Megjelent: 11 éve

Egyre népszerűbb a HR kontrolling

Ez a folyamat lehetőségeket biztosít a HR vezetők számára, hiszen a kellő mértékben, megfelelő adatokkal alátámasztott forrás- és eszközigény a menedzsment számára érthetőbbé, indokoltabbá tesz egy-egy kérést. Másik oldalról a világos, munkaerőhöz kapcsolódó költségek és elemzések segítik a vezetői döntéshozatalt, s ezt bizonyítja a kutatásban résztvevő 651 szervezet 37 százalékánál alkalmazott HR kontrolling népszerűsége is.HR Benchmark FelmérésAnnak ellenére, hogy az Országos HR Benchmark Felmérésben a válaszadók 79 százalékánál a HR közvetlenül az első számú vezetőhöz tartozik, a kutatás megerősítette, hogy a stratégiai HR-es szerepkör sokak számára még álom marad, bár egyre nagyobb az igény a fejlődésre.

Amennyiben a HR képes üzleti szemléletmódot felvenni, ismeri a szervezeten belüli és a gazdasági összefüggéseket, s valóban partnerként lép fel a vezetést támogatva, akkor elérhetővé válhat ez az oly sokak által vágyott, de csak kevesek által elért szerepkör az adminisztratív, végrehajtó tevékenységgel szemben. Természetesen ehhez szükséges a megfelelő felkészültség, a korszerű gondolkodásmód is, s a legfejlettebb, legújabb HR technikák, eszközök ismerete. "Elengedhetetlen azonban a fő folyamatokra és a valódi értékteremtésre való koncentrálás, s a felesleges tevékenységek leépítése. Az új struktúrában kulcsszerepet kell kapnia a meghatározó szereplők bevonásának és meggyőzésének, a hatékony kommunikációnak és a világos, egyértelmű tájékoztatásnak. Ugyancsak elkerülhetetlen az ösztönzési rendszer átalakítása a szükséges változások támogatása érdekében" - emelte ki Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója.

Különösen igaz ez akkor, amikor a legtöbb szervezet kizárólag az elbocsátásban látja a kiutat. Amennyiben azonban nem csupán befelé fókuszál a HR vezetés, hanem figyelemmel kíséri a munkaerőpiacon, a versenytársaknál zajló folyamatokat, benchmarkol, s az onnan nyert adatokkal támasztja alá, hogy nem feltétlenül a leépítés a jó vagy az egyetlen megoldás az előremenekülésre, akkor ténylegesen stratégiaformáló szereplővé léphet elő.

Ehhez próbál segítséget nyújtani a május 6-án megrendezésre kerülő II. Országos HR Benchmark Konferencia, ahol a nehéz gazdasági helyzetben a problémáikkal sokszor magukra maradó HR-eseket leginkább foglalkoztató témák kerülnek napirendre. A DGS Global Research és a Nexon együttműködésében megvalósuló exkluzív rendezvény a kiútkereséshez igyekszik közös gondolkodással, jó példák bemutatásával lehetőséget biztosítani. A résztvevők ráadásul nagyon értékes segítséget kaphatnak saját fejlődésükhöz, vezetői szerepkörük betöltéséhez. A konferencia főtámogatója, a DFT-Hungária grátisz vezetői tréninget ajánlott fel ugyanis valamennyi résztvevő számára. Ezen túlmenően jónéhány értékes szakmai ajándékot sorsolnak ki a szervezők.

A 3 előadást és 4 kerekasztal-beszélgetést magában foglaló egész napos konferencia részletes programja a www.hr-trend.hu oldalon ismerhető meg, s ugyancsak itt lehet jelentkezni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter