kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Fontos a munkabiztonság, mégsem tartják be a szabályokat a cégek

A közép-kelet-európai vállalatok nem csökkentették számottevő mértékben a munkavédelmet érintő kiadásaikat, a hazai cégek döntő része is ügyel a dolgozók biztonságának és egészségének védelmére, de a törvényi szabályozás jobb betartatása jelentene igazán hatásos megoldást a munkahelyi balesetek elkerülése és az egészségének fejlesztése érdekében.

Ezek a legfontosabb megállapításai annak a hat országot átívelő felmérésnek, melynek eredményeit a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) egy nemzetközi konferencia keretében ismertette május 14-én.

A munkaegészségügy és munkahelyi biztonság közép-kelet-európai szintű vizsgálatát szolgáló felmérés az "IOSHA - Improving the Occupational Safety and Health (OSH) awareness of employers and employees in CEE (A közép-kelet-európai munkaadók és munkavállalók egészség- és biztonságtudatosságának fejlesztéséért)" című projekt keretein belül, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A projekt lebonyolításához a munkaadók szövetsége öt ország társszervezetét nyerte meg; így a magyarországi mellett az osztrák, a horvát, a szlovák, a szlovén, illetve a román Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság (MEB) rendszerekre irányuló tapasztalatokat is levonhatták a szervezők. A projekt elsődleges célja az volt, hogy feltérképezze a közép-kelet-európai munkaegészségügy és munkabiztonság helyzetét; ezáltal felhívja a figyelmet a MEB rendszerek fontosságára; valamint hogy viselkedésváltozásra bátorítsa a munkavállalókat, meggyőzze a munkaadókat az egészségtudatos hozzáállás előnyeiről.

Hat ország 709 munkáltatói és 381 munkavállalói képviselője válaszolt az IOSHA íveken feltett kérdésekre. A megkérdezett vállalatok több mint háromnegyede rendelkezik érvényes munkahelyi egészségpolitikával, a vállalatok több mint fele pedig már külön pénzügyi keretet hozott létre a munkabiztonsági és munkaegészségügyi tevékenységekre. A munkavállalói képviselők túlnyomó többsége (86 százalékuk) szerint a dolgozók elégedettek a munkahelyi körülményekkel.

A munkabiztonsági és munkaegészségügyi tevékenységek finanszírozásának mértéke a pénzügyi válság hatására sem változott érdemben. A felmérés eredményei ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a dolgozók többsége csak kevésbé törődik saját testi épségével, egészségével: a munkavállalói képviselők fele szerint figyelmeztetni kell őket a védőfelszerelések használatára, és sokan nincsenek tisztában az egészséges életmód alapvető szabályaival sem.

A munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatban számos előírás van érvényben országos és európai szinten is, ezek azonban a javító szándék ellenére sem mindig hozzák a várt eredményeket: gyakran előfordul, hogy a törvénykezésben új szabályokat alkotnak ahelyett, hogy a meglévők jobb betartatására koncentrálnának. Az ilyen rendelkezések csak feleslegesen növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit, és megnehezítik számukra a folyamatok kezelését.

Az MGYOSZ álláspontja a munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatban a legnagyobb európai munkaadói szervezet, a BUSINESSEUROPE tagjaként, annak vonatkozó javaslataival összhangban a következő:
- Fontos, hogy jobban betartassuk, a már meglévő munkabiztonsági és munkaegészségügyi szabályokat, illetve megfelelő támogatási intézkedésekkel segítsük a kkv-kat is ezek alkalmazásában.
- A vonatkozó szabályok javítása során is csak ott és csak azt érdemes szabályozni, ahol ez valóban indokolt és szükséges.
- A rendelkezések módosítását minden esetben meg kell, hogy előzze a kapcsolódó gazdasági és szociális költségek és várható hasznok kiértékelése.
- Részletes, mindenre kiterjedő szabályozás helyett sokkal inkább egy keretrendszer jellegű, célorientált megközelítésre van szükség annak érdekében, hogy megfelelő teret hagyjunk a folyamatos fejlesztéseknek és az innovációnak a munkabiztonság és munkaegészségügy terén.

"Az MGYOSZ a munkaadók érdekeit képviselő szervezetként nagy hangsúlyt helyez arra, hogy segítse tagjait egyebek mellett a munkaszervezés, a pénzügyi tervezés és a vállalatirányítás hatékony és korszerű megvalósításában. A különböző előírások, irányelvek és a munkáltatói etikai kódex kidolgozása mellett szervezetünk törekszik arra is, hogy tudásbázist biztosítson számukra; ilyen az IOSHA program részét képező felmérés is" - fejtette ki dr. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A kezdeményezés jelentőségét támasztja alá az a példaértékű munkaadói és munkavállalói összefogás is, amelyet márciusban jelentett be az MGYOSZ és az MSZOSZ, s amellyel a munkabiztonság és a munkaegészségügy helyzetének javítását célzó közös akció program indult útjának.

Ahogyan Tim Tregenza, a konferencia Spanyolországból érkezett előadója, az EU-OSHA hálózatmenedzsere elmondta: amíg az európai átlag alapján az emberek háromnegyede véli úgy, hogy a megbetegedéseket teljes mértékben vagy nagyrészt a munkahelyi körülmények okozzák, addig szükség van arra, hogy mind a munkavállalók és a munkaadók, mind a kormányok nagyobb gondot fordítsanak a MEB rendszerek tökéletesítésére; szükség van arra, hogy felhívjuk figyelmüket a munkahelyi egészség-fejlesztés gazdasági és társadalmi fontosságára.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk