kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Érdemes a dolgozó egészségére költeni

A kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálat mellett egyre több vállalat egészségmegőrző juttatást is nyújt dolgozóinak. De vajon mennyien kezelik tudatosan a dolgozók egészségére fordított pénzt és figyelmet? Cikkünkben összefoglatuk, milyen előnyei vannak, ha a vállalat nemcsak költ, de oda is figyel a dolgozó egészségére.

A munkaköri-, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről jelenleg a 80/2003. (XII. 23.) ESZCSM rendelet fogalmaz meg érvényes iránymutatást (a korábbi 33/19998. (VI. 24.) NM rendelet módosítása). A rendelet hatálya a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálata és véleményezése tekintetében minden munkáltatóra kiterjed, aki a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. §-ának 9. pontja szerinti szervezett munkavégzés keretében munkavállalót foglalkoztat. A munkaköri alkalmassági vizsgálat a rendelet szerint annak megállapítása, hogy egy meghatározott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelés a vizsgált személy számára milyen igénybevételt jelent és annak képes-e megfelelni.

A kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálat mellett azonban sok vállalat tesz ma már a dolgozói egészségmegőrzésért is - csak részben azért, hogy a dolgozó jól érezze magát, mert a gazdasági verseny szereplői részéről elfogadható szempont, hogy erőfeszítéseket vállalnak a betegség miatt kieső munkaidő csökkentéséért.

Egészség mint juttatás

A kormány adókedvezménnyel támogatja az egészségmegőrzést szolgáló juttatásokat; az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról úgy rendelkezik, hogy egészségpénztári utalvány és önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás havonta a minimálbér 20 százalékáig (13.800 forintig) adómentes. Természetesen e fölött is adható ilyen címen juttatás, az azonban már adózás alá esik.

A gondoskodó vállalatok a juttatott összeggel valójában arról hoznak döntést, milyen szintig támogatják dolgozóik egészségmegőrző akcióit. Ezen túlmenően azonban dönthetnek a juttatási formáról is. Az egészségpénztári utalványt a dolgozó szabadon használhatja fel szűrővizsgálatra, fogászati kezelésre vagy akár wellness szolgáltatásokra. A vállalatok azonban határozhatnak úgy is, hogy nem pénzhelyettesítő utalványt, hanem gondoskodó szolgáltatást - például menedzserszűrést - nyújtanak a dolgozóknak.

Egészség mint érték

Egy interneten körbejáró bölcsesség azt mondja, hogy "pénzért kapsz orvost, de egészséget nem" - az egészséget máshol kell tehát összeszedni (vagy nem elveszíteni?). Olyan korban élünk, amikor az egészségért tenni kell - hangsúlyozza Dr. Tamasi József, aki holisztikus szemléletű orvosként 1992-ben alapította meg a Biovital-Melissa Egészség- és Wellnessközpontot, ahol ma már több ezer munkavállaló foglalkozás egészségügyi vizsgálatát, korszerű szűrővizsgálatokat és kezeléseket végeznek. A szolgáltatás különlegessége, hogy a központ szelíd gyógymódok iránt elkötelezett orvosai életmódtanácsokkal és terápiás tervvel látják el a pácienseket, és folyamatosan kontrollálják az állapotváltozást - amennyiben a páciens igényli.

A pénzbeli juttatáshoz képest mást vállal az a cég, aki dolgozói rendszeres állapotfelmérését finanszírozza, mert így hozzájárul az egészségmegőrzéshez, és ezzel kifejezi, hogy számára érték a dolgozó egészsége. A 2007. év Legjobb Munkahely pályázat első helyezettje, a Market Építő Zrt. az erősségét a dolgozókkal való tényleges törődésben látja. Ennek érdekében minden munkatárs ingyenesen kapja napközben az üdítőt, a kávét, az almát, az ebédet és a havi vitaminadagot. Sőt, megállapodást kötöttek egy sportcentrummal és egy magánkórházzal is, ahol átvállalják mindennemű orvosi vizsgálat, kórházi kezelés költségét. (HR Portál, 2007.12.18. Mitől lesz egy vállalat az év legjobb munkahelye?)

Gubola Eszter, a Biovital-Melissa értékesítési vezetője is úgy látja, hogy egyre szélesebb azoknak a vállalatoknak a köre, amelyek egészségmegőrző vagy kezelő programokat fizetnek dolgozóik részére - többnyire menedzsereknek, de évről-évre többen vannak azok is, akik minden dolgozójukra kiterjesztik ezt a gondoskodást. A leggyakrabban igényelt szolgáltatás az úgynevezett preklinikai szűrővizsgálat, mellyel a betegségre utaló tünetek megjelenése előtt már ki lehet mutatni egészség-problémákat, és így megelőző programokkal, többnyire életmód-változtatással elkerülhető a betegség kialakulása.

A vállalatok természetesen kíváncsiak arra, hogy milyen egészségi állapotnak örvendenek dolgozóik, ezért visszajelzést is várnak a szűrővizsgálatok tapasztalatairól. Erre a törvény olyan módon ad lehetőséget, hogy összegző statisztika formájában, személyazonosításra nem alkalmas módon készülhet jelentés a dolgozók egészségi állapotáról. A Biovital-Melissa Egészségközpont a statisztikák mellé javaslatot is megfogalmaz; a cég dolgozói számára hasznos rendszeres vizsgálatokat és terápiákat javasol. A vállalat ebből valamit megtanulhat a működéséről: kiderül, ha túlzottan sok a stressz, vagy ha a folyamatos ülőmunka következményei már megjelentek és azok ellensúlyozására van szükség - mondjuk ergonomikus székek, irodai torna vagy masszázs formájában.

Ahol az érték jelentkezik

Már az nagy eredmény, hogy egy egészségközponttal együttműködve, a vállalat képet kap dolgozói egészségi állapotáról. Jómagam, személyügyi szakemberként (és magánemberként) még nagyob értéket látok abban, hogy a korai diagnosztikai módszerek alkalmazása révén az egészség, nem pedig a betegség áll a figyelem középpontjában!

Bár a konvencionális orvoslás hazánkban még nem alkalmazza a preklinikai diagnosztikai módszereket, az Enderlein féle vércseppanalízis vagy a termovíziós vizsgálat, más néven hőtérkép készítése, amit a Biovital-Melissa Egészségközpont orvosai alkalmaznak az egészségi állapot felmérésére, a korai betegség előrejelzés világszerte egyre ismertebb eszközei. A páciensnek furcsa hallani, mi minden bujkál benne, amiről eddig nem tudott, de szerencsére a tájékozottság már ott tart, hogy szívesen elfogadják az orvosok tanácsait.

A munkáltató szervezeteknél is jelentkezik az előnye annak, ha a dolgozók a betegségek helyett az egészséggel foglalkoznak többet. Várható, hogy az egészséggel törődés a vállalati kultúra része lesz, ami bizony nem rossz, mert gondoljunk csak bele, mennyi energiát őröl fel a betegségtudat és mennyit szabadít fel az egészség!

Válasszunk tudatosan!

Összeállításunkban elsősorban az orvoskiegészítő szolgáltatásokra (diagnosztika és szelíd terápia) koncentráltunk, mert a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokhoz ez könnyebben kapcsolható, és egyszerűen megvalósítható - mondja Dr. Tamasi József. A vállalatvezetők, HR szakemberek, attól függően, mely szolgáltatások állnak legközelebb saját vagy a munkavállalói kör szemléletéhez, széles kínálatból választhatják ki azt a partnert, akire rábízzák a dolgozók egészségét. Az egészség központok törekszenek színvonalas környezetben, időpontra hívás révén kényelmessé tenni az egyébként nem kedvelt "kötelező" orvosi viziteket. A különbségek az egészségközpontok között leginkább a szakorvosi gárda szemléletmódja, az intézet felszereltsége és ár tekintetében mutatkoznak meg.

A Legjobb munkahely pályázat nyertesének példáján keresztül azonban láthattuk, hogy ha kreatív a vállalat, egészen egyedi juttatásokkal is kényeztetheti munkavállalóit és kovácsolhat előnyt a gondoskodásból.

Petrány Viktória, HR Portal

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk