százalékkal mérséklődtek az előző évhez viszonyítva.

A munkaerőköltség tartalmazza a munkavállalók munkájának ellenértékeként kifizetett összeget (keresetet), a nyugdíj- és egészségbiztosítás munkáltató által átvállalt terheit, hozzájárulását a munkanélküliség kezeléséhez, hozzájárulását a csökkent munkaképességűek foglalkoztatását szolgáló alapokhoz, a különféle természetbeni és szociális juttatásokat, illetve a költségtérítéseket és a továbbképzéssel kapcsolatos költségeket. A foglalkoztatással kapcsolatos költségeket a munkadíjhoz vagy a foglalkoztatott létszámhoz kapcsolódó adótételek növelik, a foglalkoztatás elősegítését szolgáló bér- és járuléktámogatások pedig csökkentik.

Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter